Σκύλοι αποτελούν το 12% της τροφής που βρέθηκε στα στομάχια λύκων, σύμφωνα με έρευνα που που δημοσιεύτηκε στη Βουλγαρία το 2005

Η Ζάκυνθος, τα φαγωμένα από λύκους κυνηγόσκυλα και η επιλεκτική μυωπία του Τμήματος Θήρας

Δεν είναι μακρυά η προηγούμενη άνοιξη, όταν η τότε Διεύθυνση Θήρας του ΥΠΕΚΑ, σε μία απ' τις τελευταίες της ως Διεύθυνση ενέργειες, (διότι πλέον έχει υποβαθμιστεί σε Τμήμα), οργάνωνε εκστρατεία κατά της "λαθροθηρίας" στη Ζάκυνθο. Εκστρατεία η οποία κατέληξε σ' ένα μεγαλειώδες φιάσκο.

Χωρίς βέβαια ποτέ να μπει στον κόπο να αιτιολογίσει, πάνω σε ποια στοιχεία βασίστηκε για τη στοιχειοθέτηση της "λαθροθηρίας" και την αμαύρωση της υπόληψης των κατοίκων της Ζακύνθου, στην οποία πρωτοστάτησε με την επιπόλαιη συμπεριφορά της. Πέρα απ' τις κραυγές της Ορνιθολογικής & σια, δεν υπάρχουν ούτε καταδίκες για ανοιξιάτικη λαθροθηρία στο νησί, αλλά ούτε καν καταγγελίες!

Στον αντίποδα, παρ' όλο που έχουν κυκλοφορήσει εκατοντάδες φωτογραφίες με τα φαγωμένα υπολείμματα κυνηγετικών σκύλων, ακόμη και βίντεο με επιθέσεις λύκων, ο προϊστάμενος του Τμήματος Θήρας, σε δημόσια ομάδα με τον τίτλο "Δασική Υπηρεσία" που διατηρεί στο Facebook, απαιτεί να θέσει τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων και δηλώνει:
"Πάντως ειναι επισφαλές να βγάζουμε συμπεράσματα από φωτογραφίες του διαδικτύου (στο οποίο διακινούνται συνήθως ψεύδη) και όχι μετά από έρευνα και αυτοψία των κτηνιατρικών ή δασικών υπηρεσιών .... Ιστορικά οι φωτογραφίες - εικόνες δεν αποδίδουν πάντα την αλήθεια και χρησιμοποιήθηκαν για να προκαλέσουν αντίστοιχα συναισθήματα στην κοινωνία που συνήθως κρίνει από το συνοδευτικό κείμενο της εικόνας και την πρόθεση του δημοσιεύοντος ..."

Με την τοποθέτηση του όσον αφορά το πρόβλημα της θήρευσης κυνηγόσκυλων από τους λύκους είμαστε σύμφωνοι.
Αυτό που μας ξενίζει είναι η κινητοποίηση του μηχανισμού θηροφύλαξης χωρίς χειροπιαστά στοιχεία και αποδείξεις στην περίπτωση της Ζακύνθου. Όταν η Δασική Υπηρεσία είναι, και λόγω έλλειψης πόρων, ουσιαστικά απούσα απ' το πεδίο πως δικαιολογείται η σπατάλη των όποιων λιγοστών αυτών πόρων σε ένα κυνήγι μαγισσών με μοναδικούς υποκινητές κάποιες "περιβαλλοντικές" ΜΚΟ; Σφυράνε οι ΜΚΟ και το Τμήμα κάνει κωλοτούμπες;
Με ποια λογική είναι θεμιτό να αμαυρώνονται οι κάτοικοι ενός ολόκληρου νησιού σαν λαθροθήρες, αλλά δεν δεχόμαστε να αμαυρωθεί η "υπόληψη" των λύκων;

ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΑ ΛΕΤΕ ΚΑΛΑ κκ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΗΡΑΣ

Αν λειτουργούσε πραγματικά σαν Τμήμα Διαχείρισης Άγριας Ζωής και Θήρας η εν λόγω υπηρεσία, θα έπρεπε κατά την άποψή μας να λάβει πολύ σοβαρά υπ' όψη της τις μαρτυρίες των κυνηγών περί θήρευσης κυνηγόσκυλων από λύκους. Κυρίως για τη μακροημέρευση των ίδιων των λύκων. Δεδομένου ότι "υπόληψη" μπορεί να μην έχουν οι λύκοι, αλλά η ίδια τους η επιβίωση εξαρτάται από την διαχείριση των συγκρούσεων με τον άνθρωπο.