fearless elk

Το e-artemis.gr αλίευσε μια είδηση με τίτλο "Σκότωσαν ελάφι επειδή ήταν φιλικό στους ανθρώπους". Η αλήθεια είναι πως οι δασοφύλακες στις ΗΠΑ σκότωσαν το συγκεκριμένο ελάφι γιατί είχε χάσει το φόβο του για τους ανθρώπους. Δεν ήταν πλέον άγριο ζώο.Κατά συνέπεια κρίθηκε επικίνδυνο για τους ανθρώπους και θανατώθηκε.
Δείτε το βίντεο που κατέγραψε τη συμπεριφορά του ελαφιού και σκεφθείτε τι θα μπορούσε να συμβεί αν στη θέση του φωτογράφου ήταν ένα παιδί.

Οι δασικές αρχές στις ΗΠΑ έχουνε εκδώσει οδηγίες για τη σωστή συμπεριφορά των πολιτών, απέναντι στην άγρια πανίδα. Σημειωτέον πως τονίζεται ξεκάθαρα, στις οδηγίες αυτές, πως αφορούν κυρίως την ασφάλεια των ίδιων των ζώων. Η καλύτερη εξασφάλισή τους είναι να παραμείνουν άγρια.

Αυτό βέβαια έρχεται ίσως σε σύγκρουση με την "οικολογική" κουλτούρα που θέλει την άγρια ζωή να είναι μια προέκταση της ανθρώπινης κοινωνίας, τα ελαφάκια να είναι Μπάμπι και τα αρκουδάκια Μπαλού.

Η αλήθεια είναι πως η άγρια φύση είναι πολύ δύσπεπτη για τα "οικολογικά" στομάχια. Πως θα αγαπήσουν πχ τα παιδιά τους λύκους, αν συνειδητοποιήσουν πως φέρεται η αγέλη σε οποιοδήποτε ξένο λύκο μπει στην περιοχή της. Ή θα τον διώξει ή θα τον σκοτώσει.
Καλώς ή κακώς οι "οικολόγοι" αγαπάνε μια άλλη φύση. Εκείνη τη φανταστική, που υπάρχει μόνο στα κινούμενα σχέδια και τη φαντασία τους.

Οι παράπλευρες απώλειες του "οικολογικού" τουρισμού.

Εκ πρώτης όψεως η φωτογράφιση της άγριας πανίδας αποτελεί μια ευλογημένη από την ζωοφιλική κοινότητα δραστηριότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως σε κάθε συζήτηση γύρω απ' το κυνήγι, στην οποία συμμετέχουν και οικολογικά ευαίσθητα άτομα, θα πέσει η φράση: "Αφήστε τα όπλα. Κυνηγήστε με μια φωτογραφική μηχανή". Τι κακό μπορεί να προκαλέσει κάποιος τραβώντας φωτογραφίες άλλωστε;

Υπάρχει όμως μια σκοτεινή πλευρά στη φωτογράφιση της άγριας πανίδας.
Στην προσπάθειά τους να πλησιάσουν όσο το δυνατόν περισσότερο το άγριο ζώο για να τραβήξουν Την τέλεια φωτογραφία, οι φωτογράφοι καταφεύγουν στο τάισμά τους. Έτσι τα ζώα αυτά συνηθίζουν σιγά-σιγά την ανθρώπινη παρουσία και χάνουν το φόβο τους προς αυτή. Με απλά λόγια δεν είναι πλέον ακριβώς άγρια πλάσματα. Δυστυχώς αυτό οδηγεί μαθηματικά στον αφανισμό τους, όπως είδαμε παραπάνω.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές δυτικές χώρες τα πτώματα των ζώων που πέφτουν θύματα τροχαίων ατυχημάτων, αγοράζονται από εταιρείες οι οποίες διοργανώνουν εξορμήσεις φωτογράφισης άγριων πουλιών, για να προσελκύσουν αρπακτικά προς φωτογράφιση.

Τελικά το κυνήγι είναι ίσως η μοναδική αλληλεπίδραση των ανθρώπων με την άγρια ζωή που δείχνει σεβασμό για την άγρια φύση της και εξασφαλίζει, αειφορικά, τη συνέχιση της ύπαρξής της.