Οι αναμνηστικές φωτογραφίες μετά το κυνήγι μπορούν να αποκαλύψουν πολλά για τον κυνηγό. Τώρα που ο καθένας κουβαλάει μαζί του smartphone με φωτογραφική μηχανή και τη δυνατότητα να ανεβάζει φωτογραφίες σε πραγματικό χρόνο απ' το πεδίο, σκεφτήκαμε πως είναι ευκαιρία να δώσουμε στους κυνηγούς μερικές συμβουλές ώστε να δείχνουν άξιοι μπροστά στο φακό.

Κατ' αρχάς έχετε πυροβολήσει το πουλί και είναι ήδη νεκρό. Ελευθερώστε τη λαβή θανάτου απ' το λαιμό του. Δεν πρόκειται να ξαναζωντανέψει ξαφνικά. Φωτογραφίες κυνηγών που μοιάζουν να στραγγαλίζουν την, ανύπαρκτη, ζωή απ' τα πουλιά παραπέμπουν σε ανεπίλυτα ζητήματα θυμού και οργής. Ακόμη και αν η λαβή είναι απαλή, κρατώντας τα πουλιά απ' το λαιμό παραπέμπουμε οπτικά σε αρνητικές εντυπώσεις στραγγαλισμού, ανεξάρτητα αν το πουλί ήταν κεραυνοβολημένο πριν καν χτυπήσει το έδαφος. Αν χαμογελάτε κρατώντας το πουλί απ' το σώμα του θα δείχνετε λιγότερο σκληρός.

Τα νεκρά θηράματα δεν προκαλούν αποστροφή. Σφίγγοντας το κακόμοιρο πουλί απ' τα δάχτυλα του ποδιού του, προσπαθώντας να το αγγίξετε όσον είναι δυνατόν λιγότερο, θα μοιάζετε με ένα γελοίο λαπά που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα 'πρεπε καν να πυροβολεί πουλιά. Πυροβολήσατε το πουλί, μη φοβάστε να το αγγίξετε τώρα. Μην το κρατάτε απ' την άκρη του ενός ποδιού του, όσο πιο μακρυά σας γίνεται σα να σας προκαλεί αηδία. Κρατώντας τα θηρευμένα πουλιά με αυτοπεποίθηση απ΄τον κορμό τους, δείχνετε πως αισθάνεστε άνετα με το άθλημα και σας αξίζει ένας γεμάτος σάκος θηραμάτων.

Ο διαβόητος σωρός από πουλιά δεν προσφέρει τίποτα σε κανένα. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να φτιάξει όλη η κυνηγετική παρέα ένα σωρό από πουλιά, να γονατίσετε όλοι μαζί πίσω απ' το σωρό με βλοσυρό ύφος ώστε ο ένας να μοιάζει πιο σκληροτράχηλος απ' τον άλλο. Τα πουλιά δεν είναι εχθρός που κατατροπώσατε. Στον τυχαίο παρατηρητή ένας σωρός από πουλιά φαντάζει σαν κρίμα. Αντί να διηγείται την επιτυχία ενός κυνηγίου παραπέμπει περισσότερο σε μία ομαδική σφαγή. Φροντίστε καλύτερα όλοι να περάσουν μια ευχάριστη και ασφαλή μέρα στο πεδίο, παρά την επίδειξη της επίτευξης του ορίου απ' όλους. Φωτογραφίες με σωρούς πουλιών κάνουν το κυνήγι να μοιάζει αποκλειστικά με δολοφονία. Και ποιά απ' τα πουλιά του σωρού είναι δικά σας αλήθεια;

Ακόμα χειρότερα, μη στηθείτε σαν άτομο πίσω απ' την κάρπωση ολόκληρης της παρέας. Θα μοιάζετε μόνο και μόνο με λαθροθήρα. Οι περισσότεροι κυνηγοί γνωρίζουν καλά το επιτρεπόμενο ημερήσιο όριο κάρπωσης, αλλά αυτοί που δεν κυνηγούν όχι. Αν ποζάρετε πίσω από υπερβολικό αριθμό θηραμάτων τότε 1) κυνηγήσατε σε ρεζέρβα όπου δεν υφίστανται όρια, τα πουλιά είναι εκτροφής και επί πληρωμή ή 2) προσπαθείτε να πιστωθείτε την επιτυχία με πουλιά που δεν έχετε σκοτώσει ο ίδιος. Επίσης φαντάζει υπερβολή. Κανείς δε συμπαθεί τους άπληστους. Διαλέξτε δυο τρία ωραία δείγματα απ' τα πουλιά και φωτογραφηθείτε μ' αυτά αντί για ολόκληρη την κάρπωση της ομάδας. Θα έχετε ένα πολύ πιο εντυπωσιακό στιγμιότυπο.

Το σημαντικότερο που πρέπει να θυμάστε είναι πως πρέπει να αντιμετωπίζετε αυτά τα πουλιά με σεβασμό. Στα κοινωνικά δίκτυα τις φωτογραφίες σας θα δούνε άτομα προερχόμενα από πολλά διαφορετικά υπόβαθρα που περιλαμβάνουν τόσο κυνηγούς, όσο και μη κυνηγούς. Για κάποιους νεκρά πουλιά πεταμένα από δω κι από κει μπορεί να αποτελούν ένα αποκρουστικό θέαμα διότι έχουν τελείως διαφορετική οπτική. Αν θέλετε να είναι σεβαστό το δικαίωμά σας στο κυνήγι, τότε πρέπει να σέβεστε τις ευαισθησίες των άλλων. Απεικονίστε το κυνήγι σαν την ευγενή επιδίωξη που είναι. Δείξτε πως δεν σκοτώνετε πουλιά για σπορ, αλλά εκτιμάτε αυτά τα πλάσματα.

Είναι σα ν' ακούω τις κραυγές. "Γιατί να υποκύψουμε στους αντικυνηγούς; Δε μ' ενδιαφέρει τι σκέπτονται!" Ορίστε ένα έκτακτο δελτίο ειδικά για σας: Η πλειοψηφία αποτελείται από μη κυνηγούς. Ζούμε σε μια δημοκρατία που κυβερνά η πλειοψηφία. Μη δίνετε σε κανένα λόγους να αντιπαθεί το κυνήγι. Δώστε τους λόγους να το θαυμάζουν.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι η νούμερο ένα ερώτηση που κάνουν οι μη κυνηγοί είναι "Τα τρώτε;" Προφανώς αυτό οφείλεται στο ευρέως διαδεδομένο στίγμα πως το κυνήγι είναι δολοφονία για σπορ. Έτσι εκτός απ' τα στιγμιότυπα με τα πουλιά σας, συμπεριλάβετε και κάνα δυο φωτογραφίες από τσίχλες στα κάρβουνα ή χήνα με λάχανο στην κατσαρόλα. Το φαγητό είναι κάτι που όλοι καταλαβαίνουν και αποτελεί σπουδαίο πλαίσιο αναφοράς. Ακόμη παρουσιάστε το πινέλο που φτιάξατε με το φτερό του ζωγράφου από μια μπεκάτσα, ή πως χρησιμοποιήσατε τα φτερά μια πέρδικας σα διακόσμηση στο σπίτι σας. Παρουσιάζοντας τη χρήση των πουλιών πέρα απ' το σάκο θηραμάτων βοηθά τα άτομα που έχουν στενόμυαλη θεώρηση γύρω απ' το κυνήγι να συνδέσουν τις τελείες μεταξύ τους.

Ένα καταπληκτικό χαρακτηριστικό των πουλιών είναι τα χρώματά τους. Πολύ λίγες φωτογραφίες καταφέρνουν να τ' αναδείξουν πραγματικά γιατί τα πουλιά βρίσκονται πάρα πολύ μακριά απ' το φακό και εμφανίζονται σαν αδιευκρίνιστοι καφετί όγκοι. Στις δικές σας φωτογραφίες φέρτε τα πουλιά κοντά στο φακό, κρατήστε τα απ' τον κορμό τους και απλώστε τα φτερά ή την ουρά τους ώστε να παρουσιάστε το πλήρες φάσμα των χρωμάτων τους.

Για να έχετε εξαιρετικές κυνηγετικές φωτογραφίες, συμπεριλάβετε στο φόντο κάτι που βοηθάει στον προσδιορισμό της περιοχής. Αιχμαλωτίστε τη στιγμή, ώστε μια δεκαετία μετά θα θυμάστε τις λεπτομέρειες του κυνηγιού που έκανε αυτή τη μέρα τόσο ξεχωριστή. Σταθείτε κοντά στην κάμερα, κρατήστε ένα - δυο πουλιά απ' τον κορμό τους, συμπεριλάβετε την παρέα σας και τα σκυλιά σας στο κάδρο. Για τ' όνομα του Θεού, περάσατε όμορφα κυνηγώντας αυτά τα πουλιά, οπότε τώρα χαμογελάστε και δείξτε το στην κάμερα. Όλες οι αγαπημένες μου φωτογραφίες είναι αυτές που με ταξιδεύουν πίσω στο ακριβές σημείο σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή και φέρνουν στο μυαλό ιστορίες για τις υπέροχες μέρες που μοιράστηκα στην ύπαιθρο.

Σχόλια   

# Μακης Χρηστίδης 12-11-2013 08:27
Δύσκολο θέμα διάλεξες φίλε, είναι μια κουβέντα για εμένα που "πρέπει" να κατέχεις λίγο βαθύτερα όντως και την τεχνη της φωτογραφίας- σκέφτεσαι και διαφορετικά!!!. .. πάντως οι περισσότεροι εξ υμών, νομίζω αρέσκονται "να προκαλέσουν" τους αλλους, τους γνωστούς τους ή την παρέα τους ?!!!... (όπως στο καφενείο ή το στέκι τους)/ έτσι το βλέπω εγω, ως μια πολύ ζόρικη "πρόκληση" και μιας τα συναισθήματα δεν φαίνονται σε αυτήν - η εικόνα που δίνουμε και τι περιέχει αυτή, το πόσο ευκρινής ή πως φαίνεται το καρπωμένο θήραμα και το περιβάλον γύρω όπου κυνηγήσαμε είναι κι εχει τις δυσκολίες της "η φωτο απ'το κυνήγι μας".
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Δίελας Δημήτριος 13-11-2013 04:45
Χάρη, συγχαρητήρια. Πάρα πολυ ωραίο, είσαι άψογος. (Οταν δεν βαράς στο κυνήγι τίποτα, όπως συνήθως γίνεται, μπορείς να φωτογραφίζεις την γουρουνοπούλα στην ταβέρνα στο Λεβίδι, όπως π.χ. προχθές ?)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 13-11-2013 08:37
Μάκη δε νομίζω πως χρειάζονται γνώσεις φωτογραφίας για να εφαρμόσεις αυτά που λέει το άρθρο. Οποιοσδήποτε μπορεί ν' ακολουθήσει αυτές τις απλές συμβουλές και να ωφελεί το κυνήγι με τις φωτογραφίες του, αντί να τις βλέπει να χρησιμοποιούντα ι για αντικυνηγετικές υστερίες.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 13-11-2013 08:39
Δημήτρη καλημέρα και καλώς μας ήρθες,
Μάλλον μας έχεις μπερδέψει με άλλους. Δεν έχουμε Χάρη στην ομάδα, άσε που τις γουρουνοπούλες δεν τς φωτογραφίζουμε, τις... λιανίζουμε! χεχε
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Μακης Χρηστίδης 13-11-2013 09:37
Κάποτε αυτά-τώρα φίλε "λιτότης"!!!!.. . δεν έχει τέτοια πια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Αποστολος Γιαπουτζης 18-11-2013 23:09
Εμενα μου αρεσε πολυ το αρθρο.Επιτελους και καποιος που μας προτρεπει να αποθανατιζουμε τον αριθμο των θηραματων με φειδω! Για μενα προσωπικα δεν υπαρχει χειροτερο πραγμα στην κοινωνια των κυνηγων (μετα την λαθροθηρια) απο αυτο της "επιδειξης" κυνηγετικων ικανοτητων. Μπραβο σας !
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 19-11-2013 08:29
Καλημέρα Απόστολε κι ευχαριστούμε!
"Ουκ εν τω πολλώ το ευ". ;-)

ΥΓ. Ας μη χρεώνουμε τη λαθροθηρία στην κοινωνία των κυνηγών, όπως κανείς δε χρεώνει τη χασισοκαλλιέργε ια στην τάξη των αγροτών. Παράνομοι αυτοί, νόμιμοι εμείς.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή