Ζητά ο Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου

Την απαγόρευση του κυνηγιού της πέρδικας ζητούν οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου, καθώς το ακριτικό νησί χτυπήθηκε για δεύτερη χρόνια φέτος από σμήνη ακριδών, με αποτέλεσμα την καταστροφή της χλωρίδας του και την αποψίλωση των βοσκοτόπων, επιφέροντας καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία.

Υπ' όψιν πως το κυνήγι της πέρδικας επιτρέπεται μόνον εννέα (9) Κυριακές το χρόνο στο νησί. Πιθανόν οι ειδικοί επιστήμονες που εξασκούν την επιστήμη τους στις Natura, να μην είναι ενημερωμένοι γύρω απ' τη Ρυθμιστική θήρας. Πιθανόν να κάναν αντιγραφή και επικόλληση απ' την Τήλο. Πιθανόν να είχαν επιφοίτηση.

«Εδώ και δύο χρόνια, όλοι οι κάτοικοι του νησιού ζητάμε να απαγορευτεί το κυνήγι της πέρδικας και οι υπηρεσίες κωφεύουν. Η δε δικαιολογία την οποία επικαλείται η αρμόδια Διεύθυνση Θήρας της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, είναι αστεία, καθώς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πώς λαμβάνεται υπόψη η εισήγηση του Κυνηγετικού Συλλόγου Λήμνου, ο οποίος έβγαλε μόνο δύο άδειες για το νησί, και δεν ακούγεται η φωνή όλων των Αγιοστρατιτών», τονίζει ο δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, Χαράλαμπος Μακρής.

«Ασπίδα» οι πέρδικες
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με απόφαση του περιφερειάρχη, κήρυξε το νησί ως «ακριδόπληκτο». Παράλληλα διενεργήθηκαν από το Τμήμα Γεωργικής Ανάπτυξης ειδικοί στοχευμένοι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση της κατάστασης, χωρίς όμως ουσιαστικά αποτελέσματα, λόγω της έκτασης του φαινομένου.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου αναθέτει σε ειδικούς επιστήμονες να διερευνήσουν το θέμα. Στη συνέχεια, ο δήμαρχος με επιστολή του στον αρμόδιο υπουργό, τονίζει ότι επειδή θέλουν να αποφύγουν τους ψεκασμούς με εντομοκτόνα λόγω του ότι το νησί είναι προστατευμένη περιοχή Natura και οι ψεκασμοί είναι καταστροφικοί για την πανίδα του, αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ένας φυσικός εχθρός για την ακρίδα, που είναι η πέρδικα.

Για το λόγο αυτό, ο Δήμος ζήτησε από τη Διεύθυνση Δασών Λέσβου την ενίσχυση του τοπικού πληθυσμού της πέρδικας και παράλληλα την απαγόρευση του κυνηγιού της, για μια πενταετία τουλάχιστον.

«Το αίτημά μας αυτό, όπως ενημερωθήκαμε τηλεφωνικά από την Ειδική Γραμματεία Δασών, για γραφειοκρατικούς λόγους (καθυστέρηση υποβολής αιτήματος από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου) δεν ενσωματώθηκε στη φετινή Απόφαση Θήρας που υπεγράφη και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ», τονίζει κ. Μακρής.

Τέλος, ο δήμαρχος ζήτησε από τον αρμόδιο υπουργό να προχωρήσει στην άμεση αναστολή της εφαρμογής της Απόφασης Θήρας σ’ ό,τι αφορά στην πέρδικα στον Άι-Στράτη, «γιατί η καταστροφή της χλωρίδας του νησιού είναι βέβαιη αν συνεχισθεί το φαινόμενο της επιδρομής των ακριδών και του χρόνου».