H τεχνική προσκόπευσης διά της προσπέρασης του στόχου ή pull-away
Η προσπέραση είναι η τρίτη από τις τέσσερις συμβατικές μεθόδους προσκόπευσης. Η πρώτη μου έκθεση σ' αυτήν την τεχνική ήταν με τον Roger Silcox, ανώτερο εκείνη την περίοδο προπονητή της English Clay Pigeon Shooting Association. Ο Roger ήταν στις ΗΠΑ στις αρχές του 1990 κάνοντας κλινικές σκοποβολής. Προσπαθούσε να φέρει τους Αμερικανούς στο ρυθμό του νέου για μας αγγλικού αθλήματος του sporting.
Ο Roger δίδασκε τη μέθοδο CPSA. Αυτό ενέπλεκε την τοποθέτηση της κάννης του όπλου πάνω στο στόχο και στη συνέχεια την προσπέρασή του έως το σωστό προβάδισμα πριν την πυροδότηση. Είχα αποκτήσει τη συνήθεια να χρησιμοποιώ τη σάρωση στο πεδίο και τη σταθερή προσκόπευση στο Skeet, οπότε αυτό ήταν κάτι άγνωστο σε μένα. Αλλά έμοιαζε κάτι πολύ λογικό.
Η προσπέραση είναι ένα είδος χρυσού συμβιβασμού. Διατηρεί το πλεονέκτημα της σάρωσης δεδομένου ότι, μένοντας πάνω στο πουλί και μετά επιταχύνοντας μπροστά, είναι εύκολο να "πάρεις τη γραμμή" του στόχου και να συγχρονιστείς αρχικά με την ταχύτητα του στόχου πριν επιταχύνεις μακριά του.
Επίσης, καταργεί τη μόνιμη κατάρα του σκοπευτή που είναι η επιβράδυνση της κάννης. Ακόμα κι αν το λέμε, κανένας από εμάς στην πραγματικότητα δεν σταματά την κίνηση του όπλου. Απλά επιβραδύνουμε όσο χρειάζεται για να τα κάνουμε χάλια μένοντας πίσω. Η μέθοδος προσπεράσματος, επιβάλλει την επιτάχυνση μπροστά από το πουλί οπότε εξασφαλίζει ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε ή να επιβραδύνουμε το όπλο μας. Εφ' όσον προσπερνάμε, η κάννη πρέπει να κινείται ταχύτερα από το πουλί. Μας δίνει την εποπτεία που απαιτείται ώστε διασφαλίσουμε πως η κίνηση του όπλου δε θα σταματήσει νωρίς. Επίσης βάζει τα σκάγια εκεί που βρίσκεται το πουλί, όχι εκεί που ήταν.
Όσον αφορά το συγχρονισμό, η τεχνική της προσπέρασης είναι επίσης ένας συμβιβασμός, αλλά ένα καλός συμβιβασμός. Με την κάννη στιγμιαία πάνω στο πουλί, έχουμε εξισώσει τις ταχύτητες στόχου και κάννης. Στη συνέχεια, όπως επιταχύνουμε ελαφρώς μπροστά, κινούμεθα πιο γρήγορα από το στόχο, γεγονός που αποτρέπει την επιβράδυνση ή διακοπή της κίνησης του όπλου. Αλλά δεν κινούμεθα τόσο γρήγορα που να είναι δύσκολο να τραβήξουμε τη σκανδάλη ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Χάρη στο γεγονός πως κινούμεθα ελαφρώς ταχύτερα από το στόχο, η σωστή στιγμή πυροδότησης διαρκεί περισσότερο και συγχωρεί μεγαλύτερο περιθώριο σφάλματος. Με την τεχνική της σάρωσης η ταχύτητα του όπλου μπορεί να είναι αισθητά μεγαλύτερη από του πουλιού αν ξεκινήσαμε πολύ πίσω. Αυτό μπορεί να κάνει τον υπολογισμό της στιγμής πυροδότησης πιο δύσκολο.
Σε πολύ μακρινούς στόχους, τροποποιώ ελαφρά την τεχνική προπεράσματος ξεκινώντας την κάννη στην κατάλληλη απόσταση μπροστά από το πουλί, όχι πάνω του, και στη συνέχεια επιταχύνοντας μπροστά για τον πυροβολισμό. Σε κοντινότερους στόχους, ξεκινώ πάνω στο πουλί και στη συνέχεια τραβάω μπροστά. Είναι ζωτικής σημασίας να θυμηθούμε την πυροδότηση τη στιγμή που έχουμε πάρει το σωστό προβάδισμα. Ένας δισταγμός εκείνη την ώρα, θα επιβραδύνει την κίνηση και όλα θα έχουν χαθεί.
Ένα άλλο πλεονέκτημα της προσπέρασης σε σχέση με τη σάρωση είναι ότι η ταχύτητα της κάννης κατά την προσπέραση είναι λίγο πιο αργή. Αυτό καθιστά ευκολότερο να επανατοποθετηθεί το όπλο στο δεύτερο στόχο, αν πυροβολούμε ένα ζευγάρι πουλιών. Δε χρειάζεται να υπερνικηθεί η αδράνεια κάννης και σώματος που προκαλείται απ' τη γρήγορη κίνηση (της σάρωσης).
Το μειονέκτημα στην προσπέραση είναι προφανές όταν η κατάσταση απαιτεί μια μικρή, γρήγορη βολή. Η τοποθέτηση της κάννης στο πουλί και το τράβηγμα εμπρός είναι πιο αργά απ΄ τη σάρωση του πουλιού με την κάννη ή από μια μπηχτή ντουφεκιά. Η τεχνική της προσπέρασης αποκτά περισσότερο νόημα, αν έχετε λίγο περισσότερο χρόνο, όπως γίνεται στις παγάνες. Επίσης, λειτουργεί καλά σε πολλούς σταθμούς του sporting. Εκεί γνωρίζετε την τροχιά του στόχου οπότε μπορείτε να αρχίσετε με την κάννη στη σωστή θέση κατά μήκος της διαδρομής της πτήσης και να πάρετε εύκολα εύκολα τη γραμμή του.
Όπως είπαμε, πρόκειται για ένα συμβιβασμό· Αλλά το ίδιο και η ζωή.