Έναρξη λειτουργίας εκτροφείου ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα

Ένα μεγάλο στοίχημα του κυνηγετικού κόσμου της Περιφέρειας Ηπείρου, είναι αυτό που κέρδισε η Ε’ Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου, με την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου της ορεινής πέρδικας στα Πράμαντα. Ένα όνειρο πολλών ετών, που άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το 2009 με την παραχώρηση χρήσης του παλιού σχολείου από το δήμο Πραμάντων και υλοποιήθηκε μετά από λίγα χρόνια, στέλνοντας ένα μήνυμα προστασίας και ενίσχυσης της άγριας πανίδας της περιοχής.

Στο εκτροφείο της ορεινής πέρδικας μεταφέρθηκαν ήδη από την συνεργαζόμενη Ομοσπονδία Στερεάς Ελλάδας, δέκα, πιστοποιημένα γενετικά, ζευγάρια γεννητόρων, αλλά και 200 αυγά, που θα εκκολαφθούν στις μηχανές του εκτροφείου. Ο στόχος της Ε’ ΚΟΗ είναι σε πλήρη λειτουργία του εκτροφείου να παράγονται σε ετήσια βάση μέχρι και 1500 πέρδικες που μετά τους πυρήνες προσαρμογής, όπου θα παραμένουν για μερικούς μήνες, θα απελευθερώνονται στους βιότοπους της ορεινής πέρδικας κατόπιν υποδείξεων των επιστημονικών της συνεργατών.

Τα εγκαίνια λειτουργίας του εκτροφείου έγιναν το μεσημέρι της Κυριακής παρουσία αρχών και φορέων της περιοχής, εκπροσώπων των Κυνηγετικών Συλλόγων – μελών της Ε’ ΚΟΗ από την Ήπειρο, την Κέρκυρα και τους Παξούς και ακόμη από την Ομοσπονδία Στερ. Ελλάδας, η οποία λειτουργεί εδώ και χρόνια το πρώτο εκτροφείο ορεινής πέρδικας και της Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης.

Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό επίσης, η παρουσία πλήθους κόσμου, που είτε δηλώνουν κυνηγοί είτε λάτρεις της φύσης, οι οποίοι θέλησαν να μοιραστούν τη χαρά μαζί με τον κυνηγετικό κόσμο της περιοχής. Ο πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης τόνισε, ότι αποδεικνύεται ο φιλοπεριβαλλοντικός χαρακτήρας των κυνηγετικών οργανώσεων, δίνοντας και την υπόσχεση, ότι μέχρι το τέλος του έτους, θα τεθεί σε λειτουργία και το δεύτερο μεγάλο έργο που είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στους Λιγκιάδες. Ο περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης αναφέρθηκε στο πνεύμα συνεργασίας μεταξύ των κυνηγών που βρέθηκαν από όλη την Ήπειρο για τα εγκαίνια του εκτροφείου.

Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές έπλεξε το εγκώμιο του κυνηγετικού κόσμου, που βοηθά με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες την περιοχή, ενώ ο δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου σημείωσε, πως οι κυνηγοί είναι εκείνοι που προστατεύουν το περιβάλλον. «Αποδεικνύουν, ότι είναι πραγματικοί φίλοι του περιβάλλοντος, με οικολογική συνείδηση παρότι κάποιοι τούς λοιδορούν, επειδή υπάρχουν, όπως παντού, κάποιες εξαιρέσεις», τόνισε ο Γ. Σεντελές.

Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού. «Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα», τόνισε. Χαιρετισμό ακόμη απηύθυναν ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης.

Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας. Επιστολές τέλος με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας έστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 06-06-2013 19:41
ΚΣΕ Οι κυνηγοί απαντούν με έργα στην προσπάθεια βελτίωσης του περιβάλλοντος και ενίσχυσης των πληθυσμών των θηραματικών ειδών. Βασικός στόχος η Πετροπέρδικα.
www.ksellas.gr/.../

Αυτή τη φορά έμφαση δόθηκε στην Ορεινή πέρδικα (Alectoris graecca). H ίδρυση και λειτουργία ενός νέου εκτροφείου Ορεινής Πέρδικας στα Πράμαντα της Ηπείρου, θεωρήθηκε μεγάλης σημασίας για την τόνωση των πληθυσμών της πετροπέρδικας.

Την Κυριακή 19 Μαΐου 2013, στα Πράμαντα, Δήμου Β. Τζουμέρκων, εγκαινιάσθηκε το νέο εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ηπείρου,

Στα εγκαίνια παρευρέθησαν, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόδημας, εκπρόσωποι των Κυνηγετικών Ομοσπονδιών της Στερεάς Ελλάδας (Δ’ ΚΟΣΕ), της Μακεδονίας – Θράκης (ΚΟΜΑΘ), σύσσωμη η κυνηγετική οικογένεια της περιοχής, Κέρκυρας και Παξών.


Τίμησαν, επίσης, με την παρουσία τους ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, ο Δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Γ. Παπαναστασίου, ο Γεν. Διευθυντής Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Δημ. Ζήκος και ο Γεν. Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Ηπείρου Κ. Τρομπούκης. Παρών ακόμη, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Γ. Καραμπίνας.

Επιστολές, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του εκτροφείου ορεινής πέρδικας απέστειλαν οι βουλευτές Ιωαννίνων της Ν.Δ Στ. Καλογιάννης, Κ. Τασούλας και Άν. Ασημακοπούλου.

Σημαντική η συνδρομή της Δ’ ΚΟΣΕ, αφού έχουν μεταφερθεί ήδη 20 γεννήτορες, γενετικά πιστοποιημένοι, προερχόμενοι από το πρώτο εκτροφείο Ορεινής Πέρδικας που λειτουργεί ήδη στο Καρπενήσι, όπως και 200 αυγά που ήδη έχουν τοποθετηθεί στις εκκολαπτικές μηχανές.

Ο Πρόεδρος της Ε’ ΚΟΗ Π. Τσιλίκης ανέφερε ότι:
«Το εκτροφείο αποτελεί πραγματικότητα και έγινε με το μεράκι και από το υστέρημα των κυνηγών, χωρίς επιχορήγηση από το κράτος, για να εμπλουτίσουμε τους βιοτόπους της ορεινής πέρδικας. Ήταν ένας δύσκολος και επίπονος δρόμος από το 2009 με την παραχώρηση της χρήσης του χώρου από το Δήμο Πραμάντων τότε, μέχρι σήμερα» και ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν και συμμετείχαν στην πραγματοποίηση του ονείρου.

Ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας Νίκος Παπαδόδημας τόνισε, ότι τα χρήματα των κυνηγών πιάνουν τόπο, σημειώνοντας, πως οι κυνηγετικές οργανώσεις έχουν μόνο έναν πόρο, τη χρηματική συνδρομή του κάθε κυνηγού.
«Δεν έχουμε χρήματα από προγράμματα, αλλά μόνο από την τσέπη του κυνηγού. Σε ετήσια βάση μιλάμε για μία δαπάνη 14 εκ. ευρώ, εκ των οποίων το 95% καταλήγει σε φιλοθηραματικά έργα. Το εκτροφείο της ορεινής πέρδικας είναι ό,τι καλύτερο για την ενίσχυση της άγριας πανίδας της περιοχής των ηπειρωτικών βουνών. Μας λοιδορούν πολλοί, που το μόνο που κάνουν είναι να συντάσσουν μελέτες πολλών εκ. ευρώ, χωρίς να δώσουν ποτέ λογαριασμό σε κανέναν και κυρίως χωρίς να παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα. Εμείς το κάνουμε για το περιβάλλον, για το θήραμα, γιατί εάν δεν υπάρχει θήραμα, δεν υπάρχει και λόγος να υπάρχει κυνήγι».

Η συνεχής και διαχρονική αλληλεπίδραση των κυνηγών µε τη φύση και την Άγρια Πανίδα, τους καθιστά ως τους πρώτους χρήστες, αυτού του φυσικού πόρου, οι οποίοι έχουν αντιληφθεί σε βάθος τη σημασία της διατήρησης της βιοποικιλότητας και της υγείας των οικοσυστημάτων. Η γνώση αυτή και η αγάπη τους για το περιβάλλον, τους οδηγεί κάθε χρόνο να δαπανούν, από το υστέρημα τους, σημαντικά ποσά προς αυτή την κατεύθυνση.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 19-06-2013 21:04
Ξεκίνησε η διαδικασία εκτροφής της Ορεινής πέρδικας στο εκτροφείο της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας στα Πράμαντα
epirusonline.gr/.../...

Ξεκίνησε η διαδικασία εκτροφής της Ορεινής πέρδικας στο εκτροφείο της Ε΄ Κυνηγετικής Ομοσπονδίας στα Πράμαντα και έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα της προσπάθειάς μας, όπως μας λένε τα μέλη της ομοσπονδίας.

Τα πρώτα περδικάκια που βγήκαν από τα αυγά είναι γεγονός. Οι νεοσσοί τοποθετήθηκαν ήδη στα ειδικά διαμορφωμένα κλουβιά όπου και θα παραμείνουν για ένα περίπου μήνα.

Βέβαια ήταν μόνο η αρχή καθώς αναμένουμε την εκκόλαψη και άλλων αυγών. Τα πουλιά που θα εκκολαφθούν θα χρησιμοποιηθούν ως γεννήτορες ώστε του χρόνου να μπορέσουμε να απελευθερώσουμε τα πρώτα πιστοποιημένα άτομα Ορεινής πέρδικας στους ορεινούς όγκους της Ηπείρου.
Θα θέλαμε επίσης να ευχαριστήσουμε θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο και τα μέλη του Κυνηγετικού Συλλόγου Πραμάντων για την πολύτιμη βοήθειά τους από την αρχή της προσπάθειάς μας έως και σήμερα, καταλήγει η ανακοίνωση.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή