Το παράδειγμα της Π.Ο.ΤΑ

Πηγή

‘`Εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο’’
Ν.Γκάτσος.

H νοτιοδυτική Μεσσηνία θα θυμάται την πρώτη δεκαετία του 2000 ως περίοδο τεράστιων αλλαγών γι’ αυτή. Οι αλλαγές σχετίζονται κυρίως με την τουριστική ανάπτυξη που φέρνει η Π.Ο.Τ.Α(Περιοχή ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης) και που επιδρά σε άλλους παράγοντες όπως το φυσικό τοπίο, την χλωρίδα και την πανίδα, τους τομείς παραγωγής και τον πολιτισμό.

Ευθείες βολές κατά της Ορνιθολογικής, αλλά και των προοδευτικών δυνάμεων, εκτοξεύονται από την Πυλία. Αιτία η αμφιλεγόμενη ΠΟΤΑ Μεσσηνίας.

Πολλά ειπώθηκαν όλα αυτά τα χρόνια για τις επιπτώσεις της Π.Ο.Τ.Α στην περιοχή αλλά η ρητορική του εφοπλιστή Κωνσταντακόπουλου και της εταιρίας του ΤΕΜΕΣ αποδείχτηκε, προς το παρών, δυνατότερη. Ποιος ασχολείται με τους αφρικανικούς χαμαιλέοντες στην περιοχή που φτιάχτηκε το ξενοδοχείο, τις καρέτα-καρέτα, τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας, τα πουλιά, τους υγροβιότοπους ακόμα και με το δίκτυο Natura 2000 όταν ο Κωνσταντακόπουλος προσφέρει δουλειά; Έτσι και αλλιώς οι ‘’ειδήμονες’’ περιβαλλοντολόγοι και οικολόγοι για αυτά τα θέματα αφού νιαούρισαν επιθετικά πριν από πολλά χρόνια για το έργο, άλλαξαν τροπάριο προ των πυλών! Ο λόγος για την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία. Η ‘’χαρτούρα’’ της ΤΕΜΕΣ για να αλλάξει βιολί η ορνιθολογική εταιρία ανέρχεται σε 120.000 ευρώ[1] (τουλάχιστον αυτά γνωρίζουμε) τα τελευταία δύο χρόνια. Έτσι οι χρηματοδοτούμενες έρευνες της εταιρίας βγάζουν λάδι την Π.Ο.Τ.Α. Η Ορνιθολογική Εταιρία ζητάει μέσα από την ιστοσελίδα της εθελοντές για να την στηρίξουν στο έργο της καθώς και οικονομική ενίσχυση. Φαίνεται ότι τα λεφτά που παίρνουν σαν περιβαλλοντολογικά φερέφωνα της ΤΕΜΕΣ και από το κράτος μέσα από τις διαβόητες επιχορηγήσεις σε ΜΚΟ (150.000 από εκεί)[2] δεν φτάνουν! Ο ρόλος της ορνιθολογικής εταιρίας γενικώς δεν θα αναλυθεί στο παρόν κείμενο γιατί η πρακτική της δεν θα πρέπει να αφήνει έκπληκτο κανέναν νοήμων άνθρωπο! Κοινώς η κονόμα και η φύση δεν πάνε παρέα!

Από την άλλη πλευρά έχουμε τα πολιτικά κώματα που ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις θέσεις τους παρουσιάζουν αυτά της Αριστεράς (αφήνοντας τα υπόλοιπα στην απ’ έξω λόγω της αναμενόμενης θετική στάσης τους απέναντι στο έργο). Ο Συν-Σύριζα που τόσο πονάει για το περιβάλλον στάθηκε βασικός υποστηρικτής του έργου! Μια δημοσιευμένη επιστολή από μέλη του Συν-Συριζα μεταξύ άλλων αναφέρει:« […]Από τότε που τέθηκε το θέμα ΠΟΤΑ Μεσσηνίας (τέλη '90) οι σ. του ΣΥΝ κράτησαν θετική θέση υπέρ της επένδυσης και σε όλα τα σώματα και τις δημόσιες τοποθετήσεις τους (κυρίως στο Νομαρχιακό Συμβούλιο) είτε υπερψήφιζαν είτε με διαδικασιολογία απείχαν ή ψήφιζαν λευκό. Σε όλα πάντως τα σοβαρά θέματα (έγκριση χωροθέτησης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων, NATURA)υπερψήφιζαν επαινώντας τον επενδυτή, το σχεδιασμό του έργου, τις μελέτες του και τον θετικό ρόλο της ΠΟΤΑ στην ανάπτυξη της Μεσσηνίας.

Τις ίδιες θέσεις ανέπτυξαν και στην συνεδρίαση προσθέτοντας μάλιστα ότι κρίνουν θετική την υλοποίηση του έργου και ότι ο επενδυτής σέβεται το περιβάλλον, αφήνοντας μικρά περιθώρια επιμέρους κριτικής ή αναζητώντας ασαφείς δεσμεύσεις […]Σε αντίθετη περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι, σεβόμενοι τον εαυτό μας, τις αρχές μας και τον τόπο μας να διαχωρίσουμε τη θέση και τη στάση μας, στο θέμα αυτό, από αυτή της ηγετικής ομάδας του τοπικού ΣΥΝ. Για το έλλειμμα προγραμματικής συμφωνίας, για το πλήγμα στην ενότητα, την αξιοπιστία και φερεγγυότητα των αριστερών της Μεσσηνίας, αλλά και για τη διατάραξη των σχέσεών μας δεν θα ευθυνόμαστε εμείς. Ελπίζουμε δε ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας κατά την κάθοδό του στη Μεσσηνία να πάρει θέση και να μην αγνοήσει το πρόβλημα.Μεσσηνία 11.07.2008» [3]. Στην συνέχεια βέβαια ο Σύριζα όχι μόνο δεν τα μάζεψε αλλά ολοκλήρωσε το έργο του στέλνοντας τον αντιπρόσωπό του στην Μεσσηνία Θαν. Πετράκο να παραβρεθεί σε παρουσίαση της ΤΕΜΕΣ για την Π.Ο.Τ.Α και να βγάλει αναμνηστικές φωτογραφίες με την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου. Τι κάνει ο άνθρωπος για λίγα ψηφαλάκια!!

Η γεν. γραμματέας του ΚΚΕ στην επίσκεψη της στην Π.Ο.Τ.Α αφού υπενθύμισε ότι δεν ψήφισε το σχέδιο στην βουλή τόνισε ότι αυτό το έργο δεν θα φέρει ανάπτυξη στην περιοχή και ότι θα προτιμούσε όλες αυτές οι ανέσεις που προσφέρει η ξενοδοχειακή μονάδα να ήταν στα χέρια της εργατικής τάξης που δουλεύει για να το κατασκευάσει![4] Η συγκεκριμένη στάση του ΚΚΕ μας υπενθυμίζει ότι σκοπός του κώματος είναι να περάσει στην εξουσία του η διαχείριση όλων των σκουπιδιών του κράτους και του καπιταλισμού. Ουσιαστικά θέλει να γίνει ΤΕΜΕΣ στην θέση της ΤΕΜΕΣ! Γι’ αυτό λοιπόν και η αρνητική ψήφος στην βουλή! Γιατί μ’ αυτό τον τρόπο και ψήφους μαζεύεις και δείχνεις την αντίθεσή σου στην διαχείριση του ‘’πλούτου’’ από τους καπιταλιστές. Το ΚΚΕ έχει απόδειξη με κόπο ουκ ολίγες φορές ότι δεν θέλει να διαταράξει το σύστημα με απώτερο σκοπό την διαχείριση του από τους κομματικούς μηχανισμούς του (βλέπε περιφρούρηση της βουλής στις 19-20 Οκτώβριου).

Ένας άλλος μηχανισμός στήριξης είναι και η χειραγώγηση των ΜΜΕ. Όπου όλα τα τηλεοπτικά και έντυπα μέσα της Μεσσηνίας ‘’προοδευτικά’’ και μη στάθηκαν από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Οι ντόπιοι πριν την ολοκλήρωση του έργου βομβαρδίζονταν από μονόπλευρες πληροφορίες για την χρησιμότητα της Π.Ο.Τ.Α για την περιοχή χωρίς να προβάλουν κανένα αντεπιχείρημα! Βλέπετε τα χρήματα από τις διαφημίσεις της ΤΕΜΕΣ αξίζουν ποιο πολύ από το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα της κατάστασης ήταν ότι όσες συλλογικότητες αλλά και άτομα αντιδρούσαν στο έργο να φαντάζουν στην τοπική κοινωνία σαν εξωγήινοι που θέλουν το κακό της Μεσσηνίας. Ακόμα και η ‘’άχρηστη’’ απόφασή του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα του (η οποία βγήκε ενώ το έργο βρισκόταν σε εξέλιξη και καθαρογράφτηκε όταν τελικά ολοκληρώθηκε η Π.Ο.Τ.Α!) πέρασε στην πίσω σελίδα των εφημερίδων και στα ψιλά των δελτίων ειδήσεων. Δεν περιμένουμε βέβαια κανένα δικαστήριο που η δουλειά του είναι να προστατεύει το κράτος και τον καπιταλισμό να δικαιώσει κανέναν που αγωνίζεται για την φύση, αλλά είναι ενδεικτική η στάση των ΜΜΕ ακόμα και σ’ αυτή την απόφαση. Με την ολοκλήρωση της ξενοδοχειακή μονάδας οι ντόπιοι κυριολεκτικά μαθαίνουν οτιδήποτε γίνεται σ’ αυτήν, από το ποιος τηλεοπτικός μαϊντανός κοιμήθηκε μέχρι και ποιος πρίγκιπας έβαλε το μπαλάκι του στην σωστή τρύπα του γκολφ!

Ο μηχανισμός στήριξης δεν περιορίζεται μόνο στα παραπάνω αλλά ξεφεύγει και σε ποιο άυλα επίπεδα όπως αυτά της έννοιας της λαϊκής παράδοσης του τόπου. Πολλές λαϊκές παραδόσεις της Μεσσηνίας έχουν χρησιμοποιηθεί από την εταιρία λειτουργίας της Π.Ο.Τ.Α. Στις φωτογραφίες για την διαφήμιση του ξενοδοχείου στον τομέα της παράδοσης παρουσιάζονται λαϊκά δρώμενα από το καρναβάλι στον Ταΰγετο και τον Σαϊτοπόλεμο στην Καλαμάτα. Η λογική της πρακτικής αυτής βασίζεται ότι η προβολή κρατάει ζωντανή την παράδοση στην περιοχή. Μόνο που η παράδοση δεν είναι μουσειακό είδος και δεν είναι προϊόν. Εξελίσσεται και αλλάζει παρέα με τους ανθρώπους που την βιώνουν. Και αν χαθεί κάποιο δρώμενο είναι γιατί πλέον οι άνθρωποι για διάφορους λόγους κάθε φορά δεν το χρειάζονται. Δεν έχει ανάγκη από καμία διαφύλαξη που ευαγγελίζεται η Π.Ο.Τ.Α γιατί υπήρχε πριν από αυτήν και αν θέλει θα μείνει και μετά από αυτήν. Το ίδιο ισχύει και για την διοργάνωση φολκλόρ εκδηλώσεων με γιαγιάδες μασκαρεμένες με ‘’παραδοσιακά’’ ρούχα να δείχνουν στους πλούσιους ξένους πως ζυμώνουν ψωμί, ομαδικές εκδρομές σε ελαιώνες για μάζεμα του ελαιοκάρπου κτλ. Όλα αυτά υποθάλπουν και εξευτελίζουν την ποιότητα αυτών των λαϊκών πρακτικών και τοποθετούνται ως προϊόντα σε βιτρίνα ενώ η θέση τους μέχρι τώρα δεν ήταν αυτή.

Οφείλουμε να παραδεχτούμε την δόλια εξυπνάδα του Κωνσταντακόπουλου γιατί έφτιαξε έναν ισχυρό μηχανισμό προπαγάνδας και στήριξης που κινείται σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των Μεσσήνιων να πίνει νερό στο όνομά του. Αλλά δεν θα πρέπει ποτέ να συγχωρήσουμε όλους αυτούς που τον στήριξαν προσδοκώντας πολιτικά και οικονομικά οφέλη. Δεν θα πρέπει να δώσουμε ίχνος κατανόησης και σεβασμού σε όλες αυτές τις άθλιες υπάρξεις που διατυμπανίζουν την οικολογία τους ενώ ταυτόχρονα ξεπούλησαν το τομάρι τους πολύ φτηνά βάζοντας πλάτη στον περιβαλλοντικό και κοινωνικό βιασμό μιας ολόκληρης περιοχής από την οικογένεια Κωνσταντακόπουλου και την ΤΕΜΕΣ.

Θα έρθει ό καιρός όμως που η ιστορία θα τους φτύσει μαζί με τα έργα τους γιατί στη γη πλέον θα χορεύουν ξέφρενα ελεύθεροι άνθρωποι. Και όλες αυτές οι οικολογικές και πολιτικές καρικατούρες θα έχουν ξεχαστεί σαν ένα άσχημο όνειρο!

‘’Είναι Μαρία -δε θέλω να λέω ψέματα- δύσκολοι καιροί.
Και θα ρθούνε κι άλλοι.
Δεν ξέρω -μην περιμένεις και από μένα πολλά-
τόσα έζησα, τόσα έμαθα, τόσα λέω
κι απ' όσα διάβασα ένα κρατάω μόνο:
"Σημασία έχει να παραμένεις άνθρωπος".
Θα την αλλάξουμε τη ζωή!
Παρ' όλα αυτά Μαρία.’’

Κ. Γώγου.

[1] alt="πηγή">http://www.golfland.gr/
[2] alt="πηγή">http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=15459&subid=2&pubid=112057164
[3] Απόσπασμα από επιστολή μελών του Σύριζα και των συνιστώσεων του στην γραμματεία του Συν σύριζα από: alt="πηγή">http://syriza-argolidas.pblogs.gr/2010/10/hrisma-no-1-thanashs-petrakos.html
[4] alt="πηγή">http://www.rizospastis.gr/story.do?id=4481372&publDate=28/3/2008