• Σκηνοθεσία: Γ. Αμοργιανιώτης
  • Δραματική | Live Streaming
  • Διανομή: ΣΚΑΪ TV
  • Πρεμιέρα στην Ελλάδα: Δευτ 19 Σεπ 2011
  • Ημερομηνία κυκλοφορίας DVD:
  • Χρώμα: Γκρίζο
  • Ήχος: Αλλού τα κακαρίσματα, αλλού γεννούν οι κότες

Ο «μετέωρος»... Αμβρακικός!
Στα "παλαιότερα των υποδημάτων τους" λοιπόν και οι τοπικές κοινωνίες, και οι δήμαρχοι, και ο Καλλικράτης και... ο ίδιος ο νόμος!

Αν πρόκειται για το κυνήγι, κάθε "καταστρατήγηση" επιτρέπεται, ακόμα και εάν ο παραβάτης είναι το ίδιο το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Λυτοί και δεμένοι από κάθε λογής πλευρά έχουν την τελευταία εβδομάδα επιστρατευθεί για να εμποδίσουν την άρση των απαγορεύσεων κυνηγίου σε εκτάσεις του Αμβρακικού και να... ματαιώσουν τη σχετική απόφαση της Γενικής Γραμματέως Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Δήμητρας Γεωργακοπούλου - Μπάστα.

Δεν γνωρίζουμε πόσα από όσα συνέβησαν είναι σε γνώση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Παπακωνσταντίνου, που το επίμαχο διάστημα απουσίαζε σε "αποστολή" στην Πολωνία, αλλά τα όσα διέπραξε ο Ειδικός Γραμματέας του Υ.ΠΕ.ΚΑ. κ. Αμοργιανώτης δεν περιποιούν τιμή ούτε στον ίδιο τον υπουργό.

Μετά πιέσεις και... "διαπραγματεύσεις" στο παρασκήνιο με μεγάλες ΜκΟ, ο κ. Αμοργιανώτης εξαπέλυσε μια σειρά πιέσεων προς τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης της Ηπείρου ? Δυτικής Μακεδονίας να ανακαλέσει την απόφασή της που "άνοιγε" το κυνήγι σε ορισμένες "Παρακαλούμε να ανακαλέσετε τις ανωτέρω αποφάσεις σας" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το έγγραφο του υπουργείου που υπογράφει ο κ. Αμοργιανιώτης, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι χειρότερο μιας... "παράκλησης".

Και ο Καλλικράτης;

Στην ουσία, ο συνεργάτης του υπουργού αμφισβητεί τα δικαιώματα που εκ του νόμου έχει η κ. Μπάστα στην έκδοση παρόμοιων αποφάσεων, προκαλώντας και μια πολιτική... αναίρεση όλων των μεγαλόστομων διακηρύξεων που συνόδευσαν τον νέο θεσμό των Περιφερειών και της αποκεντρωμένης διοίκησης.

Εκτός από την κ. Μπάστα, τόσο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης όσο και όλοι οι δήμαρχοι των περιοχών του Αμβρακικού, έχουν επίσημα ταχθεί υπέρ της άρσης των απαγορεύσεων κυνηγίου. Αυτό όμως ουδεμία σημασία έχει για το υπουργείο Περιβάλλοντος ή τουλάχιστον για τον Ειδικό Γραμματέα του Γ. Αμοργιανιώτη!

Το ότι την καθολική απαγόρευση κυνηγίου την ήθελαν οι περιβαλλοντικές ΜκΟ και... οι λαθροθήρες, ήταν εκ των προτέρων γνωστό. Οι πρώτες κερδίζουν από "μελέτες" και προγράμματα επί του Αμβρακικού, ενώ οι λαθροθήρες κάνουν "πάρτι" χωρίς την παρουσία των νόμιμων κυνηγών στον υγροβιότοπο. Γιατί αυτή τη στασιμότητα τη θέλει και το υπουργείο, είναι υπόθεση προς συζήτηση...

Οι "κακές γλώσσες" λένε πως μεγάλη ΜκΟ υποσχέθηκε... αναιμικές και συμβολικές μόνο αντιδράσεις σε άλλες πρωτοβουλίες που θα αναπτύξει προσεχώς το υπουργείο, γύρω από τα αυθαίρετα ή τις επενδύσεις μέσα σε περιοχές "Νατούρα".

Αυτή τη στιγμή το θέμα δεν έχει ακόμα κριθεί και το ζήτημα του Αμβρακικού παραμένει "μετέωρο"... Πληροφορίες λένε ότι η πιεζόμενη από το υπουργείο κ. Γεωργακοπούλου, δεν πρόκειται να αναιρέσει ούτε την υπογραφή της, ούτε και την υπόσταση του θεσμού που εκπροσωπεί. Για να ξαναρχίσει όμως το κυνήγι στις συγκεκριμένες περιοχές του Αμβρακικού, η επίμαχη υπόθεση πρέπει να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως... Πρόκειται για μια απλή "τυπικότητα", που "λυτοί και δεμένοι" προσπαθούν αυτή τη στιγμή να μην ολοκληρωθεί!

Πρώτος και καλύτερος ο Ειδικός Γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος... Ο υπουργός Γ. Παπακωσταντίνου όμως, τι να λέει άραγε;

Ολόκληρο το άρθρο »