
Της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη
Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους του κυνηγού είναι οι φόλες που διάφοροι «εξυπνάκηδες», ή απλά άθλιοι, σπέρνουν συχνά στο δάσος, στα βουνά, αλλά και στις αυλές. Ο κ. Παύλος Πέζαρος, κτηνίατρος στη Σαλαμίνα, απαντά σε βασικές ερωτήσεις για την ύπουλη δηλητηρίαση από τα φυτοφάρμακα και τα ποντικοφάρμακα, που στην ουσία καίνε τα σωθικά των πιστών τετράποδων συντρόφων, οδηγώντας τους στον τάφο πριν από την ώρα τους.
Εχεις φαρμακείο;
Πριν βγούμε για κυνήγι ή για εκπαιδευτικό, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να έχουμε πάντα μαζί για το σκύλο μας ένα ενημερωμένο φαρμακείο. Καλό είναι να το φτιάξουμε σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας. το φαρμακείο αυτό πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα εμετικά (Filtalon), τα αντίδοτα (ατροπίνη/βιταμίνη Κ) και ακόμη:
• Αποστειρωμένες σύριγγες.
• Επιδέσμους.
• Κορτιζονούχα ένεση για τσιμπήματα φιδιών, εντόμων κ.λπ.
• Αλοιφές για δερματικά εξανθήματα.
• Καθαρό οινόπνευμα.
• Ιώδιο.
Τι εννοούμε με τον όρο «φόλα»;
Είναι το προϊόν της διαδικασίας, όπου κάποιος κακοπροαίρετα και με σκοπό να θανατώσει ένα ζώο τοποθετεί μέσα στην τροφή ουσίες που προκαλούν το θάνατο. Οι φόλες αλλάζουν με βάση την εποχή και το βιοτικό επίπεδο των δολοφόνων. Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως το τριμμένο γυαλί, ο γύψος, τα ποντικοφάρμακα, τα φυτοφάρμακα, τα σαλιγκαροκτόνα, το κυανιούχο κάλιο, τα υγρά μπαταρίας και τέλος η στρυχνίνη, που όμως δεν κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα.
Δηλητηρίαση με κάθε τρόπο
Συχνά φτάνουν καταγγελίες στα γραφεία του περιοδικού μας από κυνηγούς που λένε ότι έχασαν το σκυλί τους, όταν ο γείτονας το δηλητηρίαζε σιγά σιγά με ποντικοφάρμακο ή φυτοφάρμακο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην το καταλάβουν. Ο κτηνίατρος τονίζει πως «το "σιγά σιγά" είναι ανάλογο με την τακτική του δολοφόνου. Αλλοι λειτουργούν έτσι και άλλοι χτυπούν απευθείας στο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι ένα σκυλί που ανοίγεται στο εκπαιδευτικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταπιεί κάτι και έπειτα από δύο ώρες, ή από πέντε μόλις λεπτά, να εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης. Καθημερινά τα μάτια μας βλέπουν πάρα πολλά και άλλα τόσα μας μεταφέρουν άλλοι συνάδελφοι. Οι τρόποι που έχουν σκεφτεί για να δολοφονούν ζώα είναι πραγματικά σατανικοί. Ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί ούτε καν να συλλάβει το πώς σκέφτεται το αρρωστημένο μυαλό ενός φολά».
Πώς δρουν τα δηλητήρια
Φυτοφάρμακα: Πρόκειται για ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των σκουληκιών. Εχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα. Επιφέρουν το θάνατο ή λόγω καταστολής των πνευμόνων και της καρδιάς ή λόγω καταστολής των αναπνευστικών μυών. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν μαζί.
Ποντικοφάρμακα: Κυρίως ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται θανατηφόρες αιμορραγίες. Τα μοντέρνα ποντικοφάρμακα χτυπούν κι αυτά το νευρικό σύστημα του ζώου, αλλά είναι για ακριβά... γούστα.
Συμπτώματα
Φυτοφάρμακα: Υπάρχει υπερδιέγερση, σπασμοί των μυών, αφροί απ' το στόμα, σιελόρροια, διάρροια, ενώ μικραίνει η κόρη του ματιού. Ολα αυτά γίνονται απότομα ή 1-2 ώρες από τη λήψη του δηλητηρίου. Στη συνέχεια το σκυλί πέφτει σε κώμα. Εάν δεν διακομιστεί γρήγορα στο κτηνιατρείο και έχει καταναλώσει αρκετό δηλητήριο επέρχεται ο θάνατος.
Ποντικοφάρμακα: Καλό είναι να μη συμβεί, γιατί οι ιδιοκτήτες το καταλαβαίνουν την τελευταία στιγμή. Προκαλεί αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο στόμα, διάρροια με αίμα και γενικότερα αιματηρές εκκρίσεις. Αν φτάσουμε σε όλα αυτά, ο θάνατος είναι δυστυχώς από πιθανός έως και βέβαιος.
Πότε πρέπει να παραλάβει ένας κτηνίατρος το δηλητηριασμένο ζώο;
Εάν ο κτηνίατρος παραλάβει ένα ζώο που διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν είναι σε κωματώδη κατάσταση, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το σώσει. Οπως τονίζει ο κ. Πέζαρος «αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα διακομίστηκε στο κτηνιατρείο, από το πόσο ενημερωμένο είναι το ιατρείο και βέβαια από τον Θεό...».
Τα 3 βήματα βοήθειας
Βήμα 1ο: Εφόσον ο σκύλος διατηρεί τις αισθήσεις του, πρέπει να του προκαλέσουμε έμετο εκτός εάν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο, που τότε κάνουμε το 1ο και το 2ο βήμα μαζί. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο -αν και είναι δύσκολο- χορηγώντας του χλιαρό νερό και αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό. Υπάρχει άλλος ένας τρόπος που λειτουργεί ως «δίκοπο μαχαίρι»: Μπορούμε να του δώσουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από σιρόπι ιπεκουάνας. Αν όμως του χορηγήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει οπωσδήποτε να προκληθεί έμετος, ειδάλλως το ίδιο το σιρόπι προκαλεί προβλήματα στην καρδιά. Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν εμετικά σε όλα τα κτηνιατρεία και δίνονται στους ιδιοκτήτες σκύλων για τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν την απομορφίνη (Filtalon) που προκαλεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έμετο.
0 κτηνίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν το σκυλί έχει δηλητηριαστεί με υγρά μπαταρίας ή οξέα, δηλαδή δηλητήρια που όταν επιστρέψουν στο στόμα του σκύλου, μπορεί να γίνει εισρόφηση στον πνεύμονα. «Οταν καταλάβουμε ότι έχει καταπιεί κάτι τέτοιο το σκυλί μας, είναι προτιμότερο να το αδρανοποιήσει ο κτηνίατρος μέσα στο στομάχι», συμπληρώνει ο κ. Πέζαρος.
Βήμα 2ο: Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο, αν ξέρουμε τι είδους δηλητήριο έχει καταπιεί ο σκύλος μας. Τα πλέον διαδεδομένα αντίδοτα είναι η ατροπίνη για τα φυτοφάρμακα και η βιταμίνη Κ για τα ποντικοφάρμακα. Τα αντίδοτα κυκλοφορούν σε ενέσιμες μορφές και γίνονται ανάλογα με το βάρος του ζώου όποτε το σκυλί μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μια ένεση.
Βήμα 3ο: Δίνουμε στο ζώο που έχει ήδη κάνει έμετο, και έχει σταματήσει να βγάζει ό,τι μπορεί να βγάλει, ενεργό άνθρακα (δηλαδή καρβουνάκι που το βρίσκουμε στο φαρμακείο) και τρέχουμε για να βρούμε ιατρείο!
«Προσωπικά θα έλεγα πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το κτηνιατρείο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ζωή του τετράποδου φίλου μας. Οι πρώτες βοήθειες είναι το 90% της σωτηρίας του ζώου και μόλις το υπόλοιπο 10% είναι η δουλειά του γιατρού. Αν δοθούν σωστά και έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες, είμαι σίγουρος ότι ένα σκυλί μπορεί πολύ πιο εύκολα να σωθεί», δηλώνει ο κτηνίατρος.
Η φόλα τα λέει όλα
Δύο είναι οι βασικές εποχές που, κατά τους κτηνιάτρους, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα θανάτωσης σκύλων μέσω δηλητηρίων: Οι αρχές του κυνηγιού για... τοπικιστικούς λόγους ή για λόγους εκδίκησης και η εποχή του ζευγαρώματος των σκύλων (περίπου τα Χριστούγεννα και το Πάσχα) που δημιουργούνται αγέλες, ενοχλητικές για τους περίοικους. Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ενώ η Κυριακή για τους περισσοτέρους είναι ημέρα γιορτής και σχόλης, για τους δολοφόνους ζώων είναι η κατάλληλη, μιας που τα κτηνιατρεία είναι κλειστά.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Πέζαρος μάς είπε πως το είδος της φόλας εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο του δολοφόνου. «Σε φτωχές περιοχές χρησιμοποιείται ακόμη ο γύψος και τα τριμμένα γυαλιά, ενώ οι πιο ευκατάστατοι και σε αστικά κέντρα αγοράζουν φυτοφάρμακα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα προτιμούν αρκετά ακριβά, ώστε να φτιάχνουν δυνατές φόλες».
Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις
Οπως για τους περισσότερους κτηνιάτρους, έτσι και για τον κ. Πέζαρο, οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι όταν αναλαμβάνει κάποιο σκυλί που έχει πέσει σε κώμα. «Ουσιαστικά εκεί το ζώο δεν μπορεί να κάνει έμετο και πρέπει να του κάνουμε πλύση στομάχου. Εκεί χρειάζεται όχι μόνο μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει η δουλειά του κτηνιάτρου, αλλά και ο παράγοντας τύχη. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια περίπτωση, μιας που έχουν περάσει από τα χέρια μου σκυλιά που έχω δώσει μάχη για να τα κρατήσω στη ζωή. Εχω πολλούς κυνηγούς που φέρνουν τα σκυλιά τους δηλητηριασμένα ύστερα από εκπαιδευτικό και υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκαν μέχρι και 15 ημέρες για να μπορέσει πάλι ο κυνηγός να πάρει το φιλαράκο του ακέραιο, δυνατό και γεμάτο υγεία».
Σχόλια
Ο χρόνος εξαρτάται από το δηλητήριο που έχει χρησιμοποιηθεί.
Στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων, που είναι και η συνηθέστερη, υπάρχει χρόνος να δώσεις το εμετικό και ατροπίνη. Διάβασε το άρθρο για τις ενέργειες. Αν έχει χρησιμοποιηθεί κυάνιο η κατάληξη είναι άμεση, δλδ ΔΕΝ υπάρχει χρόνος...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου και εύχομαι να είναι αχρείαστο το άρθρο!
Το μήνυμά σου μου έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!
Θέλω να πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να πιαστεί κάποιος απ' αυτούς τους ανώμαλους που βάζουν φόλες και να το πληρώσει πολύ ακριβά.
Να είστε καλά πάντα καλά εσύ και το σκυλάκι σου.
Η κατάσταση που περιγράφεις θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα φόλας. Σίγουρη απάντηση μπορεί να σου δώσει μόνο η νεκροψία του ζώου.
Επειδή το συμβάν έγινε στο μπαλκόνι, καλό θα είναι να μάθεις τι έγινε πριν αποφασίσεις να πάρεις άλλο σκύλο.
Εύχομαι καλό ταξίδι στο σκυλάκο σου...
Δες εδώ (minois.net/arthra/11.htm) για εκπαίδευση άρνησης φόλας.
Επίσης δες αν γίνεται να κλείσεις ένα μέρος του μπαλκονιού ώστε να μην μπορούν να πετάξουν μέσα τίποτα (πχ με σίτα).
Ρίξε μια ματιά στο ebay. Σίγουρα θα βρεις κολάρο σε καλή τιμή, εφ' όσον δε χρειάζεσαι να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Επίσης δες εδώ: www.pecheur.com/.../
Συλλυπητήρια...
Απ' αυτά που γράφεις μου φαίνεται δύσκολο να πρόκειται για φόλα.
Δοκίμασε να κάνεις ένα τηλέφωνο στην Κτηνιατρική Σχολή (Θεσσαλονίκη σίγουρα και Καρδίτσα ή Τρίκαλα) μπας και μπορούν να σε καθοδηγήσουν προς κάποιον ειδικό.
Εύχομαι περαστικά!
αρχικα ενα μπραβο για τη δημιουργια αυτη της σελιδας μιας και προσφερει μεγαλη βοηθεια..
Στη συνεχεια ηθελα κ γω να προσθεσω με την σειρα μου την δικη μου εμπειρια με το δικο μου σκυλο. ηταν rottweiler 10 μηνων και την προηγουμενη κυριακη(5/1/14) τον βρηκα....νεκρο. .. στο σπιτακι του.Ο χρονος που ειχε μεινει μονος του ηταν 8 λεπτα...Οταν το βρηκα τον πηγα αμεσως στον κτηνιατρο...... ...αλλα το κακο ειχε γινει...το αιτιο? α ρ σ ε ν ι κ ο δηλητηριο...ητα ν τοσο γρηγορος ο θανατος που ο Tayson δεν ειχε βγαλει ουτε αφρους αλλα ουτε ακαθαρσιες ... μεσ στη βδομαδα βρηκαμε και αυτον που το εκανε..ενας γειτονας απο την απεναντι πολυκατοικια,ο λογος που το εκανε ? η ζηλια του.. τωρα θα περιμενω για 2 μηνες ετσι ωστε να ερθει στη οικογενεια νεο σκυλακι!!
Αυτο που θα ηθελα να σας ρωτησω ειναι τι θα μπορουσα να τον εκπαιδευσω για την αποφυγη φολας!
Λυπάμαι πολύ για το χαμό του σκύλου σου. Αναφορικά με την Εκπαίδευση στην άρνηση φόλας δες αυτό: minois.net/arthra/11.htm
Εξοπλισμό μπορείς να βρεις σε αρκετά οικονομικές τιμές kynigetikes.selides.org/.../, αλλά θα μπορούσες να αναθέσεις την εκπαίδευση σε κάποιον αξιόπιστο εκπαιδευτή.
Αν έχεις αποδείξεις για τον ψυχανώμαλο γείτονα κινήσου νομικά εναντίον του. Επειδή μάλλον θα στην ξανακάνει ο ψυχανώμαλος φρόντισε να έχεις αποδείξεις. www.e-shop.gr/.../ . Η συγκεκριμένη και οι αντίστοιχές της είναι υπέρυθρη, οπότε "βλέπει" και τη νύχτα και καταγράφει τα πάντα σε κάρτα SD.
Εφ' όσον τον έχει σε αγωγή ο κτηνίατρος που εμπιστεύεσαι, φαντάζομαι πως δεν θα έχεις δυσάρεστα.
Πιθανόν να είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε στο μέλλον αυτές τις πλαστικές παγίδες για το ποντικοφάρμακο που χωράνε μόνο τα ποντίκια για να φάνε το δόλωμα.
Αν δεν σου κάνει κόπο κράτα μας ενήμερους για την εξέλιξη.
Περαστικά!
Μήπως σου είπαν τι είδους δηλητήριο μπορεί να ήταν;
Ό,τι κουσούρι και να πάθουν τα σκυλιά η αγάπη τους για 'μας ποτέ δεν παθαίνει βλάβη! Να τον προσέχεις και να του ανταποδίδεις πάντα την αγάπη αυτή για πολλά-πολλά χρόνια!
Το περιστατικό έχει ως εξής: Ένα απόγευμα πριν 2 μήνες περίπου, έβγαλε η κοπέλα μου την σκυλίτσα μας (Σάντρα) για βόλτα στο διπλανό μας πάρκο γύρισαν σπίτι και η Σάντρα πήγε στο κρεβάτι τις όπως συνήθως κάνει μετά από λίγα λεπτά με φωνάζει η κοπέλα μου γιατί κάτι δεν πάει καλά με την μικρή. μπαίνω στο δωμάτιο, της φωνάζω να έρθει πάνω μου για χάδια... τίποτα..... "πάμε βόλτα" τίποτα..... μόνο τα μάτια κουνούσε και με τα πολλά ανασηκώνεται λίγο και κάνει έμετο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έφαγε λαίμαργα και καθώς τα μάζευα παρατήρησα κάτι κόκκινα κομματάκια σε μέγεθος περίπου στραγαλιού που δεν ταίριαζαν με την τροφή της. κατεβάζω τα σκουπίδια και γυρίζοντας μου λέει η κοπέλα μου ότι προσπάθησε να σηκωθεί και έπεσε πάλι. την πήρα στα χέρια, αυτοκίνητο, κτηνίατρος... ευτυχώς ήταν νωρίς και ήταν ανοικτά ακόμα.... της έβαλαν ορό, κάποιες ενέσεις και μετά από 2μιση ώρες με σπασμούς κλπ τελικά τα κατάφερε! ήμασταν τυχεροί που έκανε εμετό από μόνη της και βρήκα και ανθρώπους (γιατρούς) που πραγματικά νοιαστήκαν!
σχετικά με το σήμερα: Η μικρή μας συνήλθε μετά από 3 βδομάδες που ήταν σαν μαστουρωμένη αλλά δεν έχει την διάθεση που είχε πριν. δεν αντέχει στην βόλτα, δεν έχει διάθεση για παιχνίδι και παρόλο που τις δίνω τροφή ενέργειας και μαγειρευτά δεν έχει ανακτήσει την ζωντάνια της. πως μπορώ να την βοηθήσω? να κάνω κάποιες εξετάσεις να δω αν είναι όλα καλά με την υγειά της?
*1. ο χαρακτήρας δεν άλλαξε και η αγάπη της είναι ίδια
*2 στο πάρκο που προφανώς έφαγε την φόλα, δεν υπάρχουν αδέσποτα και στην αστυνομία που έκανα καταγγελία μου το επιβεβαίωσαν.
*3 στο διάστημα μέχρι να φτάσω στον κτηνίατρο, ειδοποίησα δυο γνωστούς μου που ήξερα ότι πηγαίνουν εκεί με τα σκυλιά τους και αυτοί με την σειρά τους ειδοποίησαν όσους ήξεραν και την γλίτωσαν πολλοί. όχι όμως και όλοι... 1 εβδομάδα αργότερα στα 300 μέτρα από το πάρκο βρέθηκε ένα ακόμα σκυλί άψυχο με αφρούς στο στόμα...
Μπορείς να κάνεις γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος. Αφού θα της πάρουν αίμα κάνε και τα τεστ για λεϊσμανίωση, διροφιλαρίωση και ερλιχίωση.
Ο κτηνίατρος δεν σου σύστησε εξετάσεις μετά την αρχική θεραπεία για τη φόλα;
Είναι βράδυ και δεν είδα καλά.. Υπάρχει περίπτωση από φόλα να βγάλει αμέσως αφρούς;;;
δηλητηρίασης και συνοδεύονται από σπασμούς.
Αν είχε συμβεί στο δικό μου σκύλο θα του είχα κάνει ένεση με εμετικό. Στην καλύτερη περίπτωση θα μάθαινε πως να τσιμπολογάει απ' το δρόμο δεν είναι ευχάριστη εμπειρία.
Υπάρχει 24ωρη κτηνιατρική υποστήριξη απ' το Αττικό Νοσοκομείο ζώων στην Αττική. google.gr/.../...
Τελικά τι έγινε;
περιοχη κοντα στο βερινο αιγιου δεκαδες
κεσεδακια με δηλητηριασμενο γαλα!Δηλαδη ποσο αλητεια!!!!!!
Απολογούμαι για την καθυστέρηση ανάρτησης του σχολίου σου. Το αίμα στην κουβέρτα δεν είναι καλό σημάδι, δεδομένου ότι το ποντικοφάρμακο προκαλεί αιμορραγία. ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
Επκοινώνησε με τον κτηνίατρό σου. Βάλε του και θερμόμετρο για να δεις μήπως έχει πυρετό.
Κυριως βαριανασαινε και ηταν ξαπλομενο .Οταν πεθανε εβγαλε αφρους και κοπρανα .πριν μια εβδομαδα το αλλο μου σκυλι απο ' τι ειπε ο κτινιατρος πεθανε απο τσιμπουρια .και αυτο που πεθανε προσφατα ειχε τσιμπουρια αλλα εκανε θεραπεια με αμπουλα , ο κτινιατρος ειπε οτι πιθανον ή απο τσιμπουρια αλλα δυσκολα ή πεθανε απο ανακοπη .. Απο τι πιστευετε οτι πέθανε ;
Και εχω μια ακομη απορια . εχουν γινει προσπαθειες για ληστεια στο σπιτι μου οποτε αναρωτιομουν αν επρεπε να εχω καποιο φαρμακειο για πιθανον φολα ... Και τα δυο σκυλια ηταν καυκασου ...
Ευχαριστω .
Μου κάνει πάντως εντύπωση το γεγονός ότι δεν σου είχε δώσει αντιβίωση για το δεύτερο σκυλί, μετά το θάνατο του πρώτου από ερλιχίωση. Παρ' όλο που είχε κι αυτό τσιμπούρια.
Είναι πολύ σκληρό να χάνεις το σύντροφο σου μ' αυτόν τον τρόπο.
Καλό ταξίδι στον σκυλάκο.
Καλή ανάρρωση στον κούταβο!
Σε μια βόλτα, πως θα καταλάβω τι είδους δηλητήριο έφαγε ώστε να ξέρω ποιο αντίδοτο θα πρέπει να του χορηγήσω... ατροπίνη ή βιταμίνη Κ?
Πάρε στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων Tηλ :210-66.40.552 - 555
Διεύθυνση: 20ο χλμ Λ. Λαυρίου 19002 Παιανία Αττικής
Είναι ανοιχτά 24 ώρες.
Είμαι κυνηγός και τα τελευταία 8 χρόνια είχα ένα σκύλο τον Άρη, Σπάνιελ της Βρετάνης (Epagnuel Bretton). Άριστος στο κυνήγι, άριστος στη συμπεριφορά, μεγαλωμένος (όπως όλα τα σκυλιά μου) μέσα στο σπίτι μου, μέλος της οικογένειάς μου, ο καλύτερος φίλος μου και ο καλύτερος φίλος των παιδιών και της συζύγου μου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο (αρχές της περιόδου), πήγα για κυνήγι στη Μάνη, στο Ταίναρο και συγκεκριμένα σε μια περιοχή κοντά στην Λάγια με το τοπονύμιο Καινούρια Χώρα . Ο κοντινότερος οικισμός απείχε από τον κυνηγότοπο περίπου 10 χλμ. Μετά το κυνήγι και γυρνώντας με τον Άρη προς το αυτοκίνητο, είδα ότι το σκυλί σταμάτησε να ψάχνει και κάτι είχε πάρει από το έδαφος. Τον μάλωσα και συνεχίσαμε την πεζοπορία. Σε 5 λεπτά παρατήρησα ότι τα πίσω του πόδια έτρεμαν. Αμέσως τον πήρα στην πλάτη και φορτωμένος έφτασα τρέχοντας στο αυτοκίνητο, όπου του έκανα ατροπίνη και έφυγα ψάχνοντας για κτηνίατρο. Δυστυχώς κτηνίατρος σε αυτή την περιοχή υπάρχει μόνο στο Γύθειο, το οποίο απέχει από το Ταίναρο περίπου 70 χλμ. Τελικά λίγο πρίν φτάσω στην Αρεόπολη ο Άρης ξεψύχισε υποφέροντας. Την επόμενη μέρα έκανα μια έρευνα στην περιοχή για να βρώ κάποιον υπαίτιο, αλλά μάταια, αφού πρόκειται για μια εντελώς έρημη περιοχή. Οι μόνοι μάρτυρες ήταν συνάδελφοι κυνηγοί από τους οποίους έμαθα ότι χάθηκαν κι άλλα δύο σκυλιά τις προηγούμενες ημέρες και κάτι νεκρά τσακάλια διάσπαρτα σε διάφορα σημεία.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΔΕ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, TA ΖΩΑ (ΟΙΚΟΣΙΤΑ Ή ΑΓΡΙΑ), ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Απλά καταστρέφουμε ο ένας τη ζωή του άλλου και κυρίως σκοτώνουμε ότι ανυπεράσπιστο βρεθεί μπροστά μας, θεωρώντας το είδος μας πολιτισμένο και εξελιγμένο .....
Τροφοδοσία RSS για τα σχόλια αυτού του άρθρου.