Το κυνηγόσκυλο σφαδάζει απ' τους πόνους. Ξαπλώνει, βγάζει αφρούς από το στόμα, ουρλιάζει και αιμορραγεί από παντού. Ξέρεις ότι λογικά έχει φάει φόλα, αλλά δεν γνωρίζεις αν είναι από ποντικοφάρμακο ή από φυτοφάρμακο. Μάθε πώς μπορείς να το σώσεις!

Της Ειρήνης Φ. Κουτσαύτη

Ενας από τους μεγαλύτερους φόβους του κυνηγού είναι οι φόλες που διάφοροι «εξυπνάκηδες», ή απλά άθλιοι, σπέρνουν συχνά στο δάσος, στα βουνά, αλλά και στις αυλές. Ο κ. Παύλος Πέζαρος, κτηνίατρος στη Σαλαμίνα, απαντά σε βασικές ερωτήσεις για την ύπουλη δηλητηρίαση από τα φυτοφάρμακα και τα ποντικοφάρμακα, που στην ουσία καίνε τα σωθικά των πιστών τετράποδων συντρόφων, οδηγώντας τους στον τάφο πριν από την ώρα τους.

Εχεις φαρμακείο;

Πριν βγούμε για κυνήγι ή για εκπαιδευτικό, δεν ξεχνάμε ότι πρέπει να έχουμε πάντα μαζί για το σκύλο μας ένα ενημερωμένο φαρμακείο. Καλό είναι να το φτιάξουμε σε συνεργασία με τον κτηνίατρό μας. το φαρμακείο αυτό πρέπει να έχουμε τα απαραίτητα εμετικά (Filtalon), τα αντίδοτα (ατροπίνη/βιταμίνη Κ) και ακόμη:
• Αποστειρωμένες σύριγγες.
• Επιδέσμους.
• Κορτιζονούχα ένεση για τσιμπήματα φιδιών, εντόμων κ.λπ.
• Αλοιφές για δερματικά εξανθήματα.
• Καθαρό οινόπνευμα.
• Ιώδιο.

Τι εννοούμε με τον όρο «φόλα»;

Είναι το προϊόν της διαδικασίας, όπου κάποιος κακοπροαίρετα και με σκοπό να θανατώσει ένα ζώο τοποθετεί μέσα στην τροφή ουσίες που προκαλούν το θάνατο. Οι φόλες αλλάζουν με βάση την εποχή και το βιοτικό επίπεδο των δολοφόνων. Στην Ελλάδα έχει χρησιμοποιηθεί κυρίως το τριμμένο γυαλί, ο γύψος, τα ποντικοφάρμακα, τα φυτοφάρμακα, τα σαλιγκαροκτόνα, το κυανιούχο κάλιο, τα υγρά μπαταρίας και τέλος η στρυχνίνη, που όμως δεν κυκλοφορεί ευρέως στη χώρα.

Δηλητηρίαση με κάθε τρόπο

Συχνά φτάνουν καταγγελίες στα γραφεία του περιοδικού μας από κυνηγούς που λένε ότι έχασαν το σκυλί τους, όταν ο γείτονας το δηλητηρίαζε σιγά σιγά με ποντικοφάρμακο ή φυτοφάρμακο, με αποτέλεσμα οι ίδιοι να μην το καταλάβουν. Ο κτηνίατρος τονίζει πως «το "σιγά σιγά" είναι ανάλογο με την τακτική του δολοφόνου. Αλλοι λειτουργούν έτσι και άλλοι χτυπούν απευθείας στο βουνό. Η αλήθεια είναι ότι ένα σκυλί που ανοίγεται στο εκπαιδευτικό μπορεί ανά πάσα στιγμή να καταπιεί κάτι και έπειτα από δύο ώρες, ή από πέντε μόλις λεπτά, να εμφανίσει συμπτώματα δηλητηρίασης. Καθημερινά τα μάτια μας βλέπουν πάρα πολλά και άλλα τόσα μας μεταφέρουν άλλοι συνάδελφοι. Οι τρόποι που έχουν σκεφτεί για να δολοφονούν ζώα είναι πραγματικά σατανικοί. Ειλικρινά, κανείς δεν μπορεί ούτε καν να συλλάβει το πώς σκέφτεται το αρρωστημένο μυαλό ενός φολά».

Πώς δρουν τα δηλητήρια

Φυτοφάρμακα: Πρόκειται για ουσίες που συνήθως χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση των σκουληκιών. Εχουν κυρίως δράση στο νευρικό σύστημα. Επιφέρουν το θάνατο ή λόγω καταστολής των πνευμόνων και της καρδιάς ή λόγω καταστολής των αναπνευστικών μυών. Φυσικά όλα αυτά μπορεί να παρουσιαστούν μαζί.

Ποντικοφάρμακα: Κυρίως ανταγωνίζονται τη βιταμίνη Κ, που είναι απαραίτητη για την πήξη του αίματος. Το αποτέλεσμα είναι να προκαλούνται θανατηφόρες αιμορραγίες. Τα μοντέρνα ποντικοφάρμακα χτυπούν κι αυτά το νευρικό σύστημα του ζώου, αλλά είναι για ακριβά... γούστα.

Συμπτώματα

Φυτοφάρμακα: Υπάρχει υπερδιέγερση, σπασμοί των μυών, αφροί απ' το στόμα, σιελόρροια, διάρροια, ενώ μικραίνει η κόρη του ματιού. Ολα αυτά γίνονται απότομα ή 1-2 ώρες από τη λήψη του δηλητηρίου. Στη συνέχεια το σκυλί πέφτει σε κώμα. Εάν δεν διακομιστεί γρήγορα στο κτηνιατρείο και έχει καταναλώσει αρκετό δηλητήριο επέρχεται ο θάνατος.

Ποντικοφάρμακα: Καλό είναι να μη συμβεί, γιατί οι ιδιοκτήτες το καταλαβαίνουν την τελευταία στιγμή. Προκαλεί αιμορραγίες στον εγκέφαλο, στα μάτια, στο στόμα, διάρροια με αίμα και γενικότερα αιματηρές εκκρίσεις. Αν φτάσουμε σε όλα αυτά, ο θάνατος είναι δυστυχώς από πιθανός έως και βέβαιος.

Πότε πρέπει να παραλάβει ένας κτηνίατρος το δηλητηριασμένο ζώο;

Εάν ο κτηνίατρος παραλάβει ένα ζώο που διατηρεί τις αισθήσεις του και δεν είναι σε κωματώδη κατάσταση, τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να το σώσει. Οπως τονίζει ο κ. Πέζαρος «αυτό εξαρτάται από το πόσο γρήγορα διακομίστηκε στο κτηνιατρείο, από το πόσο ενημερωμένο είναι το ιατρείο και βέβαια από τον Θεό...».

Τα 3 βήματα βοήθειας

Βήμα 1ο: Εφόσον ο σκύλος διατηρεί τις αισθήσεις του, πρέπει να του προκαλέσουμε έμετο εκτός εάν έχει καταπιεί ποντικοφάρμακο, που τότε κάνουμε το 1ο και το 2ο βήμα μαζί. Μπορούμε να πετύχουμε κάτι τέτοιο -αν και είναι δύσκολο- χορηγώντας του χλιαρό νερό και αλάτι ή μουστάρδα αραιωμένη με νερό. Υπάρχει άλλος ένας τρόπος που λειτουργεί ως «δίκοπο μαχαίρι»: Μπορούμε να του δώσουμε 1-2 κουταλάκια του γλυκού από σιρόπι ιπεκουάνας. Αν όμως του χορηγήσουμε κάτι τέτοιο, πρέπει οπωσδήποτε να προκληθεί έμετος, ειδάλλως το ίδιο το σιρόπι προκαλεί προβλήματα στην καρδιά. Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε πως υπάρχουν εμετικά σε όλα τα κτηνιατρεία και δίνονται στους ιδιοκτήτες σκύλων για τέτοιες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι κτηνίατροι προτείνουν την απομορφίνη (Filtalon) που προκαλεί μέσα σε 15 δευτερόλεπτα έμετο.

0 κτηνίατρος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου αν το σκυλί έχει δηλητηριαστεί με υγρά μπαταρίας ή οξέα, δηλαδή δηλητήρια που όταν επιστρέψουν στο στόμα του σκύλου, μπορεί να γίνει εισρόφηση στον πνεύμονα. «Οταν καταλάβουμε ότι έχει καταπιεί κάτι τέτοιο το σκυλί μας, είναι προτιμότερο να το αδρανοποιήσει ο κτηνίατρος μέσα στο στομάχι», συμπληρώνει ο κ. Πέζαρος.

Βήμα 2ο: Το επόμενο που πρέπει να κάνουμε είναι να βρούμε το κατάλληλο αντίδοτο, αν ξέρουμε τι είδους δηλητήριο έχει καταπιεί ο σκύλος μας. Τα πλέον διαδεδομένα αντίδοτα είναι η ατροπίνη για τα φυτοφάρμακα και η βιταμίνη Κ για τα ποντικοφάρμακα. Τα αντίδοτα κυκλοφορούν σε ενέσιμες μορφές και γίνονται ανάλογα με το βάρος του ζώου όποτε το σκυλί μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μια ένεση.

Βήμα 3ο: Δίνουμε στο ζώο που έχει ήδη κάνει έμετο, και έχει σταματήσει να βγάζει ό,τι μπορεί να βγάλει, ενεργό άνθρακα (δηλαδή καρβουνάκι που το βρίσκουμε στο φαρμακείο) και τρέχουμε για να βρούμε ιατρείο!

«Προσωπικά θα έλεγα πως όλα αυτά πρέπει να γίνουν στο αυτοκίνητο πηγαίνοντας προς το κτηνιατρείο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη ζωή του τετράποδου φίλου μας. Οι πρώτες βοήθειες είναι το 90% της σωτηρίας του ζώου και μόλις το υπόλοιπο 10% είναι η δουλειά του γιατρού. Αν δοθούν σωστά και έγκαιρα οι πρώτες βοήθειες, είμαι σίγουρος ότι ένα σκυλί μπορεί πολύ πιο εύκολα να σωθεί», δηλώνει ο κτηνίατρος.

Η φόλα τα λέει όλα

Δύο είναι οι βασικές εποχές που, κατά τους κτηνιάτρους, πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα θανάτωσης σκύλων μέσω δηλητηρίων: Οι αρχές του κυνηγιού για... τοπικιστικούς λόγους ή για λόγους εκδίκησης και η εποχή του ζευγαρώματος των σκύλων (περίπου τα Χριστούγεννα και το Πάσχα) που δημιουργούνται αγέλες, ενοχλητικές για τους περίοικους. Επίσης, δεν είναι καθόλου τυχαίο που ενώ η Κυριακή για τους περισσοτέρους είναι ημέρα γιορτής και σχόλης, για τους δολοφόνους ζώων είναι η κατάλληλη, μιας που τα κτηνιατρεία είναι κλειστά.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο κ. Πέζαρος μάς είπε πως το είδος της φόλας εξαρτάται από το βιοτικό επίπεδο του δολοφόνου. «Σε φτωχές περιοχές χρησιμοποιείται ακόμη ο γύψος και τα τριμμένα γυαλιά, ενώ οι πιο ευκατάστατοι και σε αστικά κέντρα αγοράζουν φυτοφάρμακα. Τις περισσότερες φορές μάλιστα προτιμούν αρκετά ακριβά, ώστε να φτιάχνουν δυνατές φόλες».

Οι πιο δύσκολες περιπτώσεις

Οπως για τους περισσότερους κτηνιάτρους, έτσι και για τον κ. Πέζαρο, οι πιο δύσκολες περιπτώσεις είναι όταν αναλαμβάνει κάποιο σκυλί που έχει πέσει σε κώμα. «Ουσιαστικά εκεί το ζώο δεν μπορεί να κάνει έμετο και πρέπει να του κάνουμε πλύση στομάχου. Εκεί χρειάζεται όχι μόνο μεγάλη προσπάθεια για να πετύχει η δουλειά του κτηνιάτρου, αλλά και ο παράγοντας τύχη. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια περίπτωση, μιας που έχουν περάσει από τα χέρια μου σκυλιά που έχω δώσει μάχη για να τα κρατήσω στη ζωή. Εχω πολλούς κυνηγούς που φέρνουν τα σκυλιά τους δηλητηριασμένα ύστερα από εκπαιδευτικό και υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάστηκαν μέχρι και 15 ημέρες για να μπορέσει πάλι ο κυνηγός να πάρει το φιλαράκο του ακέραιο, δυνατό και γεμάτο υγεία».

Πηγή

Σχόλια   

# Χριστίνα 23-10-2012 13:56
ΤΑ ΑΝΤΙΔΟΤΑ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΑ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΩ Κ ΑΠΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ Η' ΜΟΝΟ ΑΠΟ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 24-10-2012 08:59
Χριστίνα τις ατροπίνες μπορείς να τις βρεις σε οποιοδήποτε φαρμακειο. Το Filtalon από κτηνιατρικά φαρμακεία και κτηνίατρους
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Αθηνά 28-11-2012 16:48
ποση ωρα εχω απο τη στιγμη που θα φαει ο σκυλος φολα μεχρι να ??
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 29-11-2012 17:14
Αθηνά,
Ο χρόνος εξαρτάται από το δηλητήριο που έχει χρησιμοποιηθεί.
Στην περίπτωση των φυτοφαρμάκων, που είναι και η συνηθέστερη, υπάρχει χρόνος να δώσεις το εμετικό και ατροπίνη. Διάβασε το άρθρο για τις ενέργειες. Αν έχει χρησιμοποιηθεί κυάνιο η κατάληξη είναι άμεση, δλδ ΔΕΝ υπάρχει χρόνος...
Ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου και εύχομαι να είναι αχρείαστο το άρθρο!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ασπασια 16-02-2013 16:00
Καλησπερα! πραγματικα σας ευχαριστω παρα πολυ..εσωσα το σκυλακι μου σημερα χαρη στις πληροφοριες που πηρα απο εσας!να ειστε καλα :!: :-)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 17-02-2013 03:31
Ασπασία καλημέρα,
Το μήνυμά σου μου έδωσε μεγάλη χαρά και ικανοποίηση!
Θέλω να πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου να πιαστεί κάποιος απ' αυτούς τους ανώμαλους που βάζουν φόλες και να το πληρώσει πολύ ακριβά.
Να είστε καλά πάντα καλά εσύ και το σκυλάκι σου.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# marios 21-02-2013 13:40
καλησπερα!δυστυ χως εγω εχασα το σκυλο μου αλλα δεν ξερω ακρβως απο τι ψωφησε τα συπτωματα του ηταν ψοφηος με αφρους στο στομα αλλα καιμε κακα παντου σε ολο το μπαλκονι γιατι εκι το βρικα ψοφισμενος ποια ηταν η αιτια που ψοφησε..????
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 24-02-2013 04:05
Μάριε,
Η κατάσταση που περιγράφεις θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα φόλας. Σίγουρη απάντηση μπορεί να σου δώσει μόνο η νεκροψία του ζώου.
Επειδή το συμβάν έγινε στο μπαλκόνι, καλό θα είναι να μάθεις τι έγινε πριν αποφασίσεις να πάρεις άλλο σκύλο.

Εύχομαι καλό ταξίδι στο σκυλάκο σου...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# μαριος 24-02-2013 04:42
ευχαριστο κυριε τακη για τις συμβουλες σας.αλλα και κατι ακομα γιατι εχω σκοπο να παρω αλλο σκυλο αλλα ειμαι σιγουρος οτι παλι θα μου το ξαναδυλητιριασο υν το θεμα ειναι πως θα μπορεσω να εκπεευσω ττο σκυλο ετσι ωστε να μην τρωει τροφη απο αλλα ατομα..αυτο πως μπορω να το κανω στο σκυλο μου...??? :sad:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# μαριος 24-02-2013 04:47
Παραθέτοντας μαριος:
ευχαριστο κυριε τακη για τις συμβουλες σας.αλλα και κατι ακομα γιατι εχω σκοπο να παρω αλλο σκυλο αλλα ειμαι σιγουρος οτι παλι θα μου το ξαναδυλητιριασουν το θεμα ειναι πως θα μπορεσω να εκπεευσω ττο σκυλο ετσι ωστε να μην τρωει τροφη απο αλλα ατομα..αυτο πως μπορω να το κανω στο σκυλο μου...??? :sad:
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 24-02-2013 04:50
Μάριε,
Δες εδώ (minois.net/arthra/11.htm) για εκπαίδευση άρνησης φόλας.
Επίσης δες αν γίνεται να κλείσεις ένα μέρος του μπαλκονιού ώστε να μην μπορούν να πετάξουν μέσα τίποτα (πχ με σίτα).
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# μαριος 24-02-2013 05:07
κυριε τακη βεβεως μπορω να κλησω ενα μερος του μπαλκονιου με σιτα το θεμα ειναι διαβασα για την εκπεδευση αρνησης φολας.αλλα για το ηλεκτρικο κολαρο ειναι λιγο δυσκολο λογο οικονομικων χρηματων.πως αλλιως θα μπορουσα να το εκπεδευσω χωρις το ηλεκτρικο κολαρο;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 24-02-2013 05:24
Πριν διαδοθούν ευρέως τα ηλεκτρικά κολάρα χρησιμοποιούσαν δόλωμα με καλώδιο που πήγαινε σε πολλαπλασιαστή αυτοκινήτου και από κει σε μπαταρία. Μάλλον δε θέλεις να μπλέξεις μ' αυτά!
Ρίξε μια ματιά στο ebay. Σίγουρα θα βρεις κολάρο σε καλή τιμή, εφ' όσον δε χρειάζεσαι να καλύπτει μεγάλες αποστάσεις. Επίσης δες εδώ: www.pecheur.com/.../
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# μαριος 24-02-2013 05:36
ευχαριστω πολυ κυριε τακη θα προσπαθισω να εκπεδευσω το σκυλο, που θα παρω με αυτες της οδηγηες που δωσατε..βεβαια εχω λιγακι αχος μι πα και δεν τα καταφερω και μου το ξαναδηλητιριασο υν..παντος ευχαριστο πολυ για το χρονο σας.να σαστε καλα.... :-)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# ρια 29-03-2013 16:55
να κανω και εγω μια ερωτηση: μπορει η φολα να ναι σε κρακερ; ειχα παει το σκυλι στο δασος και τον επιασα να τρωει κατι.. προσπαθησα να το βγαλω απ το στομα του αλλα καταφερα να βγαλω μονο το μισο. ολο μαζι ηταν κρακερ σε μεγεθος φασολιου. ισως ειμαι υπερβολικη αλλα καθως δεν εχω ιδεα απ αυτα ειμαι λιγο ανησυχη... ευχαριστω!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# MARIA AGGELOS 11-06-2013 19:09
MHΠΩΣ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΜΑΘΩ,ΑΝ ΓΕΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ,ΠΟΙΑ «ΦΟΛΑ» ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΚΥΛΟ ΝΑ ΞΕΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΑΝ ΑΠΕΒΙΩΣΕΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΕΝΑ ΤΑΤΑΡΤΟ???ΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΦΑΓΕ???
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 11-06-2013 21:20
Μαρία θα έλεγα με φυτοφάρμακο. Αν θέλεις να μάθεις σίγουρα πρέπει να κάνεις αυτοψία σε κτηνίατρο.
Συλλυπητήρια...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# MARIA AGGELOS 13-06-2013 22:29
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΥ...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostis 20-12-2013 20:09
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..ΕΙΧΑ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟ ΜΟΥ ΒΟΛΤΑ 2ΜΙΣΗ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ..ΓΥΡΙΣ ΑΜΕ ΚΑΙ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΧΑΡΑ..ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ..ΤΕΛ ΕΥΤΑΙΑ ΒΟΛΤΑ ΕΚΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΙΣΩ ΚΗΠΟ ΜΑΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 11 ΤΟ ΒΡΑΔΥ..ΓΥΡΙΣΕ Ο ΑΔΕΡΦΟΣ ΜΟΥ 3 ΤΑ ΞΗΜΕΡΩΜΑΤΑ Κ ΗΤΑΝ ΠΟΛΥ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ..ΕΓς ΕΠΕΣΤΡΕΨΑ 6 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 6 Κ ΜΙΣΗ Ο ΜΙΚΡΟΣ ΗΤΑΝ ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΚΟΜΑ..ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ 8 ΕΙΧΕ ΑΦΡΙΣΕΙ Κ ΕΙΧΕ ΣΠΑΣΜΟΥΣ..ΚΑΝΟΝ ΙΚΑ ΚΟΠΡΑΝΑ Κ ΧΩΡΙΣ ΕΜΕΤΟ..ΤΟΝ ΠΗΓΑ ΑΜΕΣΩΣ ΣΕ ΜΙΑ ΚΛΙΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΑΤΡΟΠΙΝΕΣ Κ ΣΤΕΝΤΟΝ Κ ΤΟΝ ΠΗΡΑ ΣΠΙΤΙ..ΜΕΤΑ ΑΠΟ 6-7 ΩΡΕΣ ΞΑΝΑ ΤΑ ΙΔΙΑ..ΤΟΝ ΞΑΝΑΠΑΩ..ΤΟΝ ΑΦΗΣΑΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΕΣΑ ΑΛΛΑ ΔΙΑΒΑΣΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ..ΕΤΣΙ ΤΟΝ ΠΗΡΑ Κ ΤΟΝ ΜΕΤΑΦΕΡΑΜΕ ΑΛΛΟΥ ΣΕ ΕΝΑΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΙΚΑ ΚΑΛΟ ΓΙΑΤΡΟ..ΕΜΕΙΝΕ ΕΚΕΙ ΓΙΑ 3-4 ΜΕΡΕΣ..ΔΕΝ ΗΞΕΡΕ ΑΝ ΕΧΕΙ ΦΑΕΙ ΦΟΛΑ Ή ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΛΗΨΙΑ..ΓΕΝΙΚ Α ΠΕΡΑΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΑ..ΤΟΝ ΕΧΩ ΠΑΡΕΙ ΠΙΣΩ ΑΛΛΑ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ..ΠΑΙΡ ΝΕΙ ΤΗΝ ΑΓΩΓΗ ΤΟΥ..ΠΟΛΥ ΒΑΡΙΑ ΦΑΡΜΑΚΑ..ΜΟΥ ΕΙΠΑΝ ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ..ΣΥΝΕΡΧΟΝ ΤΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ Ή ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΟ ΘΕΜΑ ΣΤΟ ΜΥΑΛΟΥΔΑΚΙ ΤΟΥ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ??ΕΙΝΑΙ ΚΟΚΕΡ ΜΕ ΣΕΤΕΡ ΠΕΡΙΠΟΥ 15 ΚΙΛΑ..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 20-12-2013 22:00
Κωστή καλησπέρα,
Απ' αυτά που γράφεις μου φαίνεται δύσκολο να πρόκειται για φόλα.
Δοκίμασε να κάνεις ένα τηλέφωνο στην Κτηνιατρική Σχολή (Θεσσαλονίκη σίγουρα και Καρδίτσα ή Τρίκαλα) μπας και μπορούν να σε καθοδηγήσουν προς κάποιον ειδικό.

Εύχομαι περαστικά!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostis 20-12-2013 22:51
ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!ΜΑΛΛΟΝ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΟΓΚΟ Ή ΚΑΠΟΙΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΚ ΓΕΝΝΕΤΗΣ..ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΩ..ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 20-12-2013 22:57
Εύχομαι να διαψευστείς...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# christina 11-01-2014 15:49
Καλησπερα σας,
αρχικα ενα μπραβο για τη δημιουργια αυτη της σελιδας μιας και προσφερει μεγαλη βοηθεια..
Στη συνεχεια ηθελα κ γω να προσθεσω με την σειρα μου την δικη μου εμπειρια με το δικο μου σκυλο. ηταν rottweiler 10 μηνων και την προηγουμενη κυριακη(5/1/14) τον βρηκα....νεκρο. .. στο σπιτακι του.Ο χρονος που ειχε μεινει μονος του ηταν 8 λεπτα...Οταν το βρηκα τον πηγα αμεσως στον κτηνιατρο...... ...αλλα το κακο ειχε γινει...το αιτιο? α ρ σ ε ν ι κ ο δηλητηριο...ητα ν τοσο γρηγορος ο θανατος που ο Tayson δεν ειχε βγαλει ουτε αφρους αλλα ουτε ακαθαρσιες ... μεσ στη βδομαδα βρηκαμε και αυτον που το εκανε..ενας γειτονας απο την απεναντι πολυκατοικια,ο λογος που το εκανε ? η ζηλια του.. τωρα θα περιμενω για 2 μηνες ετσι ωστε να ερθει στη οικογενεια νεο σκυλακι!!
Αυτο που θα ηθελα να σας ρωτησω ειναι τι θα μπορουσα να τον εκπαιδευσω για την αποφυγη φολας!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 12-01-2014 10:16
Καλημέρα Χριστίνα,
Λυπάμαι πολύ για το χαμό του σκύλου σου. Αναφορικά με την Εκπαίδευση στην άρνηση φόλας δες αυτό: minois.net/arthra/11.htm
Εξοπλισμό μπορείς να βρεις σε αρκετά οικονομικές τιμές kynigetikes.selides.org/.../, αλλά θα μπορούσες να αναθέσεις την εκπαίδευση σε κάποιον αξιόπιστο εκπαιδευτή.

Αν έχεις αποδείξεις για τον ψυχανώμαλο γείτονα κινήσου νομικά εναντίον του. Επειδή μάλλον θα στην ξανακάνει ο ψυχανώμαλος φρόντισε να έχεις αποδείξεις. www.e-shop.gr/.../ . Η συγκεκριμένη και οι αντίστοιχές της είναι υπέρυθρη, οπότε "βλέπει" και τη νύχτα και καταγράφει τα πάντα σε κάρτα SD.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# irw 16-05-2014 16:36
καλησπερα..αντι μετωπιζω ενα προβλημα με τον σκυλο μου εδω και λιγες μερες.πριν 4 μερες υποπτευομαι οτι εφαγε ποντικοφαρμακο. Το ειχαμε σε ψηλα κ κρυφα σημεια του γκαραζ,κ εκαναν εφοδο ποντικια,με αποτελεσμα να ριξουν κατω το κουτι.Οταν το βρηκα,το κουτι ηταν ξεσκισμενο,προφ ανως κατι βρηκε κ εφαγε το σκυλι!Για προληπτικους λογους πηγα πηρα το αντιδοτο,βιταμι νη κ1 δλδ κονακιο κ του εδωσα απο 2 αμπουλες στο στομα για 3 μερες.Το σκυλι δεν ειχε κανενα προβλημα,μεχρι το βραδυ της τριτης μερας οπου εψαχνε να βρει χορτα σαν τρελο..εφαγε,το ιδιο κ την τεταρτη μερα.Σημερα μου φαινεται κακοδιαθετη θα ελεγα..αλλα μολις τρωει χορτα συνερχεται.Δεν ειχε καμια αιμοραγια οπως προβλεπεται.Ο κτηνιατρος μου λεει πως θα ειχε ηδη συμπτωματα κ θα ηταν σε πολυ ασχημη κατασταση αν οχι νεκρο.εγω πλεον δεν ξερω τι αλλο να κανω..απλα ολη αυτη η αναμονη γνωριζοντας οτι τα ποντικοφαρμακα αργουν να δρασουν,με εχει πανικοβαλει..υπ αρχει καποιος που να ειχε αναλογη εμπειρια η να ξερει κατι αλλο?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 16-05-2014 19:55
Καλησπέρα Ηρώ,
Εφ' όσον τον έχει σε αγωγή ο κτηνίατρος που εμπιστεύεσαι, φαντάζομαι πως δεν θα έχεις δυσάρεστα.
Πιθανόν να είναι πιο ασφαλές να χρησιμοποιείτε στο μέλλον αυτές τις πλαστικές παγίδες για το ποντικοφάρμακο που χωράνε μόνο τα ποντίκια για να φάνε το δόλωμα.
Αν δεν σου κάνει κόπο κράτα μας ενήμερους για την εξέλιξη.
Περαστικά!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# KOSTIS 16-05-2014 20:43
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ..ΤΕΛΙΚΑ ΤΟΝ ΣΩΣΑΜΕ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΥΛΗ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΠΑΛΙΟΤΕΡΑ..ΕΙΧΕ ΠΑΘΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΛΟΓΩ ΔΛΗΤΗΡΙΟΥ ΑΛΛΑ ΤΕΛΙΚΑ ΣΩΘΗΚΕ ΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΙΚΡΑ ΚΟΥΣΟΥΡΑΚΙΑ (ΣΤΟΝ ΒΗΜΑΤΙΣΜΟ ΚΟΥΤΣΑΙΝΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΠΟΔΑΡΑΚΙ ΤΟΥ Κ ΤΟΥ ΑΦΗΣΕ Κ ΕΠΙΛΗΨΙΑ).ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΝ ΙΡΩ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΦΗΣΕΙ ΤΟ ΣΚΥΛΑΚΙ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ 4-5 ΜΕΡΕΣ..ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΑΡΓΗΣΕ ΠΟΛΥ ΝΑ ΔΡΑΣΕΙ ΤΟ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ.. ΚΑΙ Ο ΓΙΑΤΡΟΣ (ΑΡΚΕΤΑ ΕΜΠΕΙΡΟΣ ΣΤΙΣ ΦΟΛΕΣ ΑΠ ΟΤΙ ΛΕΓΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ)
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 17-05-2014 09:18
Ώστε τελικά ήταν όντως δηλητήριο Κωστή!
Μήπως σου είπαν τι είδους δηλητήριο μπορεί να ήταν;
Ό,τι κουσούρι και να πάθουν τα σκυλιά η αγάπη τους για 'μας ποτέ δεν παθαίνει βλάβη! Να τον προσέχεις και να του ανταποδίδεις πάντα την αγάπη αυτή για πολλά-πολλά χρόνια!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostis 20-05-2014 23:09
ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΔΗΛΗΤΗΡΙΟ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ..ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΣΚΟΝΗΣ ΠΟΥ ΕΙΣΠΝΕΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΕ ΜΟΡΦΗ ΤΖΕΛ..ΟΙ ΑΛΗΤΕΣ ΤΑ ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΙΣ ΚΟΛΩΝΕΣ Κ ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΣΚΥΛΑΚΙΑ Κ ΓΛΥΦΟΥΝ ΑΡΩΣΤΑΙΝΟΥΝ..ΕΙ ΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΥΝΑΤΑ..ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Κ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΥΔΡΟΚΥΑΝΙΟ..ΣΕ ΨΩΜΑΚΙ ΜΕΣΑ ΣΕ ΑΛΟΥΜΙΝΟΧΑΡΤΑ..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Nikos 18-05-2014 23:23
καλησπέρα σας.
Το περιστατικό έχει ως εξής: Ένα απόγευμα πριν 2 μήνες περίπου, έβγαλε η κοπέλα μου την σκυλίτσα μας (Σάντρα) για βόλτα στο διπλανό μας πάρκο γύρισαν σπίτι και η Σάντρα πήγε στο κρεβάτι τις όπως συνήθως κάνει μετά από λίγα λεπτά με φωνάζει η κοπέλα μου γιατί κάτι δεν πάει καλά με την μικρή. μπαίνω στο δωμάτιο, της φωνάζω να έρθει πάνω μου για χάδια... τίποτα..... "πάμε βόλτα" τίποτα..... μόνο τα μάτια κουνούσε και με τα πολλά ανασηκώνεται λίγο και κάνει έμετο. Σκέφτηκα ότι μπορεί να έφαγε λαίμαργα και καθώς τα μάζευα παρατήρησα κάτι κόκκινα κομματάκια σε μέγεθος περίπου στραγαλιού που δεν ταίριαζαν με την τροφή της. κατεβάζω τα σκουπίδια και γυρίζοντας μου λέει η κοπέλα μου ότι προσπάθησε να σηκωθεί και έπεσε πάλι. την πήρα στα χέρια, αυτοκίνητο, κτηνίατρος... ευτυχώς ήταν νωρίς και ήταν ανοικτά ακόμα.... της έβαλαν ορό, κάποιες ενέσεις και μετά από 2μιση ώρες με σπασμούς κλπ τελικά τα κατάφερε! ήμασταν τυχεροί που έκανε εμετό από μόνη της και βρήκα και ανθρώπους (γιατρούς) που πραγματικά νοιαστήκαν!
σχετικά με το σήμερα: Η μικρή μας συνήλθε μετά από 3 βδομάδες που ήταν σαν μαστουρωμένη αλλά δεν έχει την διάθεση που είχε πριν. δεν αντέχει στην βόλτα, δεν έχει διάθεση για παιχνίδι και παρόλο που τις δίνω τροφή ενέργειας και μαγειρευτά δεν έχει ανακτήσει την ζωντάνια της. πως μπορώ να την βοηθήσω? να κάνω κάποιες εξετάσεις να δω αν είναι όλα καλά με την υγειά της?
*1. ο χαρακτήρας δεν άλλαξε και η αγάπη της είναι ίδια

*2 στο πάρκο που προφανώς έφαγε την φόλα, δεν υπάρχουν αδέσποτα και στην αστυνομία που έκανα καταγγελία μου το επιβεβαίωσαν.

*3 στο διάστημα μέχρι να φτάσω στον κτηνίατρο, ειδοποίησα δυο γνωστούς μου που ήξερα ότι πηγαίνουν εκεί με τα σκυλιά τους και αυτοί με την σειρά τους ειδοποίησαν όσους ήξεραν και την γλίτωσαν πολλοί. όχι όμως και όλοι... 1 εβδομάδα αργότερα στα 300 μέτρα από το πάρκο βρέθηκε ένα ακόμα σκυλί άψυχο με αφρούς στο στόμα...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 19-05-2014 09:56
Νίκο καλημέρα,
Μπορείς να κάνεις γενικές και βιοχημικές εξετάσεις αίματος. Αφού θα της πάρουν αίμα κάνε και τα τεστ για λεϊσμανίωση, διροφιλαρίωση και ερλιχίωση.
Ο κτηνίατρος δεν σου σύστησε εξετάσεις μετά την αρχική θεραπεία για τη φόλα;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Nikos 22-05-2014 11:15
oxi. thn parakolouthouse liges meres kai mou eipe oti einai kala kai thelei ligo xrono na synelthei...
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# irw 29-05-2014 14:39
καλησπερα κ παλι!περασαν 2 βδομαδες και,και το σκυλακι μια χαρα...δεν ειχαμε κανενα περιεργο δειγμα...μακαρι να μην συμβει κατι αλλο!Κωστη ποσο πολυ αργησε να δρασει το δηλητηριο που ανεφερες?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostis 03-06-2014 03:08
ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΗΡΩ..ΗΜΟΥΝ ΕΚΤΟΣ..ΕΙΧΕ ΔΡΑΣΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 15 ΩΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ..Κ ΜΕΤΑ ΑΦΗΣΕ ΕΠΙΛΗΨΙΑ ΣΤΟΝ ΜΙΚΡΟΥΛΗ ΜΟΥ..ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΚΡΙΣΕΙΣ ΧΘΕΣ ΔΙΟΤΙ ΔΟΚΙΜΑΣΑΜΕ ΝΑ ΤΟΥ ΜΕΙΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΑΡΜΑΚΟΥ..ΕΥΤΥΧ ΩΣ ΤΟΝ ΠΡΟΛΑΒΑ ΠΡΙΝ ΑΡΧΙΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# irw 03-06-2014 15:17
ευτυχως,τυχεροι που το προλαβατε..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# kostis 06-06-2014 17:44
ΝΑΙ ΕΥΤΥΧΩΣ..ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΤΩΡΑ??
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ηλεκτρα 29-09-2014 21:16
Καλησπέρα...η εγκυος σκυλιτσα μου σημερα,γ μια ολοκληρη μερα δεν ετρωγε καθολου..μονο νερακι επινε..υπέθεσα πως είχε ανορεξιες λογω της εγκυμοσυνης..ομ ως το βραδακυ..ξαφνικ α αρχισε να χανει την ισσοροπια της και να πεφτει κατω..προσπαθησ αμε να της δωσουμε γαλα μηπως κανει εμετο αλλα τιποτα...μονο κουνουσε την ουριτσα της που και που και μετα ξαπλωσε-επεσε καπου..και απο τοτε μονο ανασενει..δεν κουνιεται καθολου..εχει πεσει σε κωμα? Τι μπορω να κανω? Τι εχει? Δυστυχως θεωρειτε ημιαδεσποτη..κα ι δν υπαρχει καποιος να με βοηθησει στ μεταφορα κ τν περιθαλψη της....δ
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-09-2014 07:35
@Ηλεκτρα ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ηρώ 07-10-2014 23:41
Καλησπέρα μόλις γυρίσαμε από την βραδινή την βόλτα κάτι σαν να την είδα να μασάει και άρχισε να βγάζει σαν αφρούς για λίγο..
Είναι βράδυ και δεν είδα καλά.. Υπάρχει περίπτωση από φόλα να βγάλει αμέσως αφρούς;;;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-10-2014 08:12
Ηρώ οι αφροί είναι σύμπτωμα
δηλητηρίασης και συνοδεύονται από σπασμούς.
Αν είχε συμβεί στο δικό μου σκύλο θα του είχα κάνει ένεση με εμετικό. Στην καλύτερη περίπτωση θα μάθαινε πως να τσιμπολογάει απ' το δρόμο δεν είναι ευχάριστη εμπειρία.
Υπάρχει 24ωρη κτηνιατρική υποστήριξη απ' το Αττικό Νοσοκομείο ζώων στην Αττική. google.gr/.../...

Τελικά τι έγινε;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# greg 26-10-2014 18:55
Και εδω παιδια μαστιγα η φολα.τσετσεβεικα
περιοχη κοντα στο βερινο αιγιου δεκαδες
κεσεδακια με δηλητηριασμενο γαλα!Δηλαδη ποσο αλητεια!!!!!!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Θετη 01-01-2015 21:10
Καλησπέρα, έχω ενα beagle ενος χρονου και έφαγε εχθες ποντικοφάρμακο, σχετικα μικρή ποσότητα εφοσον το υπολοιπο προλαβα και το εβγαλα απο το στόμα του ! Πήγαμε αμέσως στην κτηνιατρο και του έκανε ένεση θα ακολουθησουμε για δυο εβδομαδες αγωγη απο το στόμα . Είναι πολυ δραστήριος, δεν έχει αλλάξει η διάθεση του όμως πριν λίγο είδα αίμα στην κουβέρτα του ! Ειναι φυσιολογικό ως σύμπτωμα ή παρενέργεια ; ή παραπέμπει κάπου αλλου!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 03-01-2015 12:42
Θέτη,
Απολογούμαι για την καθυστέρηση ανάρτησης του σχολίου σου. Το αίμα στην κουβέρτα δεν είναι καλό σημάδι, δεδομένου ότι το ποντικοφάρμακο προκαλεί αιμορραγία. ΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# theodoral 08-02-2015 17:37
Καλησπερα.. εχω ενα ημιαιμο labrador σχεδον 2 χρονων.. απο χθες βηχει σα να πνιγεται και σημερα δεν εχει καθολου ορεξη να φαει και ειναι πολυ ησυχη.. τι πρεπει να κανω?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 10-02-2015 07:44
Θεοδώρα καλημέρα,
Επκοινώνησε με τον κτηνίατρό σου. Βάλε του και θερμόμετρο για να δεις μήπως έχει πυρετό.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# dimitrisath 08-09-2015 01:22
Το σκυλι μου πεθανε μεσα σε δυο ωρες με λιγους σπασπους πριν παιθανει
Κυριως βαριανασαινε και ηταν ξαπλομενο .Οταν πεθανε εβγαλε αφρους και κοπρανα .πριν μια εβδομαδα το αλλο μου σκυλι απο ' τι ειπε ο κτινιατρος πεθανε απο τσιμπουρια .και αυτο που πεθανε προσφατα ειχε τσιμπουρια αλλα εκανε θεραπεια με αμπουλα , ο κτινιατρος ειπε οτι πιθανον ή απο τσιμπουρια αλλα δυσκολα ή πεθανε απο ανακοπη .. Απο τι πιστευετε οτι πέθανε ;
Και εχω μια ακομη απορια . εχουν γινει προσπαθειες για ληστεια στο σπιτι μου οποτε αναρωτιομουν αν επρεπε να εχω καποιο φαρμακειο για πιθανον φολα ... Και τα δυο σκυλια ηταν καυκασου ...
Ευχαριστω .
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 08-09-2015 08:22
@dimitrisath Ο κτηνίατρος είναι απολύτως αρμόδιος.
Μου κάνει πάντως εντύπωση το γεγονός ότι δεν σου είχε δώσει αντιβίωση για το δεύτερο σκυλί, μετά το θάνατο του πρώτου από ερλιχίωση. Παρ' όλο που είχε κι αυτό τσιμπούρια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Δημήτρης 31-01-2016 18:55
Καλησπέρα.Δυστυ χώς εχθές ακόμα και αν κατάφερα να κάνω τον σκύλο μου να κάνει αρκετές φορές εμετό αφού κατάλαβα πως είχε καταναλώσει φόλα (είχε σπασμούς, έβγαζε αφρούς και είχαν κοκκινησει τα μάτια του), δεν κατάφερα να τον σώσω. Τον πήγα γρήγορα στην κλινική της περιοχής αλλά πέθανε εχθές το πρωί εκεί. Παντως σας ευχαριστώ για τις συμβουλές γιατί πιστεύω πως αν δεν είχα διαβάσει το άρθρο σας δεν θα είχε καταφέρει να την βγάλει ούτε μέχρι να κάνει εμετό.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 31-01-2016 20:20
Δημήτρη,
Είναι πολύ σκληρό να χάνεις το σύντροφο σου μ' αυτόν τον τρόπο.
Καλό ταξίδι στον σκυλάκο.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Χρηστος 24-02-2016 18:11
Καλησπέρα έχω ένα κουτάβι 4 μηνών cane corso και πρέπει να έφαγε μπλε τετράγωνο ποντικοφαρμακο την πιγα στον κτηνίατρο μετά από 3 μέρες που είδα ότι λείπει το ποντικοφαρμακο την έκανε 5mg βιταμίνη Κ και μου είπε να την κάνω για μια εβδομάδα καθε μερα αν κάνω πάρα πάνω μέρες για να είμαι σίγουρος θα έχει κάποιο πρόβλημα;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 25-02-2016 08:34
Χρήστο στη θ΄ση σου δεν θα αυτοσχεδίαζα. Αν έχεις αμφιβολίες συμβουλεύσου κι ένα δεύτερο κτηνίατρο.
Καλή ανάρρωση στον κούταβο!
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Φώτης 15-05-2016 18:14
ΕΧΩ ΕΝΑ ΗΜΙΑΙΜΟ 7 ΚΙΛΩΝ ΚΑΙ ΕΦΑΓΕ ΦΟΛΑ ΤΟΝ ΣΩΣΑΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 2 ΜΕΡΕΣ ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΜΕΤΟ ΚΙΤΡΙΝΟ ΣΑΛΙΟ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ Ο ΕΜΕΤΟΣ ΤΟΥ ΗΤΑΝ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ ΧΡΩΜΑ.ΠΡΟΣΠΑΘΩ ΝΑ ΠΑΡΩ ΤΟΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ ΑΛΛΑ ΛΟΓΟ ΚΥΡΙΑΚΗΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΩ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Αλεξάνδρα 12-07-2016 23:39
Καλησπέρα,
Σε μια βόλτα, πως θα καταλάβω τι είδους δηλητήριο έφαγε ώστε να ξέρω ποιο αντίδοτο θα πρέπει να του χορηγήσω... ατροπίνη ή βιταμίνη Κ?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 13-07-2016 07:19
@Αλεξάνδρα Αν το σκυλί έχει σπασμούς και βγάζει αφρούς απ' το στόμα δίνεις εμετικό (filtalon) και μετά ατροπίνη. Το ποντικοφάρμακο δρα πιο αργά και προξενεί εσωτερική αιμορραγία. Σημάδι εσωτερικής αιμορραγίας είναι τα άσπρα, αντί ροζ, ούλα.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# ολυμπια 30-11-2016 00:13
μετα απο ποσο διαστημα δρα το ποντικοφαρμακο ;ο μικρος μου εφαγε ποντικοφαρμακο αμεσως το αντιληφτηκαμε και προκαλεσα εμετο με οξυζενε και το εβγαλε του εκανα και μια ενεση με βιταμινη Κ θα του κανω και αυριο αλλη μια.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-11-2016 08:16
Φαίνεται πως προλάβατε. Ο γιατρός τι λέει;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 30-11-2016 13:09
Ολυμπία, εφ' όσον το κατάλαβες αμέσως και του προκάλεσες εμετό, νομίζω πως όλα θα πάνε καλά. Περαστικά στον μικρούλη σου.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Νεφλη 09-04-2017 07:05
Γεια σας το σκυλακι μου αντιμετοπιζει ενα προβλημα απο εχθες το μεσημερη χθεςεκανε κατι μικρο-εμετους μεταξυ αφρου και σαλιου και απο εκεινη την ωρα βειχη σα να εχει κατι μεσα του και να τον πνιγει στα ματαει μονο οταν ειναι να κοιμιθει αλλα ξυπνπυσε ολο το βραδι και εκανε ετσι το στωματου σαν να ηθελε να βγαλει κατι.Δεν ξερω αν εχει σχεση με φολα ή απο κατι που εφαγε και τον πνιγει ο κτηνιατρος δεν απανταει.ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΜΕ.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Κυνηγετικές σελίδες 09-04-2017 08:05
Νεφέλη,
Πάρε στο Αττικό Νοσοκομείο Ζώων Tηλ :210-66.40.552 - 555
Διεύθυνση: 20ο χλμ Λ. Λαυρίου 19002 Παιανία Αττικής
Είναι ανοιχτά 24 ώρες.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Δημήτρης 24-04-2017 10:10
Να καταθέσω κι εγώ την εμπειρία μου.
Είμαι κυνηγός και τα τελευταία 8 χρόνια είχα ένα σκύλο τον Άρη, Σπάνιελ της Βρετάνης (Epagnuel Bretton). Άριστος στο κυνήγι, άριστος στη συμπεριφορά, μεγαλωμένος (όπως όλα τα σκυλιά μου) μέσα στο σπίτι μου, μέλος της οικογένειάς μου, ο καλύτερος φίλος μου και ο καλύτερος φίλος των παιδιών και της συζύγου μου. Τον περασμένο Σεπτέμβριο (αρχές της περιόδου), πήγα για κυνήγι στη Μάνη, στο Ταίναρο και συγκεκριμένα σε μια περιοχή κοντά στην Λάγια με το τοπονύμιο Καινούρια Χώρα . Ο κοντινότερος οικισμός απείχε από τον κυνηγότοπο περίπου 10 χλμ. Μετά το κυνήγι και γυρνώντας με τον Άρη προς το αυτοκίνητο, είδα ότι το σκυλί σταμάτησε να ψάχνει και κάτι είχε πάρει από το έδαφος. Τον μάλωσα και συνεχίσαμε την πεζοπορία. Σε 5 λεπτά παρατήρησα ότι τα πίσω του πόδια έτρεμαν. Αμέσως τον πήρα στην πλάτη και φορτωμένος έφτασα τρέχοντας στο αυτοκίνητο, όπου του έκανα ατροπίνη και έφυγα ψάχνοντας για κτηνίατρο. Δυστυχώς κτηνίατρος σε αυτή την περιοχή υπάρχει μόνο στο Γύθειο, το οποίο απέχει από το Ταίναρο περίπου 70 χλμ. Τελικά λίγο πρίν φτάσω στην Αρεόπολη ο Άρης ξεψύχισε υποφέροντας. Την επόμενη μέρα έκανα μια έρευνα στην περιοχή για να βρώ κάποιον υπαίτιο, αλλά μάταια, αφού πρόκειται για μια εντελώς έρημη περιοχή. Οι μόνοι μάρτυρες ήταν συνάδελφοι κυνηγοί από τους οποίους έμαθα ότι χάθηκαν κι άλλα δύο σκυλιά τις προηγούμενες ημέρες και κάτι νεκρά τσακάλια διάσπαρτα σε διάφορα σημεία.
ΤΕΛΙΚΑ ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ. ΔΕ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗ ΦΥΣΗ, TA ΖΩΑ (ΟΙΚΟΣΙΤΑ Ή ΑΓΡΙΑ), ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Απλά καταστρέφουμε ο ένας τη ζωή του άλλου και κυρίως σκοτώνουμε ότι ανυπεράσπιστο βρεθεί μπροστά μας, θεωρώντας το είδος μας πολιτισμένο και εξελιγμένο .....
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Γιωτα 28-07-2017 02:37
Βρηκα ενα δηλητιριασμενο ποντικι με φαρμακο για φορα σκυλιου το σκυλι δεν το δαγκωσε αλλα επαιζε μαζι του καθως ηταν νεκρο απο οταν του το πηρα το σκυλι δεν εχει διαθεση τι πρεπει να κανω
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Γιαννης 26-09-2017 01:06
Γεια σας ήθελα να ρωτήσω ενημερωτικά για τις καινούργιες φόλες υδροκυανίου που κυκλοφορούν υπάρχει αντίδοτο;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Ηλιανα 01-04-2018 07:54
Γεια σας! ΧΤΕΣ ΑΦΟΎ ΦΎΓΑΜΕ ΑΠΌ ΤΟ ΠΆΡΚΟ, περπάταγε συνέχεια πίσω μου, και όταν φτάσαμε στην πυλωτή του σπιτιού μου, έκανε εμετό και με το που τον έκανε σαν να ζαλιστηκε και έπεσε κάτω και τέντωσε τα πίσω πόδια. Δεν ξέρω αν ήταν επιληψία η Όχι επειδή δεν είχε σπασμούς. Φοβάμαι μήπως έφαγε φόλα. Αυτό έγινε το απόγευμα 19:30 Η ώρα και τώρα είναι 08:00 το πρωί και Ζει, αλλά είναι σε λήθαργο και δεν έχει την όρεξη για παιχνίδι που πάντα έχει καθώς είναι 6 μηνών λαμπραντορ. Τι λέτε; Υπάρχει περίπτωση να εχει φάει φολα;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Pantelis 09-04-2018 01:05
Kalispera an o skylos mou exei fai fola to vradi ke oi ktiniatroi eine klistoi ti mporo na kano?
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# filippas 04-05-2018 15:53
kalhspera exthes exasa to skulaki m dilitiriastike apo to xapi gia tous psilous k tsimpouria..3 meres upefere tou ekana tis enesis p m edwse o ktiniatros alla oso pernage h wra ginotan xeirwtera..k telika anoikse to stoma gt dn to anoige varianasane evgale mia kravgi k pethane..akousa k allh periptosi thn idia alla to prolavan tn idia wra k to eswsan..to diko m talaiporitheike 3 meres..mhn dinetai sta skulia sas tetoia xapia einai epikinduna..
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή
# Λια 27-12-2020 01:51
Καλησπέρα , τα δύο λαγοσκυλα του μπαμπά μου χθες έφαγαν ποντικοφάρμακο κατά τις 7 το πρωί επειδή ήταν Χριστούγεννα δε βρίσκαμε κτηνίατρο έπειτα από 1 μέρα σήμερα το μεσημέρι βρήκαμε στη μεγάλη έκανε 2 ενέσεις στην μικρούλα μια η οποία κάνει κόπρανα με μπλε κομματάκια και μας έδωσε χάπια 1/3και 1/4 αντίστοιχα . Λέτε να γλιτώσουν;
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή