Οι τόποι αλλάζουν, οι μελετητές παραμένουν οι ίδιοι


Κάπου στα Δωδεκάνησα

Πηγή

Η άρνηση του δημοτικού συμβουλίου Δικαίου να εγκρίνει την μελέτη της Αλυκής, έχει ως αποτέλεσμα, την αντίδραση των μελετητών, επικεφαλής των οποίων είναι ο κ. Φώτης Περγαντής...

Ερ: Έχουμε την πληροφορία ότι, μελέτη για ένα μόνο τμήμα της περιοχής Νατούρα, δεν ισχύει. Πώς το σχολιάζετε; Φ.Π.: Το να κάνει μία Ε.Π.Μ. ο Δήμος ή κάποιος για όλη τη Νατούρα, θα έπιανε μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η Ε.Π.Μ. είναι το πρώτο βήμα για να γίνει το διαχειριστικό σχέδιο, στο οποίο διατυπώνονται προτάσεις διαχείρισης. Δηλαδή, ό,τι οραματίζεται κάποιος οικολόγος σε σχέση και με την ανάπτυξη, με ήπιες μορφές, της περιοχής. Ανάδειξη, διαχείριση, αύξηση βιοποικιλότητας, να ενταχθεί η Αλυκή ως χώρος ενδιαφέροντος αναψυχής στην περιοχή, ως ένα ακόμη ατού. Ζήτησα στο επόμενο συμβούλιο, που μάλλον θα συγκληθεί και εκτάκτως, να παραστώ. Εκεί θα μιλήσω πολύ απλά. Δηλαδή, είχατε ένα προεδρικό διάταγμα, το οποίο σας είχε δέσει χειροπόδαρα, δεν μπορούσατε να κάνετε τίποτα. Έγινε μία Ε.Π.Μ. η οποία είναι αρκετά χαρισματική αλλά δύσκολα θα εγκριθεί γιατί δίνει κάποια πράγματα παραπάνω αναπτυξιακά που είναι όμως τεκμηριωμένα απόλυτα. Χαρτογραφήσαμε αναλυτικά το προστατευταίο αντικείμενο, τεκμηριώθηκαν οι ζώνες τα πάντα. Τώρα, έχετε ένα εργαλείο να πάτε ένα βήμα παραπέρα, για να αναπτύξετε σωστά την ευρύτερη περιοχή σας και να είναι η Αλυκή ένας χώρος παρακαταθήκη. Δεν θέλετε; Αυτό δεν έχει να κάνει με την πληρωμή.

Κάπου στην Ήπειρο

Πηγή

Φορέας και κυνηγοί διαφωνούν για την άρση της απαγόρευσης

Έληξε φέτος η τριετής απαγόρευση του κυνηγίου στον Αμβρακικό και η 5η Κυνηγετική Ομοσπονδία ήθελε να ελπίζει πως τουλάχιστον ο Φορέας Διαχείρισης θα εισηγούνταν στο Δασαρχείο και κατ' επέκταση στο υπουργείο την άρση της απαγόρευσης για τα επόμενα χρόνια. Κάτι που μάλλον δεν είναι στις προθέσεις του Φορέα για τον λόγο ότι δεν μειώθηκε η λαθροθηρία, κατά συνέπεια δεν θα είναι ωφέλιμο για τον υγροβιότοπο να επιβαρυνθεί και με το νόμιμο κυνήγι.

Τουλάχιστον αυτό προέκυψε από την αντιπαράθεση των δύο πλευρών στην εκπομπή «επί της ουσίας» του ART TV που επιμελείται και παρουσιάζει η Ρούλα Χρήστου.

Ο Γ.Γ Μιχάλης Πλιάκος της 5ης Κυνηγετικής Ομοσπονδίας για λογαριασμό των κυνηγών επέμενε πως χωρίς τους κυνηγούς μέσα στον υγροβιότοπο δεν είναι δυνατόν να παρακολουθηθούν οι λαθροθήρες. Τις πιο πολλές φορές και σε άλλες περιπτώσεις λαθροθηρίας, οι κυνηγοί είναι αυτοί που παρατηρούν και καταγγέλλουν προς τα αρμόδια όργανα τους παράνομους. Από τη στιγμή μάλιστα που το πρόβλημα δεν εξέλιπε στον Αμβρακικό επί τρία χρόνια, πάει να πει πως δεν επηρεάζει αρνητικά τους πληθυσμούς η παρουσία των νόμιμων κυνηγών.

Ο κ. Φώτης Περγαντής ωστόσο είχε αντίθετη άποψη. Εφόσον η λαθροθηρία μαίνεται ανεξέλεγκτη, πρέπει να βρεθούν τρόποι καλύτερης οργάνωσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου. Ο κ. Περγαντής, που σημειωτέον μετέχει στη διοίκηση του Φορέα ως εκπρόσωπος των περιβαλλοντικών οργανώσεων κι έχει συντάξει στο παρελθόν για λογαριασμό της ΕΤΑΝΑΜ, προσχέδιο διαχείρισης του κυνηγιού στον κόλπο, πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των κυνηγών εφόσον λάβουν πιο σοβαρά την κατάσταση. Έφερε μάλιστα και παράδειγμα από την περιοχή του Αιτωλικού στην οποία ζει και στην οποία έχει μειωθεί θεαματικά η λαθραία θήρα και αλιεία...