ΡΕΚΟΡ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ

Πηγή

ΤΟ ΓΛΥΚΟ ΝΟΥΜΕΡΟ 69

Τόσες ήταν οι μελέτες που εκπόνησε μια ολιγομελής ομάδα Ελλήνων οικολόγων σε δύο μόλις χρόνια, το 2008 και 2009.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα κατάφεραν να μελετήσουν 1.045.110 εκτάρια, μέσα στις περιόδους αναπαραγωγής των πουλιών, δηλαδή άνοιξη και αρχές καλοκαιριού, ήτοι σε 300 περίπου ημέρες δουλειάς.

Το συνολικό εμβαδόν την χώρας είναι 13.000.000 εκτάρια. Αρα η ομάδα των 13 οικολόγων έκανε ογκώδες έργο σε 300 ημέρες.

Το κονδύλι για το έργο ήταν 504.847,98 Ευρώ. Ο επίσημος τίτλος του έργου είναι «Πρόγραμμα επαναξιολόγησης 69 Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά για τον χαρακτηρισμό τους ως Ζωνών Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας. Σύνταξη σχεδίων δράσης για την προστασία των ειδών προτεραιότητας». Δώστε σημασία στο "επανα-αξιολόγηση" διότι παίζει ρόλο.

Το έργο έχει ενδιαφέρουσες προεκτάσεις.

Οταν έλθει η ώρα για τις τρεις ορνιθολογικές μελέτες ανά έργο ή δραστηριότητα που ζητά ο νόμος για τις περιοχές Νατούρα, θα μπορεί ο αιτών να επικαλεστεί αυτές τις μελέτες; Και μάλιστα να τις ενσωματώσει στον "φάκελλο" του χωρίς πληρωμή αφού όλοι οι φορολογούμενοι μαζί τις πληρώσαμε (όχι συνειρμούς πλήζ!).

Αν όχι, θα μπορεί ο αιτών να ζητήσει κοστολόγιο ανάλογο με αυτό που κόστισαν αυτές οι μελέτες και ανάλογο χρόνο μελέτης και παράδοσης των τριών μελετών. Για το ακριβές του πράγματος: οι μελετητές των 69 περιοχών μελετούσαν 2863 εκτάρια ανά ημέρα, ή 119 ανά ώρα ή δύο εκτάρια το λεπτό. Ενα εκτάριο ίσον δέκα στρέμματα.

Οσοι έχουμε δουλέψει σε αληθινή επιστημονική οικολογική μελέτη μένουμε έκπληκτοι με την παραγωγικότητα των 69άρηδων. Ο γράφων συμμετείχε στην μελέτη του αρχαίου δάσους του Χαϊγκέητ στο βόρειο Λονδίνο, υπό την εποπτεία του καθηγητή Μπόρα του Ινστιτούτου Νάφφιλντ, και η μελέτη πήρε μήνες. Η χρηματοδότηση ήταν από τα κρατικά κονδύλια του Ινστιτούτου και όλοι οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές βιολογίας και απλήρωτοι. Συνολικά η μελέτη των 20 στρεμμάτων του Χαϊγκέητ πήρε 5 χρόνια.

Οι ανίδεοι βουλευτές μας εγκρίνουν τέτοια απίθανα έργα διότι δεν ξέρουν γρι από οικολογία. Ομως ένας ξέρει, ο πρωθυπουργός. Σε ομιλία του στη βουλή στις 22 Δεκεμβρίου 2010 για τον Προϋπολογισμό του 2011, είπε κατά λέξη:

«Πώς να έχουμε ανάπτυξη, για να πάρω ένα παράδειγμα, όταν έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό περιβαλλοντικών μελετών ανά κάτοικο στην Ευρώπη, 6πλάσιο του μέσου όρου, με 320 φακέλους ανά εκατομμύριο κατοίκων, με τη δεύτερη χώρα να έχει μόλις 60 μελέτες; Παράγουμε δηλαδή πολύ αέρα, αλλά δεν προστατεύουμε καθόλου το περιβάλλον.»

Δεν θα μπορούσε κανείς να αμφισβητήσει αυτή την δήλωση.