ΑΦΟΥ

Πως καθορίζεται η κυνηγετική περίοδος;

Σε όλο τον κόσμο οι ημερομηνίες έναρξης και λήξης για κάθε θήραμα, υπαγορεύονται από τη βιολογία του. Δηλαδή το είδος δεν κυνηγιέται κατά την αναπαραγωγή.

Συγκεκριμένα για το ζαρκάδι, η περίοδος που είναι ανοικτό το κυνήγι του θηλυκού είναι διαφορετική από την περίοδο που κυνηγιέται το αρσενικό. Και οι δύο μαζί αυτές οι περίοδοι καλύπτουν, ανάλογα τη χώρα, έντεκα ή δώδεκα μήνες το χρόνο. Βλ. κυνηγετική περίοδος στη Βρετανία και στη Γερμανία.

Αυτά στον κόσμο. Βέβαια υπάρχει και η ελληνική πραγματικότητα.

Η γυμνή αλήθεια είναι πως οι Έλληνες κυνηγοί έχουν ταυτόσημες απόψεις με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες πάγια και επίμονα ζητάνε κοινή ημερομηνία έναρξης και λήξης όλων των θηραμάτων. Και ο λόγος που το ζητάνε και οι δύο, κυνηγοί και περιβαλλοντικές, είναι η λαθροθηρία. Το δηλώνει άλλωστε ξεκάθαρα ο Κ.Σ. Πάτρας στην επιστολή που αποστέλλει στην Γ' ΚΟΠ:

Ενώ πριν την έναρξη θήρας του λαγού συναντάμε αρκετά κοπάδια πέρδικας(γεμάτα) , μετά την έναρξή του τα πουλιά χάνονται και όσα βρίσκουμε είναι μεμονωμένα άτομα.

Αυτό αποδεικνύει ότι τα πουλιά έχουν τουφεκιστεί. Εξάλλου ως αποδέκτες αρκετών καταγγελιών και μετά από πολλούς ελέγχους και περιπολίες διαπιστώσαμε ότι με την έναρξη κυνηγίου εντός των ζωνών διάβασης και κατά την έναρξη θήρας του λαγού αρκετοί συνάδελφοι με σκύλους φέρμας βρίσκονται στο βουνό με τη δικαιολογία ότι κυνηγούν λαγό ή ορτύκι, κίνηση καθ΄ όλα νόμιμη , αλλά δυστυχώς ο θηροφύλακας του Συλλόγου μας δεν επαρκεί από μόνος του για τον έλεγχο ολόκληρης της περιοχής δικαιοδοσίας μας.

Ο ΚΣ Πάτρας ευθαρσώς ζητάει αλλαγή Ρυθμιστικής, λόγω λαθροθηρίας!

Συμπεραίνουμε λοιπόν πως στην Ελλάδα με τη σύμφωνη γνώμη κυνηγών και περιβαλλοντικών οργανώσεων, την κυνηγετική περίοδο δεν την υπαγορεύει η βιολογία των θηραμάτων, αλλά η λαθροθηρία. Οπότε μην περιμένετε ποτέ να κυνηγήσετε ζαρκάδι. "Θα ντουφεκάν τις πέρδικες, αφού"...

Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι ζητάνε οι περδικοκυνηγοί. Είναι προφανές πως δεν μπορεί κάθε κυνηγός να έχει μαζί ένα θηροφύλακα. Άρα οι ίδιοι θα πρέπει να αναφέρουμε παραβατικές συμπεριφορές. Τις δυο βδομάδες που έχει ξεκινήσει ο λαγός, λογικά όλοι οι περδικοκυνηγοί πρέπει να είναι σε αναζήτηση κυνηγότοπου στο βουνό. Για ποιο λόγο δεν λένε τίποτα για το γεγονός πως (λόγω της νομοθεσίας περί ΖΕΣ) είναι παράνομο να κάνεις εκπαιδευτικό σε πέρδικα, χωρίς όπλο, αλλά ζητάνε αλλαγή ρυθμιστικής. Αντί να διορθώνουμε τα στραβά, πάμε και χτίζουμε άλλα πιο στραβά πάνω τους..