Ελάφια, καθώς και τα άγριες γαλοπούλες συναθροίζονται και προκαλούν ανησυχία στους αγρότες για τα αποθέματα των ζωοτροφών που διατηρούν για την επιβίωση του ζωικού τους κεφαλαίου. Σε απάντηση των ανησυχιών αυτών η Υπηρεσία Θήρας, Αλιείας και Πάρκων διοργάνωσε κυνήγι κατά της λεηλασίας από τα ελάφια στην περιοχή του Butte County.

Το ΥΠΕΝ (απ)έδρασε

Ελλάδα: Ο αρμόδιος Υπουργός απαγόρευσε τη θήρα για μία βδομάδα.
Η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού, υπέρ της δοκιμαζόμενης άγριας πανίδας, εξαντλήθηκε στη δημοσίευση ενός και μόνο ΦΕΚ! Δηλαδή επί του πεδίου δεν έλαβε χώρα καμία κινητοποίηση προσωπικού. Ούτε φύλαξη, ούτε παρατήρηση. Παρουσία επί τόπου; ΜΗΔΕΝ (0)!
Οικονομική υποστήριξη προς την δοκιμαζόμενη άγρια πανίδα από τον κρατικό μηχανισμό; ΜΗΔΕΝ (0)!
Ζημιές σε αγρότες, λόγω εξαιρετικών συγκεντρώσεων άγριας πανίδας, όπως αναφέρει το ίδιο το Υπουργείο στην αιτιολόγηση της απαγόρευσης θήρας; ΑΓΝΩΣΤΕΣ (πιθανότατα παντελώς ΑΔΙΑΦΟΡΟ για τις αρμόδιες υπηρεσίες αν κάποιοι υπέστησαν ζημιές ή όχι).

ΗΠΑ: Πως έδρασαν οι αντίστοιχες υπηρεσίες στις περιοχές των ΗΠΑ που πλήττονται από την χειρότερη βαρυχειμωνιά των τελευταίων τριάντα ετών;

Weather hits wildlife hard in northwest South Dakota

BELLE FOURCHE. Φέτος ένας ασυνήθιστα σκληρός χειμώνας έχει χτυπήσει σκληρά τα άγρια ​​ζώα στη δυτική Νότια Ντακότα. Μαζί με τα ζώα, αγρότες και κτηνοτρόφοι πληρώνουν το τίμημα.

Ο Fred Lamphere σερίφης του Butte County δήλωσε πως εκατοντάδες ελάφια, ως επί το πλείστον whitetail, έχουν βάλει στο στόχαστρο τις αποθήκες ζωοτροφών, επειδή το χιόνι έχει καλύψει μεγάλο μέρος των φυσικών πηγών τροφής τους.

"Στις περιοχές Belle Fourche River Valley και Arpan, η ζημιά είναι πρωτοφανής", είπε.

Ανεπίσημες αναφορές από κτηνοτρόφους του βορειοανατολικού Ουαϊόμινγκ και της νοτιοανατολικής Μοντάνα περιέχουν παρόμοιες ανησυχίες. Οι υπηρεσίες Θήρας, Αλιείας καο Πάρκων (ΘΑΠ) της Ν. Ντακότα συνεργάζονται με αγρότες και κτηνοτρόφους για να προστατεύσουν τα αποθέματα τροφών τους.

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, περισσότερα από 200 ελάφια είχαν θηρευτεί σε αυτό που η ΘΑΠ αποκαλεί "κυνήγι λεηλασίας" για να ανακουφιστει η πίεση στους γαιοκτήμονες.

Ο αριθμός αυτός δεν υπολογίζεται στα ποσοστά θανάτων των ελαφιών οι οποίοι συνδέονται άμεσα με τις καιρικές συνθήκες όπως, κρύο, χιόνι και ανέμους, χιονισκεπείς οικοτόπους και πιθανές απώλειες από σαρκοβόρα.

Αναφορές ότι τα προβλήματα του καιρού για τους γαιοκτήμονες και την άγρια ​​ζωή μπορεί να είναι ακόμη χειρότερα από ό, τι το χειμώνα του 1996 - 1997 πιθανόν να οδηγήσουν στην επιστράτευση πρόσθετων πόρων, σύμφωνα με αξιωματούχους. Ο χειμώνας στα τέλη του 1990 επέφερε μια επαναξιολόγηση της κρατικής προοπτικής σχετικά με τη διαχείριση της άγριας ζωής.

Το αυτό συνεχίστηκε μέχρι τον τελευταίο δύσκολο χειμώνα, του 2010-11, όταν περίπου 1,2 εκατομμύρια US$ δαπανήθηκαν για την προστασία από τη λεηλασία που προκαλούσαν τα ελάφια στο πλαίσιο της πολιτικής που ισχύει μετά τις χιονοθύελλες στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Πιο πρόσφατα, ο Bill Eastman Σύμβουλος Διατήρησης της υπηρεσίας ΘΑΠ του Belle Fourche εργάστηκε για τη σύλληψη και μεταφορά κοπαδιών από άγριες γαλοπούλες, σε άλλα ενδιαιτήματα.

Ο Eastman είπε ότι η πρόκληση συνίσταται στο να προστατευθούν οι γαιοκτήμονες και τα οικόσιτα ζώα, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βέλτιστη διαχείριση των πόρων της άγριας πανίδας.

Η πρόσφατη μεταφορά άγριων ​​γαλοπούλων από τη δυτική Butte County σε περιοχές με μικρούς πληθυσμούς άγριας γαλοπούλας που διαχειρίζονται από τους Rosebud Sioux Tribe Game, ΘΑΠ και το Τμήμα Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων είναι μία σωστή λύση.

Ακόμη και 300 άγριες ​​γαλοπούλες μπορούν να συγκεντρωθούν σε ένα συγκεκριμένο αγρόκτημα ή ράντσο. Κινούνται σε μεγάλα σμήνη που όχι μόνο εποφθαλμιούν τα αποθέματα τροφής των ζώων, αλλά κυριολεκτικά καταλαμβάνουν όλες τις εγκαταστάσεις του αγροκτήματος.

Τα ελάφια συνιστούν ένα διαφορετικό πρόβλημα. Η σοβαρότητα του προβλήματος εξαρτάται από τον συγκεκριμένο γαιοκτήμονα και τη συνολική κατάσταση της εγκατάστασης.

Ο Eastman δήλωσε την περασμένη Παρασκευή πως η κατάσταση οδήγησε στην οργάνωση ομάδων κυνηγών κατά της λεηλασίας. Οι εθελοντές κυνηγοί που συμμετέχουν συναινούν σε κανονισμούς, συμπεριλαμβανομένης της θήρας σε απομονωμένες περιοχές με μονοπάτια θαμένα στο χιόνι, για να βοηθήσουν τους γαιοκτήμονες και την υπηρεσία.

"Προς το παρόν η κατάσταση είναι τόσο ρευστή που δεν έχω τον ακριβή αριθμό των ελαφιών που θηρεύονται μέσω των οργανωμένων κυνηγετικών ομάδων με βεβαιότητα, αλλά θα στοιχημάτιζα πως οι κυνηγοί έχουν θηρεύσει πάνω από 200 ελάφια σε περισσότερες από 20 ιδιοκτησίες κυρίως στο νοτιοανατολικό Butte County μόνο και μόνο στο Meade County," είπε.

Ο Eastman πρόσθεσε, "Θα εξακολουθήσουμε να οργανώνουμε περισσότερα κυνήγια. Επίσης χρησιμοποιούμε σανό και το καλαμπόκι της ΘΑΠ σε στρατηγικές θέσεις για να βοηθήσουμε τα ελάφια να επιβιώσουν αυτό το δριμύ χειμώνα και να τα απομακρύνουμε από τις εγκαταστάσεις των αγροτών."

Πρόκειται για μία συνεργασία με τους ιδιοκτήτες γης οι οποίοι συνήθως μοιράζονται ευχαρίστως τους πόρους της ιδιοκτησίας τους με την άγρια πανίδα, εφόσον δεν δημιουργούνται προβλήματα για τον εαυτό τους ή τα ζώα τους.

"Σε μια προσπάθεια να συνδράμουμε τους γαιοκτήμονες που υφίστανται ζημιά σε αποθηκευμένες ζωοτροφές, σανό, καλαμπόκι, κλπ, παρέχουμε προσωρινή περίφραξη για την προστασία των εν λόγω αποθεμάτων, κυρίως περίφραξη χιονιού, ύψους 2,5 μέτρων", είπε ο Eastman.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ρίψη τροφής για τα άγρια ​​ζώα σε σημεία μεταξύ των χειμερινών ενδιαιτημάτων και των αγροκτημάτων περιορίζεται αυστηρά σε ιδιοκτησίες γαιοκτημόνων οι οποίοι επιτρέπουν ελεύθερη πρόσβαση στους κυνηγούς ελαφιών καθ' όλη την κυνηγτική τους περίοδο.

Ο Σερίφης Lamphere, ο οποίος διασχίζει συνεχώς τις γεωργικές εκτάσεις του Butte County, δήλωσε ότι πιστεύει πως το πρόβλημα με τα ζώα είναι χειρότερο ακόμη και από τον καταστροφικό χειμώνα του 1996-97.

Μετά από εκείνο το χειμώνα, ο τότε Γραμματέας της Υπηρεσίας ΘΑΠ John Cooper είχε δηλώσει, "Η Υπηρεσία δαπάνησε περίπου US$ 940.000 το 1996, για να ανακουφίσει ορισμένα από τα προβλήματα λεηλασίας που αντιμετωπίζαν οι γαιοκτήμονες."

Ο σερίφης δήλωσε ότι το χιόνι φέτος έχει καλύψει λειμώνες που είχαν ανοιχτά σημεία ακόμα και κατά τη διάρκεια των χιονοθύελλων στα τέλη της δεκαετίας του 1990.