σμίκρυνση

Η Υπηρεσία Θήρας απαντά για τους κινδύνους ατυχημάτων

Το σκεπτικό της απόφασης

Λευκωσία: Ποικίλες αντιδράσεις και έντονες συζητήσεις έχει προκαλέσει η κατάθεση νομοσχεδίου στη Βουλή για παραχώρηση μαθητικής άδειας κυνηγίου σε 14χρονους. Το θέμα έχει ευρύτερο ενδιαφέρον, ωστόσο η ανάλυση των διαφόρων παραμέτρων του ενδεχομένως να έχει το μονοπώλιο στους κυνηγετικούς κύκλους.

Υπάρχει

Κάθε φορά που οι νομοθέτες προτείνουν έναν νόμο, ο οποίος θα δώσει λύση σε μια δεδομένη κατάσταση, είναι αφορμή για μεγάλη γιορτή.
Ιδίως στα μέρη τα δικά μας, που αποτελούν το βασίλειο της ιδεοληψίας και των πελατειακών σχέσεων και που οι νόμοι, συνήθως, αντί να λύνουν θέματα φροντίζουν να δημιουργούν...

ελπίδα

Ο λόγος ασφαλώς είναι ότι το κυνήγι στην Κύπρο αποτελεί ένα από τα πλέον διαδεδομένα αθλήματα με πέραν των 45 χιλιάδων ατόμων να ασχολούνται με αυτό. Παρόλα αυτά όμως, εδώ και αρκετά χρόνια, το κυνήγι στην Κύπρο διέρχεται σοβαρή κρίση, λόγω μείωσης του θηράματος.
 
Συνεπώς, οποιαδήποτε απόφαση που έχει σχέση με τα κυνηγετικά δρώμενα, είναι λογικό να προκαλεί υψηλό ενδιαφέρον και έντονες συζητήσεις για τις επιπτώσεις που θα έχει γενικότερα στο κυνήγι. Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός από άθλημα υψηλού ενδιαφέροντος, είναι και άθλημα που εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων, από τη στιγμή που έχει να κάνει με τη χρήση όπλων. Απ’ εκεί και πέρα, από τη στιγμή που διευκρινίζεται ότι η μαθητική άδεια δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση με άδεια οπλοκατοχής, τότε το θέμα περιορίζεται κυρίως μόνο στην επίδρασή του στα κυνηγετικά δρώμενα της Κύπρου.
 
«Το σκεπτικό της πρότασης είναι όταν παίρνει κάποιος τον γιο του ή κάποιο συγγενή του για να κυνηγήσει πρόκειται για μια παράνομη πράξη», ανέφερε στον «Φ» ο λειτουργός Τύπου της Υπηρεσίας Θήρας, Πέτρος Αναγιωτός. «Από την άλλη, όμως, είναι κάτι που γίνεται και σε μεγάλο βαθμό. Οπόταν, υπό αυτά τα δεδομένα, η Υπηρεσία Θήρας και το Υπουργείο αποφάσισαν, εφόσον αυτό συμβαίνει, να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νόμιμα και ελεγχόμενα. Δηλαδή οι νεαροί που θα βγουν έξω και θα συνοδευτούν από τους ενήλικους κυνηγούς για κυνήγι, να έχουν και κάποια επιμόρφωση, όσον αφορά στη νομοθεσία, όσον αφορά στην πανίδα και όσον αφορά στη σωστή φύλαξη και χρήση των κυνηγετικών όπλων. Αυτά τα πράγματα, σε όσο το δυνατόν πιο μικρή ηλικία ειπωθούν, τόσο πιο εύκολα αφομοιώνονται. Η εμπειρίας μας από τα μαθήματα που γίνονται στους 18χρονους είναι ότι πιο δύσκολα περνούμε κάποια μηνύματα σε αυτούς παρά σε πιο νεαρές ηλικίες».
 
Οι μεγάλες ανησυχίες, ωστόσο, εμπεριέχονται σε δύο ζητήματα. Αυτό της ασφάλειας, αλλά και αυτό της επίδρασης στον αριθμό του θηράματος καθώς με το δικαίωμα υπό προϋποθέσεις, κυνηγίου σε 14χρονους, αυτόματα αυξάνεται και ο αριθμός των κυνηγετικών όπλων στους βιότοπους.
 
«Εφόσον οι γονείς κρίνουν ότι είναι έτοιμος ένας 14χρονος να αποκτήσει μαθητική άδεια κυνηγίου και να χρησιμοποιεί το όπλο, εμείς είμαστε υπέρ. Παρέχοντάς τους πάνω απ’ όλα την κατάρτιση και μόρφωση», ανέφερε ο κ. Αναγιωτός. «Θεωρούμε ότι όταν τηρούνται αυτά που προβλέπονται από τη νομοθεσία, δεν υπάρχει κανένας αυξημένος κίνδυνος για ατυχήματα».
 
Διευκρίνισε, επίσης, ότι ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θήρας μπορεί να απορρίψει μιαν αίτηση για παραχώρηση μαθητικής άδειας κυνηγίου, εάν διαπιστώσει ότι ένας νεαρός δεν έχει την ωριμότητα και την ικανότητα να αποκτήσει άδεια κυνηγίου. «Οι πληροφορίες που έχουμε και από τα σκοπευτήρια είναι ότι οι νεαροί τηρούν πολύ καλύτερα τους κανόνες ασφαλείας απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι».
 
Απ’ εκεί και πέρα, ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Θήρας, σημειώνει ότι η επίδραση στο θήραμα θα είναι η ίδια με αυτή που σήμερα έχει να αντιμετωπίσει το θήραμα με τον παράνομο τρόπο που γίνεται το κυνήγι από ανήλικους. «Εκτιμούμε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε επίδραση στο θήραμα, αλλά αντίθετα, τα οφέλη που θα έχουμε στο μέλλον θα είναι πολλαπλάσια. Διότι στον νεαρό θα εμπεδωθεί η κυνηγετική συνείδηση και άρα μακροπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι πολύ περισσότερο», ανέφερε.
 
Η διαδικασία υποβολής αίτησης
 
Η διαδικασία που θα ακολουθεί κάποιος για έκδοση μαθητικής άδειας είναι η υποβολή μέσω των γονιών του αίτησης και ταυτόχρονα να παρακολουθήσει τα μαθήματα, να επιτύχει σε εξετάσεις και στη συνέχεια θα εκδώσει μαθητική άδεια κυνηγίου, αφού πρώτα δηλωθεί από τον γονιό του, ποιος θα το συνοδεύει. Τα μαθήματα αφορούν στη νομοθεσία, σωστή φύλαξη, χρήση και μεταφορά οπλισμού και τα θέματα. Τα ίδια, δηλαδή, μαθήματα που γίνονται και για τους 18χρονους που θέλουν να αποκτήσουν άδεια κυνηγίου, αλλά θα γίνουν σε πολύ μεγαλύτερη λεπτομέρεια.
 
«Σήμερα, για να εκδώσει άδεια ένας 18χρονος, έχει συνολικό κόστος 205 ευρώ, ενώ για τον 14χρονο θα είναι 50 ευρώ. Τα μαθήματα, η αίτηση και η μαθητική άδεια κυνηγίου. Η μαθητική άδεια ισχύει, όμως, μόνο μέχρι την ηλικία που μπορεί να εκδώσει κανονική άδεια κυνηγίου. Μετά δεν θα μπορεί να κυνηγά με τη μαθητική άδεια κυνηγίου. Ταυτόχρονα πρέπει να πούμε ότι και για τους 18χρονους, η έκδοση άδειας κυνηγίου μειώνεται στα 175 ευρώ».
 
Στηρίζει ο Σύνδεσμος Οπλοπωλών
 
Με ανακοίνωσή του, ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Οπλοπωλών δηλώνει ότι στηρίζει τις προσπάθειες για τη σωστή επιμόρφωση των νέων κυνηγών, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την εφαρμογή της μαθητικής άδειας κυνηγίου.
 
Σημειώνει δε, ότι παρόμοια νομοσχέδια έχουν είδη ψηφιστεί και ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (π.χ. Μάλτα, Φινλανδία) και στοχεύουν στην ορθή κυνηγετική και περιβαλλοντική διαπαιδαγώγηση των νέων αλλά και τον αυστηρό έλεγχο της προσωρινής χρήσης όπλου, πατρικής ιδιοκτησίας, από ανήλικους. «Θεωρούμε πως το νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με την υιοθέτηση του θεσμού της μαθητικής άδειας κυνηγίου, κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Έφθασε ο καιρός να ρυθμίσουμε ζητήματα, τα οποία πλέον θα διέπονται από νόμους και κανονισμούς».
 
Γράφει: Φρίξος Δαλίτης