Η εξασφάλιση της αειφορίας της θήρας στην Ελλάδα, στηρίζεται αφ' ενός στις κυνηγετικές εισφορές αφ' ετέρου δε στην εθελοντική εργασία των κυνηγών. Σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα, τις εισφορές που εισπράττει το κράτος έχει την υποχρέωση να τις αποδίδει σε φιλοθηραματικό έργο, όπως ήταν η αρχική διατύπωση, ή σε έργο υπέρ της Άγριας Πανίδας όπως επαναδιατυπώθηκε πιο πρόσφατα.
Μπορείτε να πάρετε μια ιδέα για το ύψος των ετήσιων κυνηγετικών εισφορών από τον Απολογισμό που έχουν δημοσιεύσει οι ίδιες οι αρμόδιες υπηρεσίες. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πως οι "αρμόδιες" υπηρεσίες δεν εκπλήρωσαν, ούτε και σήμερα εκπληρώνουν για νά 'μαστε ακριβείς, τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές προκύπτουν απ' την κείμενη Νομοθεσία.
Οι Λύκοι φυλάν
Μην πέσετε στην παγίδα να πιστέψετε πως τους πόρους αυτούς τους έχασαν οι κυνηγοί. Κάποιοι τους στέρησαν από την Άγρια Πανίδα της χώρας.
Κακώς, κάκιστα, αλλά η αλήθεια είναι πως το όποιο φιλοθηραματικό έργο γίνεται στην Ελλάδα, γίνεται αποκλειστικά και μόνον από τις Κυνηγετικές Οργανώσεις μέσω των κυνηγετικών εισφορών ενώ οι "αρμόδιες" υπηρεσίες είναι απασχολημένες ψάχνοντας να βρουν που πήγαν τα εκατομμύρια που αγνοούνται...
τα πρόβατα;
Όχι μόνο δεν τις εκπληρώνουν, αλλά φτάνουμε στο σημείο να γίνεται επερώτηση στη Βουλή με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών»!
Αναρωτιόμαστε λοιπόν, οι κυνηγοί που πληρώνουμε τελικά το μάρμαρο:
Όλοι αυτοί που διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους απαιτώντας να οδεύσει προς το κράτος και το τμήμα αυτό των εισφορών που χρηματοδοτεί τις συνεργαζόμενες Κυνηγετικές Οργανώσεις, δεν γνωρίζουν; Ή ΔΙΑΡΡΗΓΝΥΟΥΝ ΤΑ ΙΜΑΤΙΑ ΤΟΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΠΕΙΔΗ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ;
Πιθανόν να βρείτε ενδιαφέρουσα την απάντηση του Υπ. Δικαιοσύνης, στην επερώτηση με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών»
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
Τηλ. επικ.: 210 7767 023Αθήνα, 21 - 04 - 2016 Αρ. Πρωτ.: 185
Προς:
Τη Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Τμήμα ΕρωτήσεωνΚοιν.:
Βουλευτή: κ. Ι. Σαχινίδη
(δια της αρμόδιας Υπηρεσίας
της Βουλής των Ελλήνων)Ερώτηση: 4327/29-03-2016
Σε απάντηση της υπ' αριθ. 4327/29-03-2016 Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής κ. Ι. Σαχινίδη ς, με θέμα: «Σκάνδαλο υπεξαίρεσης περίπου 102 εκ. ευρώ από πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Ειδικού Φορέα Δασών», και κατά λόγο αρμοδιότητας, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Σύμφωνα με το υπ' αριθ. 160319/06-04-2016 έγγραφο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κατόπιν διαβίβασης από τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς της υπ' αριθ. ΕΔ2014/191 ποινικής δικογραφίας, σχετικά με δελτίο τύπου της ομάδας Εγρήγορσης Πολιτών που αφορούσε σε σκάνδαλο στον Ειδικό Φορέα Δασών, σχηματίσθηκε αυτεπαγγέλτως η με ΑΒΜ Ω2014/58 ποινική δικογραφία κατά παντός υπευθύνου, η οποία την 08-05-2015 χρεώθηκε σε Εισαγγελέα προς επεξεργασία. Μετά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την 07-12-2015, υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών για έγκριση αρχειοθέτησης κατ' αρθ.43 ΚΠΔ. Την 15-12-2015 η εν λόγω δικογραφία αρχειοθετήθηκε με τη σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών.
Επίσης, σύμφωνα με το υπ' αριθ.678/06-04-2016 έγγραφο του Γραφείου Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, έχει σχηματισθεί η με ΑΒΜ ΕΔ2013/327 ποινική δικογραφία, για την οποία διενεργείται προκαταρκτική εξέταση. Ειδικότερα, η ως άνω δικογραφία σχηματίσθηκε κατόπιν παραγγελίας της Εισαγγελίας Εγκλημάτων Διαφθοράς για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με αφορμή καταγγελία μέλους της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης σχετικά με τη διαχείριση των πόρων του Ειδικού Φορέα Δασών, την 12-12-2013. Στη συνέχεια η σχηματισθείσα ποινική δικογραφία διαβιβάστηκε προς τον Προϊστάμενο Οικονομικής Επιθεώρησης Αθηνών, με παραγγελία για τη διενέργεια σχετικού με τα καταγγελλόμενα ελέγχου. Για το σκοπό συνεστήθη ομάδα ελέγχου, αποτελούμενη από δύο Οικονομικές Επιθεωρήτριες, οι οποίες κατόπιν σχετικής απόφασης, μετακινήθηκαν στη Δ/νση Εκτάκτων Δημοσιονομικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομικών ενώ για την ορθή προετοιμασία ζητήθηκαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία ανά κωδικό ελεγχόμενης δαπάνης. Σημειώνεται ότι ο μεγάλος όγκος του αποδεικτικού υλικού που έπρεπε να συγκεντρωθεί είχε ως συνέπεια να απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα για τη συλλογή και εκτίμηση του υλικού και την εκτέλεση εν γένει της αρχικής ως άνω εισαγγελικής παραγγελίας. Κατά τη διάρκεια δε της διενεργούμενης προκαταρκτικής εξέτασης και εξαιτίας των παραπάνω, χρειάσθηκε να χορηγηθεί δύο φορές παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωσή της.
Εν τέλει, η δικογραφία υποβλήθηκε με σχετικό πόρισμα ελέγχου. Ακολούθως, συνεχίστηκε η προκαταρκτική εξέταση με παραγγελία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την οποία ζητούνταν τα στοιχεία ταυτότητας συγκεκριμένων υπαλλήλων του κατά την επίμαχη χρονική περίοδο, οι οποίοι και κλήθηκαν στη συνέχεια, κατ' άρθρο 31 παρ.2κπδ. Τόσο όμως από το περιεχόμενο του πορίσματος όσο και από τις εξηγήσεις των ανωτέρω υπαλλήλων διαφαινόταν ότι δεν είχε συγκεντρωθεί το σύνολο του απαιτούμενου αποδεικτικού υλικού και ανέκυψε η ανάγκη να ζητηθεί η αποστολή και του υπόλοιπου υλικού. Κατόπιν της από 28-01-2016 σχετικής παραγγελίας, απεστάλη το ζητηθέν αποδεικτικό υλικό και παραγγέλθηκε στον Γενικό Διευθυντή ΓΔΔΕ η συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να ελεγχθούν τα συμπληρωματικά στοιχεία και να συνταχθεί συμπληρωματική έκθεση ελέγχου. Ήδη, με νεότερη παραγγελία (07-04-2016) προς τον Γενικό Διευθυντή ΓΔΔΕ ζητήθηκε από το Γραφείο Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς η άμεση ολοκλήρωση της ως άνω συμπληρωματικής προκαταρκτικής εξέτασης και η εντός (1) ενός μηνός υποβολή της ποινικής δικογραφίας με περαιωμένη την εν λόγω παραγγελία.
Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣΑκριβές αντίγραφο
Αναπλ. Προϊσταμένη ΤμήματοςΧ. Παπαδημητρίου