Φωτό: Dr. Andrew Grange, Veterinary Surgical Centers in Berkeley

- ΚΛΙΚ - Μεγέθυνση

  1. Άγανο
  2. Έτσι φαίνεται με γυμνό μάτι η δίοδος που έχει ανοίξει το άγανο, ανάμεσα στα δάκτυλα
  3. Η ακτινογραφία, μετά την έγχυση σκιαστικού, αποκαλύπτει την έκταση της διείσδυσης.

Τα εκπαιδευτικά τους μήνες αυτούς, εγκυμονούν κινδύνους

Οι σκληρές δομές που περιβάλουν τους σπόρους ορισμένων ειδών αγροστωδών, γνωστές με την ονομασία άγανα, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τα σκυλιά που εργάζονται στην ύπαιθρο, αλλά και οποιονδήποτε σκύλο βρεθεί εκεί, την (α)κατάλληλη εποχή.

Οι δομές αυτές έχουν αιχμή στο ένα τους άκρο και μικροσκοπικές ακίδες, έτσι ώστε να μπορούν εύκολα να κινηθούν προς την κατεύθυνση της αιχμής τους, αλλά κάνουν αδύνατη την κίνηση προς την αντίθετη κατεύθυνση. Έτσι έρπουν μόνο προς τα μέσα και όχι προς τα έξω.

Προσκολλώνται εύκολα στο τρίχωμα, ειδικά σε πατούσες, μασχάλες, αυτιά, ρουθούνια ακόμη και τα μάτια. Καθώς έρπουν μέσα στη σάρκα προκαλούν μόλυνση και, αν δεν αντιμετωπιστούν, μπορούν να αποβούν μοιραία.

Έχετε το νού σας στα ακόλουθα σημάδια:

Το σκυλί είναι πιθανόν να έχει πάρει άγανο

  1. στη μύτη. Αρχίζει ξαφνικά να φταρνίζεται, την ξύνει με το πόδι, αιμορραγεί απ' το ρουθούνι
  2. στο/α αυτί/τιά. Αν τα ξύνει με τα πόδια του, γέρνει το κεφάλι, τινάζει το κεφάλι, κλαψουρίζει ή εμφανίζει δυσκαμψία κατά το περπάτημα
  3. στο μάτι. Αν αλληθωρίζει, δακρύζει ή εκβάλλεται βλέννα από το μάτι
  4. στο στόμα. Αν κρατάει ανοιχτό το στόμα του, αν προσπαθεί να κάνει εμετό, βήχει, τρώει χόρτα, τεντώνει το λαιμό του ή καταπίνει συνεχώς.

Το άγανο πρέπει να μπορεί να εντοπιστεί απ' τον κτηνίατρο ώστε ν' απαλλάξει το ζώο απ' αυτό. Σε περίπτωση που έχει εισχωρήσει σε σημείο που δεν μπορεί να το φθάσει η λαβίδα, το ζώο θα πρέπει να υποβληθεί σε εγχείρηση για την απομάκρυνσή του.

Αγριοκρίθαρο ή Αγριοστάχυ ή τριχοστάχυ - Hordeum murinum

Πηγή: Φυτά λαθρεπιβάτες ή φυτά εφευρέτες;

Αγροστώδες ζιζάνιο, φυτρώνει συνήθως σε χέρσα εδάφη και σε πολυσύχναστα μέρη και κατά μήκος των δρόμων. Τα άνθη του είναι μικρά στάχυα με ωραίες αλύγιστες τρίχες και μοιάζουν με το καλλιεργούμενο κριθάρι. Από τους πιο γνωστούς λαθρεπιβάτες. Αποτέλεσε για χρόνια παιχνίδι των παιδιών της υπαίθρου που παίζοντας, πετούσαν τα άνθη του, το ένα στα ρούχα του άλλου, όπου συνήθως "κολλούσαν".

Όμως οι σπόροι των αγριοκρίθαρων δεν είναι τόσο αθώοι. Δημιουργούν ένα σοβαρό πρόβλημα για τα σκυλιά και τις γάτες επειδή τα μικρά μυτερά στάχυα μπορούν να διαπεράσουν τα αυτιά και τις κόγχες των ματιών. Εάν μια ολόκληρη ακίδα αγριοκρίθαρου χωθεί μέσα στη μύτη σας είναι δύσκολο να την αφαιρέσετε. Η ακίδα ωθείται βαθύτερα προς τα επάνω μέσα στη ρινική κοιλότητα και έπειτα σπάει σε κομμάτια όταν προσπαθείτε να την τραβήξετε έξω.

Βρώμη, βρόμος, αγριογέννημα - Bromus tectorum

Πηγή: Βότανα αυτοφυόμενα στις παρυφές του Τυμφρηστού

Πρόκειται για το γνωστό ετήσιο σιτηρό, με το κοινό όνομα βρώμη, βρόμος, αγριογέννημα. Η βρώμη προτιμά τα γόνιμα και νοτερά εδάφη, χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό φυτό. Ο καρπός της βρώμης έχει φαρμακευτική αξία, διότι είναι αποχρεμπτικός, αιμοστατικός, μαλακτικός και διουρητικός. Επίσης, ο καρπός της είναι πλούσιος σε βιταμίνες και άλλα χρήσιμα για τον οργανισμό στοιχεία, όπως είναι οι αβενανθραμίδες (πολυφαινόλες) κ.ά.

σμίκρυνση

- ΚΛΙΚ - Μεγέθυνση

Χειρουργικές τομές για την απομάκρυνση άγανου

Χρησιμοποιείται κυρίως σαν ζωοτροφή, αλλά σε περιόδους σιτοδείας χρησίμευε και για την διατροφή του ανθρώπου. Τα οφέλη από την κατανάλωση βρώμης για την υγεία είναι πολλά και δεν οφείλονται μόνο στις φυτικές ίνες που εμπεριέχει, αλλά και στα αντιοξειδωτικά, τις πρωτεϊνες, και τις βιταμίνες, που σε σύγκριση με το καλαμπόκι και το σιτάρι (ολικής αλέσεως) υπερτερούν. Θεραπευτική χρήση:Αιμόπτυση, βήχας, κρυολόγημα, συνάχι κ.ά.