Μετά τις ακρίδες

Εν αρχή ήταν ο Δήμαρχος Αγ. Ευστρατίου, που πρότεινε απαγόρευση κυνηγίου για να σωθεί το νησί απ' τις ακρίδες. Πριν αλέκτωρ λαλήσει, το ΥΠΕΚΑ διαλογίζεται περί απαγόρευσης κυνηγίου στην Πελοπόννησο για να σωθεί η Caretta caretta.
ΟΧΙ δε σωνόμαστε με ευχέλαια και δεήσεις. Θα σωθούμε όταν όλοι οι άχρηστοι που έχουν ταμπουρωθεί στις Δημόσιες Υπηρεσίες σταματήσουν να καταδυναστεύουν τις ζωές μας. Καμιά δουλειά δεν είναι ντροπή. Ας τους βάλουν να ξύνουνε πατσές.

ήρθαν οι χελώνες

Υπερβολικές οι προθέσεις για την απαγόρευση του κυνηγίου»

«ΠΡΩΤΗ»-άποψη

Στην Ελλάδα πολλές φορές κάποιος προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν είναι …ελέφαντας και κάτι ανάλογο ισχύει με διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες, στο πανέμορφο οικοσύστημα του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Το όλο θέμα ξεκίνησε με πρόσχημα την προστασία της θαλάσσιας χελώνας, η οποία επί το πλείστον αφορά στην περιοχή της Τριφυλίας και ένα τμήμα της Ηλείας, αλλά δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν καθολικές απαγορεύσεις μέχρι το …Κατάκολο για την Καρέτα-Καρέτα, που σίγουρα όμως χρειάζεται την ανθρώπινη φροντίδα. Σε πολλούς η σκέψη πηγαίνει σε απαγορεύσεις που πιθανόν ν’ αποσκοπούν και σε άλλου είδους δραστηριότητες (τουριστικές μονάδες, δόμηση κλπ.) οι οποίες ωστόσο είναι ευπρόσδεκτες, εφόσον  γίνουν με τις απαραίτητες προδιαγραφές και κανόνες… Ας υπάρξει σύνεση λοιπόν γύρω από το σοβαρό αυτό ζήτημα, διότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν (με τις «ευλογίες» της Ε.Ε.) θα δεσμεύσουν μια ολόκληρη περιοχή για τις επόμενες δεκαετίες.

Την κάθετη αντίθεση των κυνηγετικών οργανώσεων  «στις υπερβολικές και ατεκμηρίωτες επιστημονικά προθέσεις για απαγόρευση του κυνηγίου στον Κυπαρισσιακό Κόλπο», εξέφρασε η Κυνηγετική Ομοσπονδία Πελοποννήσου, στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γ’ ΚΟΠ κ. Κώστας Μαρκόπουλος (φωτό) επεσήμανε πως  η κυνηγετική δραστηριότητα είναι διεθνώς αναγνωρισμένη ως νόμιμη και συμβατή με το περιβάλλον και διέπεται από νόμους, τονίζοντας συγχρόνως ότι το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο που αφορά στη ρύθμιση της θήρας στην περιοχή είναι υπεραρκετό.

Στη συνάντηση  συμμετείχε η Γενική Γραμματέας του υπουργείου κ. Νάντια Γιαννακοπούλου,  ενώ εκ μέρους των κυνηγετικών οργανώσεων παραβρέθηκαν επίσης  οι πρόεδροι των Κυνηγετικών Συλλόγων Πύργου κ. Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος (φωτό), Ζαχάρως κ. Χρήστος Πλιάγκος (φωτό), Κρέστενας κ. Παναγιώτης Βασιλόπουλος (φωτό) και Κυπαρισσίας κ. Νικόλαος Κατσαρελάς (φωτό).

Επίσης παρόντα ήταν και τα μέλη του επιτελείου της κ. Γιαννακοπούλου σχετικά με το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά στη δημιουργία Περιφερειακού Πάρκου στον Κόλπο της Κυπαρισσίας, καθώς και  επιστημονικός συνεργάτης Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος της Γ΄ ΚΟΠ.

Η απαγόρευση

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα όσα προβλέπονται από το Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος σχετικά με την απαγόρευση της άσκησης της θήρας σε όλη την προτεινόμενη περιοχή, δηλαδή από τον Πύργο μέχρι την Κυπαρισσία. Εξάλλου επισημάνθηκε ότι η κυνηγετική δραστηριότητα κανέναν κίνδυνο δεν αποτελεί προς τα είδη και τους οικότοπους των οποίων η προστασία προβλέπεται από το εν λόγω Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, όπως είναι η χελώνα Carettacaretta, τα δάση κοκουναριάς και χαλεπίου πεύκης ή οι οικότοποι με αμμοθίνες, είδη χλωρίδας κλπ. Αντιπροτάθηκε δε μια ενδεχόμενη απαγόρευση θήρας να περιοριστεί αποκλειστικά και στενά στην αμιγώς παραλιακή ζώνη, δηλαδή σε μια ζώνη πλάτους 50 m από το κύμα, όπου ενδεχομένως φωλεοποιεί η Carettacaretta και υπάρχουν αμμοθίνες. Στη συζήτηση δεν έλειψαν και οι εντάσεις, στο τέλος όμως η Γενική Γραμματέας δεσμεύτηκε πως το θέμα θα επανεξεταστεί λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη τις θέσεις των Κυνηγετικών Οργανώσεων και για το ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων πριν την τελική κατάθεση.