Ο Ωρίων για τις Ενέργειες κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας


...Στις μέρες μας, παραγνωρίζεται συστηματικά η συμβολή των κυνηγών στην προστασία της φύσης και αποσιωπούνται τα οφέλη του κυνηγίου, για το φυσικό περιβάλλον, για τους ίδιους τους κυνηγούς και τις οικογένειές μας, αλλά και για όσους εμπλέκονται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι. Αντίθετα, παρατηρείται μια εντελώς παράδοξη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κυνηγίου. Η απαγόρευση του κυνηγίου είναι το πρώτο (και δυστυχώς το μοναδικό) μέτρο που λαμβάνεται στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές. Εκδιώκονται οι νόμιμοι κυνηγοί και συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι καταπατητές, οι εκχερσώσεις, η παράνομη οικοδόμηση, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη βόσκηση, η απόθεση σκουπιδιών, η εγκατάλειψη...

Ω Ρ Ι Ω Ν  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ
Κρήτης 2,  15127, Μελίσσια-Αθήνα
www.orion.net.gr   Αυτή η διεύθυνση Email προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αθήνα, 8/12/2009

Προς τους αξιότιμους:
- Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Κάρολο Παπούλια
- Πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου
- Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
- Βουλευτές του Ελληνικού και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Κοινοποίηση:
- Μέσα μαζικής ενημέρωσης
- Κυνηγετικές οργανώσεις
- Μέλη και φίλοι του Ωρίωνα

Θέμα: Ενέργειες κατά της Κυνηγετικής Οικογένειας

Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Εμείς οι κυνηγοί-μέλη του ΩΡΙΩΝΑ, σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή με αφορμή δύο ενέργειες που πλήττουν άμεσα την πατροπαράδοτη κυνηγετική δραστηριότητα και κουλτούρα.

Αυτές οι ενέργειες είναι:

  1. Η κατάθεση στο Συμβούλιο της Επικρατείας από τη Ζωοφιλική Οικολογική Ένωση Ελλάδας, αίτησης ακυρώσεως κατά της ρυθμιστικής απόφασης θήρας για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο 2009–2010.
  2. Η κατάθεση στο ΣτΕ από τις Πανελλήνιες Ενώσεις Δασολόγων και Δασοπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων αίτησης ακυρώσεως κατά της Υπουργικής Απόφασης που ρυθμίζει τα καθήκοντα και τη λειτουργία των θηροφυλάκων των κυνηγετικών οργανώσεων.

Πριν προχωρήσουμε στην ουσία του θέματος, επιτρέψτε μας να σας δώσουμε το στίγμα του συλλόγου μας. Ο σύλλογος "ΩΡΙΩΝ-ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΩΝ ΚΥΝΗΓΩΝ" ιδρύθηκε το 2002 στην Αθήνα και είναι αναγνωρισμένο σωματείο κατά τις διατάξεις του αστικού κώδικα. Τα μέλη του είμαστε κυνηγοί από όλες τις γωνιές της πατρίδας μας που γνωριστήκαμε και επικοινωνούμε κυρίως μέσω του διαδικτύου. Κύριος σκοπός μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος και ειδικότερα η διαφύλαξη της υπαίθρου και του κυνηγίου. Στην ιστοσελίδα μας (www.orion.net.gr) μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά τους σκοπούς, το καταστατικό και τις μέχρι σήμερα δραστηριότητές μας.

Σας είναι βεβαίως γνωστό το σημαντικό έργο που επιτελούν οι κυνηγοί, ατομικά αλλά και μέσω των κυνηγετικών οργανώσεων, για την προστασία της υπαίθρου. Έργο που γίνεται αποκλειστικά από ιδίους πόρους των κυνηγών χωρίς οποιαδήποτε εθνική ή ευρωπαϊκή επιχορήγηση.

Το σώμα της Θηροφυλακής αποτελούμενο από 300 θηροφύλακες πλήρως εξοπλισμένους, με τετρακίνητα οχήματα που περιπολούν νυχθημερόν στην Ελληνική ύπαιθρο, οργανώθηκε και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τους κυνηγούς. Εκατοντάδες χιλιάδες έλεγχοι διενεργήθηκαν και μερικές χιλιάδες μηνύσεις υποβλήθηκαν τα τελευταία 10 χρόνια από τους θηροφύλακες των κυνηγετικών οργανώσεων για πληθώρα αδικημάτων κατά της φύσης.

Πολλές εγκαταλειμμένες ορεινές εκτάσεις καλλιεργούνται σε όλη την Ελλάδα με τη φροντίδα των κυνηγών για την παροχή τροφής και κάλυψης στην άγρια πανίδα. Δεκάδες χιλιάδες θηράματα εκτρέφονται και απελευθερώνονται ετησίως για να αναπληρώσουν τις όποιες απώλειες προκαλούν οι κυνηγοί αλλά και οι υπόλοιποι φυσικοί θηρευτές. Ποτίστρες κατασκευάζονται σε περιοχές που πλήττονται από ξηρασία και πολλοί τόνοι ζωοτροφών διανέμονται για την επιβίωση των θηραμάτων στις παρατεταμένες κακοκαιρίες. Και πολλές άλλες δράσεις για την προστασία της υπαίθρου, τις οποίες μπορείτε να αναζητήσετε στις ιστοσελίδες των κυνηγετικών οργανώσεων.

Η κυνηγετική δραστηριότητα είναι τρόπος ζωής, υπεράνω κομμάτων και πολιτικών πεποιθήσεων, για περίπου 250.000 Έλληνες πολίτες. Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι όλοι εμείς οι κυνηγοί και οι ψαράδες που βιώνουμε τη φύση, αυτονόητα επιθυμούμε και αγωνιζόμαστε για ένα υγιές περιβάλλον σε αρμονία με τις παραδοσιακές ανθρώπινες δραστηριότητες μέσα σε αυτό. Το κυνήγι, το ψάρεμα, η συλλογή χόρτων, μανιταριών, σαλιγκαριών, η μελισσοκομία και τόσες άλλες φυσικές δραστηριότητες είναι απόλυτα συμβατές με την αειφορική διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος.

Γύρω από το κυνήγι και το ψάρεμα αναπτύσσεται μεγάλη οικονομική δραστηριότητα. Μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις με αντίστοιχο αριθμό εργαζομένων έχουν αποκλειστικό αντικείμενο τα είδη κυνηγίου και αλιείας. Πολλές χιλιάδες μικρές επιχειρήσεις, (καταλύματα, καφενεία, ταβέρνες, βενζινάδικα κλπ), στα πιο απομακρυσμένα και άγνωστα χωριά της Ελληνικής επαρχίας, κατά τους χειμερινούς μήνες της πλήρους εγκατάλειψης, στηρίζουν την οικονομική τους επιβίωση στους κυνηγούς.

Στις μέρες μας, παραγνωρίζεται συστηματικά η συμβολή των κυνηγών στην προστασία της φύσης και αποσιωπούνται τα οφέλη του κυνηγίου, για το φυσικό περιβάλλον, για τους ίδιους τους κυνηγούς και τις οικογένειές μας, αλλά και για όσους εμπλέκονται οικονομικά, άμεσα ή έμμεσα με το κυνήγι. Αντίθετα, παρατηρείται μια εντελώς παράδοξη προσπάθεια δαιμονοποίησης του κυνηγίου. Η απαγόρευση του κυνηγίου είναι το πρώτο (και δυστυχώς το μοναδικό) μέτρο που λαμβάνεται στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές. Εκδιώκονται οι νόμιμοι κυνηγοί και συνήθως αναλαμβάνουν δράση οι καταπατητές, οι εκχερσώσεις, η παράνομη οικοδόμηση, η παράνομη υλοτομία, η παράνομη βόσκηση, η απόθεση σκουπιδιών, η εγκατάλειψη...

Αποτελεί μέγα ερωτηματικό το γεγονός ότι οι διάφορες «οικολογικές» Μ.Κ.Ο, που χρηματοδοτούνται γενναία από ευρωπαϊκά και εθνικά κονδύλια, έχουν αναγορευτεί ως οι μοναδικοί συνομιλητές στο αρμόδιο Υπουργείο, ενώ, από την άλλη πλευρά, αγνοούνται παντελώς οι κυνηγετικές οργανώσεις με το τεράστιο και αναγνωρισμένο έργο τους που εκπροσωπούν 250.000 Έλληνες πολίτες.

Αξιότιμοι κύριοι,

Πιστεύουμε ότι γνωρίζετε πλέον την πραγματικότητα και τα τεκταινόμενα εις βάρος του κυνηγίου. Αυτές τις ημέρες εκδικάζονται στο ΣτΕ οι προσφυγές κατά της κυνηγετικής δραστηριότητας. Η Πολιτεία θα κληθεί να δώσει λύση στο πρόβλημα που θα δημιουργήσει μια απόφαση για τυχόν διακοπή του κυνηγίου. Ως εκπρόσωποι όλων των Ελλήνων, και των κυνηγών βεβαίως, καλείστε να πάρετε θέση, υπέρ ή κατά, ενός μεγάλου και πολύ σημαντικού κοινωνικού συνόλου που ασχολείται άμεσα ή έμμεσα με την κυνηγετική δραστηριότητα. Σε αυτές τις στιγμές η μή θέση εκλαμβάνεται ως αδιαφορία – αρνητική στάση. Όλοι εμείς οι 250.000 Έλληνες κυνηγοί περιμένουμε από εσάς να πάρετε θέση υπέρ του Κυνηγίου, έτσι όπως παραδοσιακά έχει οργανωθεί και βιώνεται μέχρι σήμερα, στην Πατρίδα μας και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες.

Για τον Ωρίωνα

Με σεβασμό,

O Πρόεδρος

Δημήτρης Χριστοδουλάκης

Ο Γ.Γραμματέας

Νίκος Παπαϊωάννου