Μελέτη αποκαλύπτει ότι η κοπή της ουράς ωφελεί τα σκυλιά εργασίας

Η κοπή του ενός τρίτου της ουράς, όταν είναι ακόμη κουτάβια, των σκύλων εργασίας θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού τους, σύμφωνα με την έρευνα.

Η έρευνα που έγινε σε περισσότερους από 1.000 ιδιοκτήτες σκύλων εργασίας αποκάλυψε ότι περισσότερα από τα μισά σπανιέλ με άκοπη ουρά βίωσαν έναν τραυματισμό ουράς κάποιου είδους εντός του προηγούμενου έτους.

Η μελέτη ανατέθηκε στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης από την κυβέρνηση της Σκωτίας.

Η κοπή της ουράς απαγορεύεται, αλλά οι υπουργοί εξετάζουν αλλαγή του νόμου.

Τέθηκε εκτός νόμου το 2007, με ποινές προστίμου μέχρι £ 5,000 και/ή έξι μήνες φυλάκιση.

Μοναδικές εξαιρέσεις αφορούν τις περιπτώσεις τραυματισμού ή μόλυνσης της ουράς.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας ζητά τώρα τις θέσεις των διαφόρων οργανισμών επί του θέματος υπό το φως των ευρημάτων των νέων ερευνών.

Αυτές περιλαμβάνουν τη μελέτη του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κοπή της ουράς σε νεαρή ηλικία θα μείωνε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Μια δεύτερη μελέτη από την ίδια ομάδα εξέτασε τα αρχεία τραυματισμών ουρών των σκύλων εργασίας από κτηνιατρεία σε ολόκληρη τη Σκωτία.

Το συμπέρασμα των μελετών είναι ότι για την πρόληψη των τραυματισμών της ουράς τους, τα σπάνιελ και οι ηπειρωτικοί δείκτες απαιτείται να έχουν κομμένη ουρά.

Ο Γραμματέας Αγροτικών Υποθέσεων της Σκωτίας Richard Lochhead, δήλωσε: «Είναι σαφές για μένα ότι η ευζωία των ζώων είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα, το οποίο αγγίζει τις καρδιές πολλών ανθρώπων."

"Για το λόγο αυτό, κάθε απόφαση της κυβέρνησης της Σκωτίας λαμβάνει πλήρως υπ' όψη της την ευημερία του κάθε ζώου που επηρεάζεται."

"Σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εν προκειμένω, δεν υπάρχει μία σαφής, απλή απάντηση και απαιτείται να εξευρεθεί μια ισορροπία."

"Η έρευνα αυτή που χρηματοδοτήσαμε παρέχει μια υγιή βάση συζήτησης με τα ενδιαφερόμενα μέρη, κατά την οποία θα πρέπει να αναζητηθεί το σημείο ισορροπίας μεταξύ της προστασίας της ευζωίας των κουταβιών και την προστασία της ευημερίας των ενήλικων σκύλων εργασίας, και κατά πόσο δικαιολογείται περαιτέρω δράση ώστε να προστατευθούν τα σκυλιά εργασίας από τραυματισμούς."

Και πρόσθεσε: "Πρέπει να τονίσω ότι δεν έχω ακόμη λάβει καμία σταθερή στάση επί του ζητήματος αυτού· πριν από οποιαδήποτε απόφαση, πρέπει ν' αποκτήσουμε πληρέστερη κατανόηση των απόψεων των ενδιαφερομένων μερών της Σκωτίας."

"Γι' αυτό το λόγο έχω καλέσει τα κυρίως ενδιαφερόμενα μέρη, να εξετάσουν τα πορίσματα των ερευνών και να σχολιάσουν κατά πόσο δικαιολογούν την περαιτέρω εξέταση ενδεχόμενης εξαίρεσης από την απαγόρευση κοπής της ουράς για συγκεκριμένα σκυλιά εργασίας."

Έχει οριστεί προθεσμία ως της 23ης Μαΐου για τις απαντήσεις των οργανώσεων.

Επιδόθηκε αίτημα

Οι κυνηγοί διαδήλωσαν μπροστά απ' το Κοινοβούλιο της Σκωτίας νωρίτερα αυτό το χρόνο για την άρση της απαγόρευσης.

Ο Σύλλογος κυνηγών Σκωτίας (SGA) επέδωσε αίτημα με 4.158 υπογραφές στον κ. Lochhead, αιτούμενος την άρση της απαγόρευσης για τα σκυλιά εργασίας για λόγους ευζωίας των ζώων.

Η ομάδα ανέφερε ότι πολλά σκυλιά υπέστησαν οδυνηρούς τραυματισμούς στην ουρά, κατά τη διάρκεια της εργασίας τους σε πυκνή βλάστηση.

Η ΜΚΟ υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων OneKind έχει δηλώσει ότι η κοπή της ουράς των κουταβιών προκαλεί "πόνο και αγωνία".