σμίκρυνση

Παρατήρηση πτηνών στη Ρωσσία

Κανέλλη

"Φτιάχνεις μία ΜΚΟ που παρακολουθεί τα πουλιά. Τη στέλνεις δύο-τρία χρονάκια στη Γιουγκοσλαβία, περπατάει όλα τα βουνά της Γιουγκοσλαβίας, βάζει και σημαδάκια, πάει ο άλλος βομβαρδίζει και ξέρει που βομβαρδίζει.
Θα μου πεις το λες αυτό για τη Γιουγκοσλαβία. Θα στο πω για την Ελλάδα. Και θα στο πω για τη δεκαετία του 30...


Συνέχεια στο βίντεο.

Πάσα ομοιότης με περιβαλλοντικές ΜΚΟ που αλωνίζουν τις βραχονησίδες του Αιγαίου, είναι συμπτωματική.

Τι εστί Bundesnachrichtendienst.

Σχόλια   

# Κυνηγετικές σελίδες 14-03-2014 06:51
ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΠ' ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Παράθεση:
ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΕΥΝΕΣ ΔΙΕΞΑΓΟΥΝ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΣΤΙΣ ΒΡΑΧΟΝΗΣΙΔΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
www.hyper.gr/.../60303f02.html

3/3/1996

ΑΘΗΝΑ, 1.- Από το 1984 η Ελλάδα μελετά οικολογικά τη βραχονησίδα Ιμια, όπως άλλωστε και άλλες 42 γειτονικές βραχονησίδες του Ανατολικού Αιγαίου συνολικής έκτασης 30 τετραγωνικών χιλιομέτρων, με προγράμματα και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ενωση και τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και από πρωτοβουλίες οικολογικών οργανώσεων, χωρίς να υπάρχει ποτέ το παραμικρό πρόβλημα ή παρενόχληση από την τουρκικη πλευρά.

Από την εποχή του Δαρβίνου τα νησιωτικά συμπλέγματα τράβηξαν το ενδιαφέρον των μελετητών και δεν είναι καθόλου περίεργο που ο ελληνικός χώρος εξαιτίας της γεωγραφικής του θέσης (Μεσόγειος, Βαλκανική, Ανατολή), δηλαδή δέκτης χλωριδικών στοιχείων από διαφορετικές κατευθύνσεις απασχόλησε από πολύ παλιά διάσημους βοτανικούς, οι οποίοι με ζήλο κατέγραφαν και περιέγραφαν τα υπάρχοντα είδη.

Μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τα ερευνητικά προγράμματα εντάθηκαν, τα περισσότερα από τα οποία έγιναν με κοινοτική χρηματοδότηση, ενώ όλες οι περιοχές που έχουν ερευνηθεί τίθενται αυτόματα υπό εθνική και κοινοτική προστασία.

Το 1984 η βραχονησίδα Ιμια και η αμέσως γειτονική της, οι οποίες ανήκουν στην περιοχή "Νήσοι Αρκοί και Λειψοί", στα Βόρεια Δωδεκάνησα, περιελήφθησαν στο κοινοτικό πρόγραμμα Corine, πρόγραμμα που συνίσταται στην επιλογή των οικολογικά σημαντικότερων περιοχών με οικολογική αξία και στην ένταξή τους σε μία βάση δεδομένων με τους βιότοπους των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ενταχθείσα περιοχή, 42 βραχονησίδων, μεταξύ των οποίων και τα κατοικήσιμα νησιά Αγαθονήσι και Λειψοί, η μελέτη άρχισε το 1984 από κοινοτικό εμπειρογνώμονα, ο οποίος κατέληξε στην πρώτη καταγραφή της το 1986. Το πρόγραμμα συνεχίσθηκε το 1989 από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο -πάντα με τη χρηματοδότηση της Κοινότητας, η οποία έχει φθάσει περίπου τις 300.000 ECU- και ολοκληρώθηκε το 1994 με πολύ ενδιαφέροντα πορίσματα, όπως οτι το 60% της φώκιας Μονάχους - Μονάχους ζει στην περιοχή, όπως και ο Αιγαιόγλαρος, ένα σπάνιο και απειλούμενο είδος κλπ. κάτι που πιστοποίησε και η ελληνική ορνιθολογική εταιρία, η οποία επισκέφθηκε τη νησίδα δύο φορές για μελέτες (15 Απριλίου και 1 Ιουνίου του 1995). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η περιοχή θεωρείται εθνικός και κοινοτικός βιότοπος, δηλαδή περιοχή που χρήζει διαχειριστικών μέτρων για την προστασία του.

Με την οδηγία 92/43 της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο συμβούλιο της 21ης Μαϊου "Για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων, καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας" προβλέπεται η δημιουργία ενός δικτύου ειδικών ζωνών διατήρησης επονομαζομενο Natura (Φύση) 2000 που αποσκοπεί να εξασφαλίσει καθεστώς προστασίας για τους φυσικούς οικοτόπους και τα είδη κοινοτικού ενδιαφέροντος.

Μεταξύ των 296 περιοχών που έχουν σταλεί από το Εθνικό Κέντρο Βιοτόπων και υγροτόπων (ΕΚΒΥ) - υποχρέωση για κάθε κράτος - μέλος προς την ευρωπαϊκή επιτροπή ως τον Ιούνιο του 1995, σύμφωνα με την παραπάνω οδηγία - σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, συμπεριλαμβάνονται (με κωδικό αριθμό Α42100010 "Λειψοί, Αρκοί, Αγαθονήσι και Βραχονησίδες") η Ιμια αλλά και οι βραχονησίδες της περιοχής, περιοχές που τίθενται αυτόματα υπό εθνική και κοινοτική προστασία.

Το συνολικό ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 13.013.333 ECU με συμμετοχή 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση και 25% από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ και γεωργίας, ενώ επιστημονικός υπεύθυνος της ομάδας που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωση του έργου είναι ο κ. Κυριάκος Γεωργίου, επίκουρος καθηγητής του τμήματος βιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών.

Το τμήμα βιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών από το 1988 μελετά τη χλωρίδα των νησιών του ανατολικού Αιγαίου με εθνική χρηματοδότηση. Στο πλαίσιο των ερευνητικών εργασιών προσωπικό του πανεπιστημίου Πατρών επισκέφθηκε επανειλημμένα την περιοχή και ειδικότερα τη βραχονησίδα Ιμια. Στην εξόρμηση που πραγματοποιήθηκε σε Ιμια και Καλόλιμνο το Μάιο του 1995, με τη βοήθεια του πολεμικού ναυτικού, έγινε βιντεοσκόπηση και φωτογράφιση για την καλύτερη μελέτη και ανάδειξη του χλωριδικού πλούτου σε διεθνή σεμινάρια και επιστημονικά συμπόσια.

Ο επίκουρος καθηγητής του πανεπιστημίου Πατρών Δημήτρης Τζανουδάκης, υπεύθυνος για το πρόγραμμα χλωριδικές και φυτογεωργικές μελέτες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, δήλωσε ότι "οι βραχονησίδες και τα μικρότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προσφέρονται για οικοτουρισμό, αφού οι διαδρομές με τα πόδια ή με κάποιο πλωτό μέσο από τα μεγαλύτερα νησιά μας είναι πολύ μικρές για κάποιο που θέλει να δει ή να φωτογραφίσει κάποιο σπάνιο φυτικό είδος".

Χαρακτηριστική ήταν όμως και η ομιλία της υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ Ελισάβετ Παπαζώη, στο Παρίσι, στη συνάντηση των υπουργών περιβάλλοντος του ΟΟΣΑ, πριν λίγες ημέρες, τονίζοντας μία άλλη πλευρά των βραχονησίδων, Ιμια στους ομολόγους της, που έγινε ευρύτερα γνωστή αυτή την περίοδο. Με έκπληξη, είπε η κ. Παπαζώη, απευθυνόμενη προς τους συναδέλφους της, παρακολουθήσαμε τούρκικες οικολογικές οργανώσεις να επιδεικνύουν "ενδιαφέρον" για την οικολογική προστασία των νησιών και Τούρκους να περνούν μέσω του Ιντερνέτ πληροφορίες οικολογικού φαινομενικά χαρακτήρα, με τις οποίες καλούσαν την επιστημονική κοινότητα να διαμαρτηρηθεί στην ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας έτσι τις τούρκικες βλέψεις.

Οπως είναι φανερό από ακράδαντα στοιχεία, που έδωσε η υφυπουργός στους συναδέλφους της, η παρουσία Ελλήνων επιστημόνων και ελληνικών οικολογικών οργανώσεων στις βραχονησίδες υπήρξε συνεχής από το 1984, ενώ σε ανύποπτο χρόνο τα συμπεράσματα αυτών των ερευνών κοινοποιήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι οργανώσεις επισκέπονταν τα Ιμια χωρίς να συναντήσουν καμία αντίδραση και υπάρχει, μάλιστα, σχετικό βίντεο από τη μετάβαση Ελλήνων επιστημόνων.

Το υπουργείο περιβάλλοντος θα συνεχίσει την ενασχόλησή του με τις βραχονησίδες οι οποίες εντάσσονται στο κοινοτικό δίκτυο προστασίας βιοτόπων, διασφαλίζοντας έτσι την οικολογική προστασία και την ελληνικότητά τους.
Απάντηση | Απάντηση με παράθεση | Παράθεση | Αναφορά στον Διαχειριστή