H έκφραση "shit hit the fan" χρησιμοποιείται από τους αγγλοσάξονες για να δηλώσει ότι μία κατάσταση εξελίσσεται ραγδαία από το κακό στο χειρότερο.

Aυτό ακριβώς συμβαίνει με την εξάπλωση της Λύσσας στην Ελλάδα. Η απραξία και οι παλινωδίες του ΥΠΑΑΤ, η εθελοτυφλία και η αντίθεση σε οποιαδήποτε δράση των ζωόφιλων, οδηγεί ραγδαία τα πράγματα από το κακό στο χειρότερο...

Αγελάδες με... λύσσα στο Κιλκίς

ΝΑ ΘΑΝΑΤΩΘΟΥΝ 60 ΖΩΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΑΡΧΕΣ

Σε κοπάδι αγελάδων γαλακτοπαραγωγής στο Κιλκίς «χτύπησε» η λύσσα σπέρνοντας ανησυχία στον κτηνοτροφικό -και όχι μόνο- κόσμο και σημαίνοντας συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δύο κρούσματα του θανατηφόρου και επικίνδυνου και για τον άνθρωπο ιού επιβεβαιώθηκαν την περασμένη εβδομάδα σε κτηνοτροφική μονάδα στο Μυριόφυτο του Νομού Κιλκίς. Είναι τα πρώτα κρούσματα σε παραγωγικά ζώα, έπειτα από δεκάδες κρούσματα σε ζώα κυρίως της άγριας πανίδας.

Τα δύο βοοειδή ασθένησαν ξαφνικά, το ένα μετά το άλλο, και παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα, κάτι που οδήγησε τους κτηνοτρόφους να καταφύγουν στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς. Τα δείγματα στάλθηκαν στο αρμόδιο ιολογικό εργαστήριο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο ταυτοποίησε τα κρούσματα, το πρώτο την περασμένη Τετάρτη και το δεύτερο το απόγευμα του Σαββάτου.

Με μέριμνα της αρμόδιας υπηρεσίας, η συγκεκριμένη μονάδα, που αριθμεί 60 αγελάδες, απομονώθηκε και απαγορεύτηκε η μετακίνηση των ζώων, τα οποία θα θανατωθούν στο σύνολό τους. Επίσης, απαγορεύτηκε η διάθεση γάλακτος από τη συγκεκριμένη μονάδα, ενώ τα δύο αδέλφια-ιδιοκτήτες της εμβολιάστηκαν προληπτικά για το ενδεχόμενο να προσβληθούν και οι ίδιοι από τον επικίνδυνο ιό, που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο.

Σημειώνεται πως για το γάλα που έχει διακινηθεί πριν από την ταυτοποίηση του κρούσματος, και πιθανό να είναι μολυσμένο, δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει υποστεί βρασμό ή παστερίωση, παρά μόνο αν καταναλωθεί ωμό.

«Η μονάδα είναι απομονωμένη και με τα μέτρα που έχουμε λάβει θα αποτρέψουμε την επέκταση της λύσσας», ανέφερε στο «Εθνος» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Κιλκίς, Γιώργος Στεφανίδης. Εκτιμάται πως ο ιός μεταφέρθηκε στο κοπάδι μέσω της βοσκής των ζώων σε περιοχή η οποία είχε μολυνθεί, πιθανότατα από άρρωστη αλεπού.

Στην Π.Ε. Κιλκίς έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 15 κρούσματα λύσσας σε αλεπούδες, από τα 35 που έχουν ταυτοποιηθεί πανελλαδικά στο συγκεκριμένο είδος ζώου, ενώ έχουν εντοπιστεί 3 κρούσματα σε σκύλους και ένα σε γάτα.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του προγράμματος εναέριας ρίψης εμβολίων κατά της λύσσας κατά μήκος των βόρειων συνόρων της χώρας, προκειμένου να δημιουργηθεί μια βιολογική «ασπίδα» που θα βάλει φραγμό στην εισαγωγή κρουσμάτων στη χώρα. Εναέρια μέσα (ελικόπτερα και αεροπλάνα) που μίσθωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, «βομβάρδισαν» τα περάσματα με εμβόλια, που έχουν τη μορφή μπισκότου και μυρωδιά ψαριού που προσελκύει τις αλεπούδες.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ