Ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης και και εισηγητής του μηχανισμού της φυσικής επιλογής

206 χρόνια συμπληρώθηκαν την 12η Φεβρουαρίου 2012, απ' τη γέννηση του Κάρολου Δαρβίνου. Κυνηγός και λάτρης των κυνηγόσκυλων υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του ο Δαρβίνος, ο άνθρωπος που με τη θεωρία του για την προέλευση και την εξέλιξη των ειδών ανέτρεψε δεδομένα αιώνων.

As many more individuals of each species are born than can possibly survive; and as, consequently, there is a frequently recurring struggle for existence, it follows that any being, if it vary however slightly in any manner profitable to itself, under the complex and sometimes varying conditions of life, will have a better chance of surviving, and thus be naturally selected. From the strong principle of inheritance, any selected variety will tend to propagate its new and modified form.

Απ' το Έθνος-Κυνήγι:

Με ένα εμπροσθογεμές δίκαννο στα νησιά Γκαλαπάγκος

Ο άνθρωπος που με τη θεωρία του για την προέλευση και την εξέλιξη των ειδών ανέτρεψε δεδομένα αιώνων και εν πολλοίς άλλαξε τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, υπήρξε μέχρι το τέλος της ζωής του κυνηγός και λάτρης των κυνηγόσκυλων.

Πριν ακόμα ξεκινήσει τη μεγάλη του πορεία που θα άλλαζε τον «ρου» της επιστήμης της βιολογίας, το κυνήγι ήταν ένας ακόμα τρόπος για να βιώνει και να εξερευνά ο νεαρός Κάρολος τη φύση.

Είναι άλλωστε μία εποχή μεγάλων ανακατατάξεων στα κυνηγετικά όπλα, καθώς από το 1807 έχει ήδη εφευρεθεί το καψύλλι πυροδότησης που αντικατέστησε την εξαιρετικά... βραδυφλεγή τσακμακόπετρα!

Το 1831, ύστερα από σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο νεαρός Κάρολος Δαρβίνος ξεκινάει με ένα καράβι που είχε το όνομα «Μπιγκλ»... να κυνηγήσει τη μοίρα του.

Από το 1831 έως το 1836 ο Δαρβίνος ταξιδεύει με το «Μπιγκλ» στα νησιά Γκαλαπάγκος, στην Παταγονία και στη Γη του Πυρός.

Πολλά από τα πουλιά και τα θηλαστικά που μελέτησε σε αυτή του την αποστολή στα ανεμοδαρμένα και παγωμένα υψίπεδα των Γκαλαπάγκος, ο Δαρβίνος αναγκάστηκε να τα συλλέξει... με το εμπροσθογεμές δίκαννο που χρησιμοποιούσε και στην πατρίδα του.

Αυτή τη δουλειά πάντως την έκανε καλύτερα για λογαριασμό του επιστήμονα, ο φίλος του Σιμ Κόνβινγκτον που τον συνόδευε σε εκείνη την αποστολή. Ο Κόνβινγκτον ήταν από τα πιο γερά τουφέκια που υπήρχαν, οπότε λειτούργησε σαν το... πληρωμένο «εξάσφαιρο» του Δαρβίνου.

Ο επιστήμονας όμως, στο τέλος τον στενοχώρησε τον φίλο του... Ο Κόνβινγκτον -όπως και οι περισσότεροι της εποχής του- πίστευε κατά γράμμα στη Βίβλο, γι’ αυτό όταν διάβασε τη Θεωρία της Εξέλιξης του Δαρβίνου «σκανδαλίστηκε»... Γι’ αυτόν η ιδέα της εξέλιξης και προέλευσης των ειδών ήταν μία βλασφημία.Πίστευε, λοιπόν, ότι όλο αυτό το μπαρούτι που είχε καταναλώσει πήγε χαμένο για... «δουλειές του Διαβόλου», όπως έλεγε.

Πληροφορίες από τη Wikipedia.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες