Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Ανακοινώθηκε η κατάταξη της Πάπιας της Μαδαγασκάρης στα εξαφανισθέντα.

Αίτια της εξαφάνισης σύμφωνα με το The IUCN Red List

Δύο θεωρούνται οι κύριες αιτίες που οδήγησαν στην εξαφάνιση του είδους.
Η εξάπλωση της χρήσης δικτυών αλιείας σε σημείο που καλύπτονται μεγάλες εκτάσεις της λίμνης, παγιδεύοντας και οδηγώντας τελικά στο θάνατο πολλά καταδυόενα υδρόβια. Αν και αυτός ο τρόπος αλιείας εμφανίστηκε πιθανώς αφού ο πληθυσμός της πάπιας είχε ήδη φθίνει σε επικίνδυνο σημείο ή το είδος είχε ήδη εξαφανισθεί.
Θεωρείται επίσης πιθανό να έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξαφάνιση του συγκεκριμένου είδους η εισαγωγή δύο σαρκοβόρων ειδών ψαριών των Micropterus και Ophiocephalus καθώς και του είδους Tilapia η οποία σε συνδυασμό με την εισαγωγή εξωτικών φυτών και θηλαστικών εξάντλησαν τις πηγές τροφής. Η διάβρωση του εδάφους από αποψιλωμένες πλαγιές, τη γεωργία και την καθίζηση έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα των υδάτων της λίμνης και σημαντικό μέρος του ενδιαιτήματος απωλέσθηκε μετά απ' την μετατροπή βαλτωδών εκτάσεων σε οριζώνες. Επίσης ο υβριδισμός με το T. ruficollis, πρόσφατο έποικο από την Αφρική μπορεί να έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση, όπως και η λαθροθηρία.

Απεικόνιση: Chris Rose

Προσθήκη νέου σχολίου

Αν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στην ανταλλαγή απόψεων παρακαλούμε ακολουθήστε το πνεύμα των κατευθυντηρίων γραμμών προς τη δημιουργία μιας κοινότητας η οποία προάγει την ανταλλαγή απόψεων και το πολιτισμένο κλίμα.

Συναίνεση

Καταθέτοντας ένα σχόλιο δίνετε τη συγκατάθεση σας στον δικτυακό τόπο Κυνηγετικές Σελίδες να προβεί σε συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων που εισάγετε στις φόρμες σχολιασμού των άρθρων.
Αν δεν επιθυμείτε να γίνει συλλογή και αποθήκευση των δεδομένων αυτών, παρακαλούμε μην προβείτε σε κατάθεση σχολίων.

Η συμμετοχή σας είναι πολύτιμη και σας ευχαριστούμε γι' αυτή.


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση