σμίκρυνση

Ας οπλίσουμε το κοινό με γνώση

Θα ήταν πολύ εύκολο να αποδεχθούμε την απλοϊκή απάντηση στο ερωτήμα "τι και ποιοι είναι οι εχθροί μας;" Στο κάτω-κάτω της γραφής, αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση απώλειες ζωτικών βιοτόπων. Βιότοποι αποστραγγίζονται, οικοδομούνται, χάνονται μέσω διάβρωσης ή γίνονται απρόσιτοι για την άγρια πανίδα λόγω της ρύπανσης. Με μια ματιά στους χάρτες προστατευόμενων περιοχών, αλλά και στους χάρτες αυθαίρετης δόμησης, κάποιος μπορεί να καταλήξει στην υπόθεση πως η απώλεια των βιοτόπων είναι ο εχθρός. Όμως το προφανές είναι συνήθως το σύμπτωμα και όχι η αιτία.

Τελευταία αναδεικνύεται όλο και περισσότερο η κρισιμότητα της εξασφάλισης της πρόσβασης στα ύδατα τόσο για τα άγρια ζώα όσο και τους ανθρώπους, και προβάλλει η απειλή από τις συνεχώς αυξανόμενες απαιτήσεις για ένα πεπερασμένο πόρο. Δηλαδή αυτό σημαίνει πως οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι δήμοι και οι βιομηχανίες είναι οι εχθροί της διατήρησης των ειδών; Φυσικά και όχι. Γνωρίζουμε πως όλοι αυτοί μπορούν να είναι σημαντικοί εταίροι στη διατήρηση των ειδών. Μήπως ο εχθρός μας βρίσκεται στις ριζοσπαστικές οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων που ακολουθούν κατάπτυστες τακτικές; Έχουμε εντοπίσει πως η διαστρέβλωση της αλήθειας ή και τα κατάφωρα ψέματα αποτελούν αποδεκτές τακτικές και χρησιμοποιούνται συστηματικά από τις οργανώσεις αυτές για να δικαιολογήσουν τις συναισθηματικές τους απόψεις. Ωστόσο, κανένας από αυτούς δεν είναι ο εχθρός μας. Απλώς υπερθεματίζουν πάνω στον πραγματικό μας εχθρό για να αποκρύψουν την αλήθεια και να προωθήσουν την ατζέντα τους. Οπότε ποιός είναι τελικά αυτός ο εχθρός που πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε έναν τρόπο να νικήσουμε, αν θέλουμε να επιτύχουμε τους μακροπρόθεσμους στόχους μας;

Ο πραγματικός εχθρός είναι η έλλειψη κατανόησης από το ευρύ κοινό για το τι κάνουμε, γιατί το κάνουμε, και τι σημαίνει για αυτούς και την ποιότητα ζωής τους. Είναι πολύ συνηθισμένο να βρισκόμαστε σε μια παρέα και και κάποιος να ρωτήσει "Α! Είσαι κυνηγός; Γιατί σκοτώνεις πουλάκια;" Η απάντησή είναι πως το κυνήγι δεν διαπραγματεύεται το θάνατο. Διαπραγματεύεται τη διατήρηση της άγριας ζωής και των ενδιαιτημάτων. Οι κυνηγοί είμαστε το μεγαλύτερο και πιο καλά οργανωμένο εθελοντικό σώμα της χώρας. Και εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την ύψιστη παράδοση της ζωής μέσα στη φύση και την εκτίμηση για τα δώρα που μας προσφέρει. Και το κάνουμε με επιτυχία! Αλλά πάντα πρέπει να παραμένουμε επικεντρωμένοι στον πραγματικό μας εχθρό, να ενδυναμώνουμε το ευρύ κοινό με τις απαραίτητες γνώσεις για να αντικρούει τα ψέματα και μισές αλήθειες, να κατανοήσει την αποστολή και να δείτε τον επαγγελματισμό των Κυνηγετικών Οργανώσεων, και πρέπει να καλλιεργήσουμε μια ισχυρή επιθυμία να γίνει, το ευρύ κοινό, μέρος του μεγαλύτερου στρατού διατήρησης της άγριας ζωής στον κόσμο.

Το χρέος μας είναι να εκπαιδεύουμε όλους όσους ερχόμαστε σε επαφή για την εκπληκτική δουλειά που κάνουμε και για το γεγονός πως τα χρήματα που μας εμπιστεύονται, χρησιμοποιούνται χρηστά ώστε να κάνουμε τη διαφορά στον κόσμο αυτό. Όλοι όσοι συνεισφέρουν, είτε πρόκειται για ιδιώτες ή για επιχειρήσεις, θέλουν να γνωρίζουν πως αυτές οι δύο αξίες αποτελούν την προμετωπίδα των Οργανώσεων μας και πως είμαστε ανά πάσα στιγμή σε θέση να τεκμηριώσουμε τα επιτεύγματα που επικαλούμαστε. Η εμπειρία έχει δείξει ότι οι χρηστές επιχειρηματικές πρακτικές συνδυασμένες με το σκοπό της διατήρησης των ειδών ο οποίος αποτελεί πάγια δέσμευση μας, οδηγούν το κοινό να επιθυμεί να συμπορευτεί μαζί μας και να γίνει μέλος της οικογένειας μας. Ας οπλίσουμε το κοινό με γνώση. Μόνο τότε μπορούμε να νικήσουμε τον πραγματικό εχθρό μας.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες