Χαρακτηριστική εμφάνιση λειχήνα

Λειχήνας

Παρά την εμφάνιση τους, που μοιάζει με κύκλο δεν προκαλείται από κάποιο σκουλήκι, αλλά από έναν μύκητα. Οι λειχήνες μοιάζουν με κυκλικές κηλίδες που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο, αλλά συνήθως βρίσκονται συχνά στο κεφάλι του σκύλου, στα πόδια και στα αυτιά. Κύρια χαρακτηριστικά είναι η φλεγμονή, οι φολιδωτές κηλίδες, και η απώλεια τριχών που συχνά περιβάλλει τις βλάβες. Τα κουτάβια μικρότερα από χρόνο είναι πιο ευαίσθητα, και η λοίμωξη μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μεταξύ των σκύλων, αλλά και στους ιδιοκτήτες των κατοικίδιων ζώων. Διάφορες αντι-μυκητιακές θεραπείες είναι διαθέσιμες καθώς και ειδικά θεραπευτικά σαμπουάν. Πηγή.

Πρακτική θεραπεία

Αναμειγνύετε τρία (3) μέρη θειάφι με ένα (1) μέρος ελαιόλαδο ώσπου να γίνει σαν πάστα. Εφαρμόζετε τοπικά πάνω στην περιοχή του λειχήνα δυο φορές την ημέρα. Συνήθως μετά από τρεις-τέσσερις μέρες ο λειχήνας έχει εξαφανιστεί.

Επειδή ο λειχήνας είναι κολλητικός (και στον άνθρωπο), απολυμάντε το χώρο, τα σκεύη κλπ του σκύλου. Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η απολύμανση με οξυζενέ. Για το χώρο, το περνάτε μ' ένα γενναιόδωρα ποτισμένο με οξυζενέ σφουγγάρι και τ' αφήνετε να στεγνώσει. Τα σκεύη, τα πλένετε, περνάτε πάλι με οξυζενέ και τ' αφήνετε να στεγνώσουν. Αφού στεγνώσουν τα ξεπλένετε με ξύδι και νερό.

Αν προτιμάτε, μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες