Ο συνάδελφος απ' την Εσπερία, εξηγεί τα αποτελέσματα από τις δοκιμές που έκανε πριν αποφασίσει να μεταφέρει τα σκυλιά του στο κουτί -CLICK for more-

Δεν θ' αργήσει η μέρα που θα ακούσουμε αυτά και άλλα μεταφυσικά στα πλαίσια του εκφοβισμού που έχουν εξαπολύσει κάποιοι φανατικοί "ζωόφιλοι".

Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν μπήκαν στον κόπο να φροντίσουν ο Νόμος 4039/2012΄να διαφυλάξει πέρα απ' την ευζωία των αδέσποτων και την ανάπτυξη της κυνοφιλίας, αλλά αντίθετα ουσιαστικά, με τις τροποποιήσεις του νόμου 4235/2014, ισοπεδώνει όλα τα δεσποζόμενα στην ίδια κατηγορία με τ' αδέσποτα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως οι κυνόφιλοι, και όλοι όσοι εργάζονται για την ανάπτυξη και εξέλιξη των φυλών θα παραδοθούν στις δοξασίες των φανατικών ζωόφιλων.

Καιρός ήταν οι Κυνηγετικές Οργανώσεις να πάρουν θέση, απέναντι στην προπαγάνδα ψεύδους που έχει εξαπολυθεί γύρω απ' τα κουτιά μεταφοράς. Κάλιο αργά, παρά ποτέ.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας – Θράκης

Δεν αφορά ο νόμος 4039/2012 τα κουτιά μεταφοράς κυνηγετικών σκύλων. Ούτε οι τροποποιήσεις του νόμου 4235/2014 για τα ζώα συντροφιάς και αδέσποτα

Με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα και σχόλια στο διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι είναι δήθεν παράνομη η μεταφορά του σκύλου στο αυτοκίνητο με κουτιά μεταφοράς σκύλων, σας ενημερώνουμε τα εξής:

1)    Ο νόμος 4039/2012 (και όπως τροποποιήθηκε με το ν. 4235/2014) για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων. Αναφέρει μόνο ότι «Τα μέσα μεταφοράς, που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή, πρέπει να είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου.»

2)     Η συχνά επικαλούμενη εγκύκλιος  1969/100521/14.8.13 του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του νόμου 4039/2012 για την προστασία των κυνηγόσκυλων ΕΠΙΣΗΣ δεν κάνει καμία αναφορά για το θέμα των κουτιών μεταφοράς σκύλων.

3)    Η εγκύκλιος αυτή έχει προχωρήσει σε διατύπωση θέσεων, ως προσπάθεια ερμηνείας του νόμου 4039/2012 και σ’ αυτήν έχουν λανθασμένα συμπεριληφθεί απόψεις και προτάσεις που ΔΕΝ αναφέρονται στο νόμο (που επιχειρεί να ερμηνεύσει!). Για το λόγο αυτό είχε ζητηθεί άμεσα από την Κυνηγετική Συνομοσπονδία Ελλάδας να γίνει η ανάκλησή της.

4)    Κανένα πρόστιμο δεν υπάρχει ειδικά για τα κουτιά μεταφοράς σκύλων ούτε στο νόμο 4039/2012, ούτε στην εν λόγω εγκύκλιο

5)    Η αναδημοσίευση, παρερμηνεία και παραποίηση της εγκυκλίου από κάποιους, καθώς και  το κινδυνολογικό ύφος περί προστίμων, εκπορεύονται από κύκλους και φορείς που θέλουν απλά να ικανοποιήσουν το αντικυνηγετικό τους μένος

6)    ΟΜΩΣ με την ευκαιρία της έκτασης που δόθηκε στο θέμα, ΚΑΛΟΥΜΕ όλους τους ιδιοκτήτες κυνηγετικών σκύλων να φροντίζουν να μεταφέρουν τα σκυλιά τους κατά τρόπο που να εξασφαλίζει την υγεία του ζώου τους, αποφεύγοντας την καταπόνηση και ταλαιπωρία του σκύλου τους

7)    Τέλος καλούμε όλους αυτούς τους «καλοθελητές» που σκόπιμα ή από αμέλεια διασπείρουν ψευδείς και αναληθείς ειδήσεις, να ασχοληθούν με τα πραγματικά προβλήματα που αφορούν στην υγεία των σκύλων, τη δημόσια υγεία και την αντιμετώπιση του προβλήματος της λύσσας, καθώς και  την ουσία των θεμάτων που αφορούν την κυνοφιλία στη χώρα μας.

Η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας – Θράκης δεν θα ανεχθεί τη συνεχή στοχοποίηση των κυνηγών, ως των μοναδικών ιδιοκτητών σκύλων, που έχουν υποχρεώσεις!