Οι έξι υποχρεώσεις όλων των κυνηγών

Γνωρίζετε ότι;
Σαν Έλληνες πολίτες απολαμβάνουμε ένα σπάνιο προνόμιο που μόνο μια μικρή μερίδα πολιτών άλλων κρατών έχει. Σε πολλές χώρες το κυνήγι εξασκείται μόνο από την αριστοκρατία στην οποία ανήκουν τα θηράματα. Στην Ελλάδα η άγρια ζωή είναι κοινό κτήμα, ανήκει δηλαδή σε όλους. Αυτό σημαίνει πως ανεξάρτητα κοινωνικής κατάταξης ο καθένας έχει ίσες ευκαιρίες να εξασκεί νόμιμα το κυνήγι. Η διαφύλαξη αυτού του δικαιώματος απαιτεί υπευθυνότητα εκ μέρους των κυνηγών.

  1. Υποχρέωση απέναντι στον εαυτό μας

    Έχετε τη φυσική κατάσταση να κυνηγήσετε; Γυμναστείτε πριν απ' την έναρξη της περιόδου και περιοριστείτε σε δράσεις που είναι μέσα στις δυνατότητές σας.

    Είσαστε πνευματικά έτοιμος για το κυνήγι; Αισθάνεστε έτοιμος να πάρετε τις αστραπιαίες αποφάσεις που απαιτούνται πριν να πατήσετε τη σκανδάλη; Αν δεν είστε τότε πρέπει να κατανοήσετε πως ο πυροβολισμός δεν είναι αναγκαία προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο κυνήγι.

    Έχετε εξερευνήσει την περιοχή που θα κυνηγήσετε; Υπάρχει κάποια εξέλιξη στην περιοχή που θα περιορίσει την εκτέλεση ασφαλών βολών; Θυμηθείτε πως απαιτείται μια ζώνη ασφαλείας 150 μέτρων.

    Έχετε χάρτη και πυξίδα ή GPS; Γνωρίζετε τη χρήση τους;

    Έχετε ελέγξει τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε και το όπλο σας;

    Φοράτε πορτοκαλί ένδυμα, όταν αυτό απαιτείται;

    Αποφύγετε τα ενδύματα των οποίων ο χρωματικός συνδυασμός μοιάζει με αυτόν των θηραμάτων. Πχ. καφέ με λευκό του λαγού, ελαφιού κλπ.

  2. Υποχρέωση απέναντι στην οικογένειά μας

    Επιδιώξτε να κυνηγάτε παρέα με ανθρώπους εμπιστοσύνης. Ενημερώστε κάποιον δικό σας για το ακριβές σημείο που θα κυνηγήσετε, (αφήστε τους ένα χάρτη) και πότε υπολογίζετε να επιστρέψετε. Έχετε μαζί σας κινητό τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε πως έχετε ενημερώσει τους δικούς σας σε περίπτωση που αλλάξατε σχέδια.

  3. Υποχρέωση απέναντι στους ιδιοκτήτες της γης

    Τα θηράματα είναι και αυτά προϊόντα της γης. Σεβαστείτε τον τόπο που κυνηγάτε, δημόσιο ή ιδιωτικό, σα να είναι δικός σας. Μη ρυπαίνετε. Αναλογιστείτε πως εξασκείτε ένα προνόμιο κυνηγώντας σε αυτόν τον τόπο, μην το εκμεταλλεύεστε. Είναι παράνομο να κυνηγάτε σε περιφραγμένα κτήματα. Αναζητήστε τον ιδιοκτήτη και ζητήστε την άδεια του. Συζητήστε με τους ανθρώπους της υπαίθρου, θα το εκτιμήσουν και θα κερδίσετε το σεβασμό τους.

  4. Υποχρέωση απέναντι στους φυσικούς πόρους

    Γνωρίστε το θήραμα που θα κυνηγήσετε. Εξοικιωθείτε με τις συνήθειές τους, τα μέρη βοσκής, τι κάλυψη χρησιμοποιούν, τους ήχους και τα χαρακτηριστικά γνωρίσματά τους. Κάθε είδος είναι διαφορετικό. Προσπαθήσετε να μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τα θηράματα πριν την έναρξη της περιόδου. Να θυμάστε πως προσπαθείτε να εισχωρήσετε στο δικό τους κόσμο!

    Ο σκοπός κάθε κυνηγού πρέπει να είναι η άμεση καταβολή του θηράματος με μία βολή. Γνωρίστε το όπλο σας και το ωφέλιμο βεληνεκές του. Εξασκηθείτε όσο χρειάζεται ώσπου να βεβαιωθείτε πως βρίσκετε το στόχο σας κάθε φορά.

    Σεβαστείτε τα προσωπικά σας όρια.

    Βεβαιωθείτε πως το θήραμα έχει καταβληθεί. Πρέπει να καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανακτήσετε πληγωμένα θηράματα μέσα στα όρια του νόμου. Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε πως πρέπει να καθαρίσετε το νεκρό θήραμα ώστε να μη χαλάσει και αχρηστευθεί.

  5. Υποχρέωση γνώσης των νόμων

    Οι νόμοι περί θήρας έχουν φτιαχτεί με σκοπό την προστασία της άγριας ζωής, την ασφάλεια στη χρήση των πυροβόλων όπλων και την εξασφάλιση ίσων ευκαιριών για όλους τους κυνηγούς. Οι κανόνες είναι πιθανόν να αλλάζουν κάθε χρόνο. Βεβαιωθείτε πως γνωρίζετε τους ισχύοντες νόμους. Είναι υποχρέωσή σας να γνωρίζετε και να σέβεστε τους νόμους περί θήρας. Αν έχετε απορίες επικοινωνήστε με το δασαρχείο ή τον κυνηγετικό σύλλογο της περιοχής σας για απαντήσεις. Δεν νοείται άγνοια νόμου.

  6. Υποχρέωση απέναντι σε όλους αυτούς που επίσης απολαμβάνουν την άγρια φύση

    Σχεδόν το σύνολο των συνανθρώπων μας απολαμβάνει την επαφή με τη φύση, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι όλοι κυνηγοί. Οι Έλληνες κάτοχοι αδείας είναι περίπου το 2% του πληθυσμού της πατρίδας μας. Αυτό δεν σημαίνει πως το υπόλοιπο 98% είναι αντικυνηγοί, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν αποκρυσταλλωμένη άποψη για το κυνήγι. Η συμπεριφορά των κυνηγών θετική ή αρνητική, επιδρά στην άποψη του υπόλοιπου πληθυσμού. Οι πράξεις του κάθε κυνηγού, αντιπροσωπεύουν το σύνολο της κυνηγετικής κοινότητας. Για το λόγο αυτό πρέπει πάντα να λαμβάνουμε πάντα υπ' όψη μας τους μη κυνηγούς και τα προσωπικά τους αισθήματα. Οι περισσότεροι που δεν κυνηγούν δεν είναι εξοικειωμένοι με την κυνηγετική παράδοση και τους νόμους της άγριας φύσης.

  7. Να θυμάστε πως η παράδοση του κυνηγιού στην Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται μόνο αν ο καθένας μας κυνηγά με υπευθυνότητα και απαιτεί την ίδια υπευθυνότητα απ' τους συγκυνηγούς του.

    ΠΗΓΗ: Hunter Education - NJ Division of Fish & Wildlife