σμίκρυνση

Οι λαγοί, δυστυχώς, δεν βγαίνουν από καπέλα

Τώρα που κλείσαν οι κάλπες επιτρέψτε μου να εκφράσω τις απόψεις μου για το κυνήγι στην Ελλάδα και το ΚΕΚ.

Κενό εκπροσώπησης

Το ΚΕΚ είναι η χειροπιαστή απόδειξη, ότι υπάρχει ένα κενό εκπροσώπησης. Μέσω του ΚΕΚ οι κυνηγοί προσπαθούν να κάνουν, ό'τι υπό φυσιολογικές συνθήκες θα κάνανε μέσω των Κυνηγετικών Οργανώσεων.

Κατά την ταπεινή μου άποψη το ΚΕΚ αποπροσανατολίζει τον κυνηγό, απ' τα πραγματικά προβλήματα του κυνηγιού στην Ελλάδα. Δίνει μια ψεύτικη ελπίδα πως τα κυνηγετικά μπορούν να βελτιωθούν με μαγικό τρόπο, αν εκλεγεί ένα κυνηγός στην Ευρωβουλή. Αλλά τι μας δείχνει η διεθνής πρακτική;

Δύο, συν δύο, επισημάνσεις:

  • Στις χώρες που το κυνήγι δεν κλείνει ποτέ, δεν υπάρχει "υποχρεωτικός" κυνηγετικός συνδικαλισμός.
  • Στις χώρες που το κυνήγι δεν κλείνει ποτέ, δεν υπάρχει Κόμμα Κυνηγών.
  • Στις χώρες που το κυνήγι δεν κλείνει ποτέ, οι κυνηγοί δουλεύουν όλο το χρόνο πάνω σε φιλοθηραματικές δράσεις, κάτω απ' την καθοδήγηση των συλλόγων τους.
  • Στις χώρες που το κυνήγι δεν κλείνει ποτέ, οι κυνηγετικές οργανώσεις επιδιώκουν την εμπλοκή και τη βοήθεια του κάθε ενός κυνηγού.

Για να μην κρυβόμαστε πίσω απ' το δάχτυλό μας, κύριος υπεύθυνος για την, στην καλύτερη περίπτωση, στασιμότητα, των κυνηγετικών υποθέσεων στην Ελλάδα είναι η κυνηγετική ηγεσία. Και μαντεύω -δεν γνωρίζω- πως η ηγεσία αυτή απλά φοβάται πως αν επιχειρήσει να δραστηριοποιήσει τον κυνηγετικό κόσμο, θα... πάψει να είναι ηγεσία.

Όσοι παρακολουθείτε τα κυνηγετικά δρώμενα σε άλλες χώρες, θα έχετε σίγουρα παρατηρήσει πως είναι συχνό φαινόμενο οι κυνηγετικές οργανώσεις να καλούν τα μέλη τους σε δράση. Πχ. τους καλούν να επικοινωνήσουν με βουλευτές, ή τοπικούς άρχοντες, και να εκφράσουν μαζικά την υποστήριξη, ή την αντίθεσή τους σε νόμους και δράσεις ανάλογα με την επίδραση που προβλέπεται να έχουν αυτοί στην άγρια ζωή και το κυνήγι. Διοργανώνουν συγκεντρώσεις των μελών τους, όπου ο απλός κυνηγός ενημερώνεται για τα κυνηγετικά, λαμβάνει οδηγίες πως και που μπορεί ο ίδιος να βοηθήσει και παράλληλα γνωρίζει και συναναστρέφεται με τους υπόλοιπους κυνηγούς.

Στη χώρα μας, ούτε λίγο ούτε πολύ, προσπαθούν αντιθέτως να μας υποβάλλουν την πεποίθηση ότι το κυνήγι εξαρτάται από ένα και μόνο άνθρωπο, άντε μια χούφτα ανθρώπων, και ότι οι άνθρωποι αυτοί δίνουν μόνοι τους τον καλό αγώνα υπέρ όλων των κυνηγών. Το λέω και το επαναλαμβάνω: αν είναι μόνοι τους, είναι επειδή το έχουν επιλέξει οι ίδιοι, απαξιώνοντας τους 200.000 κυνηγούς που εκπροσωπούν.

Στερούνται δε και αυτής της στοιχειώδους σεμνότητας, όταν εμφανίζονται να μας κουνάν το δάκτυλο, "διαπιστώνοντας" πως ο Έλληνας κυνηγός δεν έχει παιδεία! Ποιοί; Αυτοί στους οποίους οι ίδιοι οι κυνηγοί έχουν εκχωρήσει την εξουσία να το αλλάξουν αυτό!

Ποιές είναι οι δράσεις της κυνηγετικής ηγεσίας που στοχεύουν στη βελτίωση της παιδείας του Έλληνα κυνηγού; Απ' το 1979 που βγάζω άδεια είναι ανύπαρκτες. Αν ο Έλληνας κυνηγός στερείται παιδείας, υπεύθυνη γι' αυτό είναι η κυνηγετική ηγεσία, όχι ο ίδιος.

Είναι διάχυτος ο φόβος του Έλληνα κυνηγού πως θα του κόψουν το κυνήγι. Γιατί όμως; Έχει φροντίσει η κυνηγετική ηγεσία να εμπεδώσει αυτός ο κυνηγός, ότι είναι ο μόνος Έλληνας πολίτης που χρηματοδοτεί ανελλιπώς κάθε χρόνο την άγρια πανίδα; Και ακόμα περισσότερο, έχει φροντίσει η κυνηγετική ηγεσία να εμπεδώσει το σύνολο της κοινωνίας, πως ο Έλληνας κυνηγός είναι ο μόνος που χρηματοδοτεί ανελλιπώς για περισσότερο από έναν αιώνα την άγρια πανίδα;

Κλειστό "επάγγελμα"

Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;
Ο κυνηγετικός ηγέτης είναι, πρακτικά, ένα ακόμη κλειστό επάγγελμα. Οι αναντικατάστατοι κρατάνε τον κόσμο μακρυά απ' τους συλλόγους, ενώ ταυτόχρονα οι σύλλογοι της επαρχίας εξαρτώνται οικονομικά από τα κονδύλια που θα τους μεταφέρει η Κυνηγετική Ομοσπονδία και η Κυνηγετική Συνομοσπονδία.

Είναι οι πρώτοι που θα σας επιτιμήσουν λέγοντας πως εσείς φταίτε που δεν συμμετέχετε στους συλλόγους. Αυτό πιθανόν να ισχύει στην επαρχία, αλλά στα μεγάλα αστικά κέντρα μας χλευάζουν όταν το λένε. Και παίρνω παράδειγμα απ' τον εαυτό μου. Ανήκω σε σύλλογο της Αθήνας. Όσο καιρό βγάζω άδεια εκεί (10+), ο σύλλογος αυτός δεν έχει κόψει ούτε πίττα! Δεν τυχαίνει να γνωρίζω άλλους συναδέλφους κυνηγούς απ' τον ίδιο σύλλογο. Επομένως πως υποτίθεται πως θα συμμετάσχω στα του συλλόγου; Τι ζητάνε από μένα οι κυνηγετικοί ηγέτες; Να βγάλω αγγελία αναζητώντας κυνηγούς του τάδε συλλόγου;

Αν η ηγεσία προτρέπει τους κυνηγούς να αυτο-συσπειρωθούν, αντί να το κάνει η ίδια μέσω των συλλόγων, τι ακριβώς κάνει; Τους προτρέπει να κάνουν επανάσταση; Γιατί επί της ουσίας περί αυτού πρόκειται!

Τελικά μπορεί να αλλάξει αυτή η κατάσταση και πως;

Όσο εύκολο είναι να αλλάξει το πολιτικό κατεστημένο, τόσο εύκολο είναι ν' αλλάξει και το κυνηγετικό κατεστημένο. Πιθανόν να αλλάξει σαν συνέπεια μιας κυνηγετικής καταστροφής, αν και η εμπειρία απ' την επίδραση της χρεωκοπίας της χώρας στο πολιτικό κατεστημένο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας...

Πιο πιθανό είναι τη θρυαλλίδα να αποτελέσει η αναμόρφωση της κυνηγετικής νομοθεσίας που απεργάζεται το ΥΠΕΚΑ όπου προτείνεται η εθελοντική και όχι υποχρεωτική συμμετοχή στους ΚΣ, αλλά δε θα κρατούσα μεγάλο καλάθι.

Αυτό που σίγουρα μπορεί να αλλάξει την κατάσταση δραματικά είναι η μείωση των εσόδων.