Η ιερακοθηρία ήταν ανέκαθεν αναπόσπαστο μέρος της ζωής στην έρημο και αποτελούσε κατά κύριο λόγο το μέσο για να συμπληρώνεται μια κατά τ' άλλα πενιχρή διατροφή. Αλλά οι κυνηγετικές εξορμήσεις παρείχαν επίσης την ιδανική ατμόσφαιρα ώστε οι σεΐχηδες των φυλών της ερήμου να περιοδεύσουν την περιοχή τους και να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου της προς νότο μετανάστευσης των αγριόγαλων houbara, του κατ' εξοχήν θηράματος των γερακάρηδων, προηγείται η μετανάστευση του πετρίτη, του χρυσογέρακου και του στεπογέρακου. Όταν ο γερακάρης, κρυμένος μέσα σε μια τρύπα στην άμμο, κατάφερνε να συλλάβει ένα από τα πολύτιμα αυτά πουλιά είχε μόνο δύο με τρεις εβδομάδες στη διάθεσή του για την εκπαίδευσή τους πριν αρχίσουν να φθάνουν οι αποδημητικοί αγριόγαλοι houbara. Η εκπαίδευση αυτή επιτυγχάνετο μέσω της ανάπτυξης ενός ισχυρού δεσμού εμπιστοσύνης μεταξύ ένος άγριου πτηνού σε αιχμαλωσία και του χειριστή του.

Σήμερα, η ιερακοθηρία ασκείται μόνον ως άθλημα, αλλά η δεξιότητα του γερακάρη εξακολουθεί να απολαμβάνει ιδιαίτερης εκτίμησης όπως και η δύναμη και ομορφιά του γερακιού εξακολουθεί να προκαλεί το θαυμασμό. Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου. Χρησιμοποιείται ένα δερμάτινο κάλυμμα για να καλύψει τα μάτια του γερακιού, το οποίο υποβάλλεται σε στέρηση τροφής, προκειμένου να καταστεί ευκολότερη η εξημέρωση του. Ο γερακάρης δίνει ένα όνομα στο γεράκι του και κατά τις πρώτες εβδομάδες της εκπαίδευσης βρίσκεται μονίμως δίπλα του. Κατά τη διάρκεια της ημέρας το γεράκι κουρνιάζει στο δερμάτινο γάντι του γερακάρη του, ενώ ο γερακάρης κρατάει τα δερμάτινα λουριά που είναι δεμένα στο πόδι του πουλιού και τα οποία το περιορίζουν. Πάντα υπάρχει κάπου κοντά ένα φτερωτό δόλωμα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το γεράκι είναι δεμένο σε μια ξύλινη κούρνια.

Καθώς προχωρά η εκπαίδευση, ο γερακάρης αφαιρεί την κουκούλα και επιτρέπει στο πουλί να μετακινηθεί από την κούρνια στο χέρι του, κρατώντας πάντα τα λουριά. Συν τω χρόνω, επιτρέπεται στο γεράκι να κάνει σύντομες πτήσεις. Ο γερακάρης θα σταθεί τότε κρατώντας το φτερωτό δόλωμα και ένα κομμάτι ωμό κρέας σε μικρή απόσταση από το πουλί. Ένας βοηθός αφαιρεί την κουκούλα του πουλιού ενώ ο γερακάρης φωνάζει το όνομά του πουλιού και περιστρέφει το δόλωμα. Όταν το πουλί πιάνει το δόλωμα ο γερακάρης το ανταμείβει με το ωμό κρέας. Στη συνέχεια, η εκπαίδευση περιλαμβάνει ζωντανή λεία, όπως ένα δεμένο περιστέρι .

Δυστυχώς, ο αγριόγαλος houbara έχει πρακτικά εξαφανιστεί από την άγρια ​​φύση της Αραβίας, αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχουν ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αναπαραγωγής σε αιχμαλωσία εγια την ενίσχυση των πληθυσμών. Επίσης λαμβάνονται μέτρα για την προστασία και τη διατήρηση των γερακιών. Η ιερακοθηρία ρυθμίζεται βάσει νόμου τα δε γεράκια απελευθερώνονται στη φύση στο τέλος κάθε κυνηγετικής περιόδου.

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες