σμίκρυνση

Κυνήγι με ζωντανά πουλιά-δολώματα
μια πανάρχαια παραδοσιακή τεχνική

17 Απριλίου 2014

Η ψήφος του Κοινοβουλίου απέδειξε ότι μια τροπολογία που αποσκοπούσε στην απαγόρευση της χρήσης των ζωντανών πτηνών-κραχτών για κυνηγετικούς σκοπούς είναι αδικαιολόγητη και ατεκμηρίωτη, βασισμένη μόνο σε αντι-κυνηγετικά αισθήματα και όχι στο ενδιαφέρον για την υγεία των ζώων.

Στις 15 Απριλίου, οι βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, καταψήφισαν πρόταση υπέρ της απαγόρευσης σε ολόκληρη την ΕΕ της σύλληψης και αιχμαλωσίας όλων των άγριων πτηνών, όπως καρακάξες, κοράκια, φάσσες, πάπιες και τσίχλες, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν ως ζωντανοί κράχτες για κυνηγετικούς σκοπούς. Κατατεθειμένη από το Γάλλο ευρωβουλευτή των Πρασίνων Jose Bove ως τροπολογία στο νέο κανονισμό της ΕΕ για την υγεία των ζώων, η προτεινόμενη απαγόρευση παρουσιάστηκε με την αιτιολόγηση ότι οι ζωντανοί κράχτες μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες με τρόπο που είναι αδύνατον να ελεγθχεί.

Αυτό κινητοποίησε την αντίδραση της FACE και των μελών της, ώστε να έρθουν σε επαφή με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να τους ενημερώσουν πως μια τέτοια αξίωση δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα προτρέποντάς τους να απορρίψουν την προτεινόμενη απαγόρευση. Αντίθετα η αλήθεια είναι ότι, η χρήση των εν λόγω πτηνών-κραχτών θα μπορούσε πράγματι να αποδειχθεί πολύτιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της υγείας των άγριων πτηνών (π.χ. όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της επιδημίας της γρίπης των πτηνών), οπότε η χρήση τους θα μπορούσε ακόμη και να ενθαρρυνθεί. Αναδείχτηκε πασιφανώς πως η πραγματική αιτία κατάθεσης της τροπολογίας αυτής ήταν η καθοδηγούμενη από αντι-κυνηγετικά αισθήματα ιδεολογία.

Επιπλέον, η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων επιτρέπεται και ρυθμίζεται από την οδηγία 2009/147/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 2009, περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών.

Η χρήση ζωντανών πτηνών-δολωμάτων είναι μια παραδοσιακή και νόμιμη κυνηγετική πρακτική διαδεδομένη, ιδίως στις μεσογειακές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ελλάδα [1].

Ως εκ τούτου, η FACE βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσει ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών απέρριψε την τροπολογία -468 ψήφισαν κατά, 164 υπέρ και 15 απείχαν. Πλησιάζοντας τις ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου, αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποστηρίζει το κυνήγι.

[1] Ο αντιπρόεδρος της FACE, proedroskse, παρακαλείται θερμώς να ενημερώσει τους Έλληνες κυνηγοί, ότι τόσα χρόνια κυνηγούν με ομοιώματα... κι' ας μην το ξέρουν! Έλεος ρεεεε!

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες