main

Τα περισσότερα παιδιά, λεει ο Asher Svidensky, αισθάνονται κάποιο δέος στη θέα των χρυσαετών. Τα αγόρια στο Καζακστάν της δυτικής Μογγολίας ξεκινάν να εκπαιδεύονται στο κυνήγι αλεπούδων και λαγών χρησιμοποιώντας αυτά τα τεράστια πουλιά στην ηλικία των 13ών, όταν οι αετοί πέφτουν πολύ βαρείς για τα, ακόμη, υπό ανάπτυξη μπράτσα τους. Ο Svidensky, φωτογράφος και ταξιδιωτικός συγγραφέας, φωτογράφησε πέντε αγόρια κατά την εκμάθηση αυτής της δεξιότητας -φωτογράφισε επίσης και την Ashol-Pan.

"Ήταν κάτι ασύλληπτο να την παρακολουθώ με τον αετό της", θυμάται. Μαζί του ήταν πολύ πιο άνετη, πολύ πιο ισχυρή και πολύ πιο χαλαρή".

Οι Κοζάκοι της οροσειράς Αλτάι στη δυτική Μογγολία είναι οι μόνοι άνθρωποι που κυνηγούν με χρυσούς αετούς, και υπάρχουν σήμερα περίπου 400 ιερακοθήρες εν ενεργεία. Η Ashol-Pan, κόρη ενός ιδιαίτερα διάσημου κυνηγού, μπορεί κάλλιστα να είναι η μοναδική μαθητευόμενη κυνηγέτδα της χώρας.

Το κυνήγι λαμβάνει χώρα το χειμώνα, όταν η θερμοκρασία μπορεί να πέσει στους -40oC. Ένα κυνήγι ξεκινά με ημέρες έφιππης πορείας μέσα στο χιόνι προς ένα βουνό ή μια κορυφογραμμή που να παρέχει εξαιρετική ορατότητα των θηραμάτων σε απόσταση χιλιομέτρων γύρω του. Εν γένει Οι κυνηγοί εργάζονται σε ομάδες. Αφού εντοπιστεί η αλεπού, οι αναβάτες καλπάζουν προς την κατεύθυνση της για να την ξεσηκώσουν προς τα ανοιχτά, και απελευθερώνεται ένας αετός. Αν ο αετός αποτύχει να τη θανατώσει, απελευθερώνεται ο επόμενος.

Η δεξιότητα του κυνηγιού με αετό, λέει ο Svidensky, έγκειται στην τιθάσευση μιας απρόβλεπτης δύναμης της φύσης. "Στην πραγματικότητα δεν έχεις το έλεγχο του αετού. Μπορείς να προσπαθήσεις να την κάνεις να κυνηγήσει ένα ζώο - η συνέχεια είναι θέμα της φύσης. Τι θα κάνει ο αετός; Θα τα καταφέρει; Πώς θα την ξαναπάρεις πίσω μετά;"

Οι αετοί δεν έχουν εκτραφεί σε αιχμαλωσία, αλλά έχουν συλληφθεί σε νεαρή ηλικία από φωλιές. Επιλέγονται οι θηλυκοί χρυσαετοί, επειδή αποκτούν μεγαλύτερο μέγεθος -μια μεγάλη ενήλικας μπορεί να φτάσει σε βάρος τα επτά κιλά, με άνοιγμα φτερών πάνω από 230 εκατοστά. Μετά από χρόνια υπηρεσίας, κάποιο ανοιξιάτικο πρωινό, ο κυνηγός απελευθερώνει τον ώριμο αετό του για τελευταία φορά, αφήνοντας ένα σφάγιο προβάτου πάνω στο βουνό ως αποχαιρετιστήριο δώρο. "Με αυτόν τον τρόπο οι Κοζάκοι κυνηγοί με τους χρυσαετούς εξασφαλίζουν ότι οι αετοί επιστρέφουν πίσω στη φύση για να αποκτήσουν τους δικούς τους απογόνους, για το καλό των μελλοντικών γενεών", λέει ο Svidensky...

Δείτε και τις υπόλοιπες, εξαιρετικές, φωτογραφίες, στον

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες