σμίκρυνση

"Χαρούμενα ξωτικά" Αγνώστου

Έγκριση υπερωριακής απασχόλησης με αμοιβή τις Κυριακές και εξαιρέσιμες ημέρες ή κατά τις νυχτερινές ώρες, καθ΄ υπέρβαση της υποχρεωτικής εβδομαδιαίας εργασίας και προς συμπλήρωση αυτής, των υπαλλήλων των Φορέων Διαχείρισης:

1) Πρόγραµµα επόπτευσης φύλαξης

Ο Φορέας Διαχείρισης διενεργεί καθηµερινά περιπολίες στην προστατευόµενη περιοχή προκειµένου να εντοπίσει και να αποτρέψει παράνοµες δραστηριότητες. Οι περιπολίες χρειάζονται να διενεργούνται και τα σαββατοκύριακα εφόσον έχει παρατηρηθεί ότι µεγάλος αριθµός παράνοµων περιστατικών λαµβάνει χώρα σαββατοκύριακα και αργίες. Όσον αφορά το πρόγραµµα επόπτευσης-φύλαξης εντοπίζονται και καταγράφονται οι παράνοµες δραστηριότητες και στα φυλάκια, ενώ παράλληλα κινητό κλιµάκιο πραγµατοποιεί ελέγχους για τον ίδιο λόγο και κατόπιν ενηµερώνονται οι αρµόδιες υπηρεσίες σχετικά. O συνολικός αριθµός των περιστατικών υποβάθµισης/απειλής του Εθνικού Δρυµού Ολύµπου που εντόπισε το προσωπικό του Φορέα για το έτος 2013 είναι (382). Από αυτά το µεγαλύτερο µέρος (150) αφορά τη λαθροϋλοτοµία/παράνοµη µεταφορά ξυλείας, γεγονός το οποίο είναι και αναµενόµενο, λαµβάνοντας υπόψη την αύξηση της τιµής του πετρελαίου και τη στροφή του κόσµου στα καυσόξυλα προκειµένου να ζεσταθεί το χειµώνα. Σηµαντικά είναι και τα περιστατικά ρύπανσης του περιβάλλοντος (93) που εντοπίστηκαν, καθώς επίσης και οι περιπτώσεις κατασκήνωσης (52) εντός Εθνικού Δρυµού. Το µεγαλύτερο µέρος της υποβάθµισης του περιβάλλοντος οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα, ενώ τα περιστατικά που οφείλονται σε φυσικούς παράγοντες (π.χ. κατολισθήσεις, χιονοριψίες κ.λ.π.) είναι ελάχιστα.

2) Πρόγραµµα παρακολούθησης

Ο Φορέας Διαχείρισης διενεργεί πρόγραµµα παρακολούθησης ειδών και οικοτόπων που εµπίπτει στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από τις κοινοτικές οδηγίες 92/43/ΕΟΚ και 147/09/ΕΕ. Λαµβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η υλοποίηση του προγράµµατος απαιτεί συνεχόµενες ηµέρες παρουσίας στο πεδίο, υπάρχει η ανάγκη απασχόλησης σε σαββατοκύριακα. Αναφορικά µε την παρακολούθηση των ανθρωπογενών πιέσεων από δραστηριότητες αναψυχής, ο Φορέας διενεργεί καταγραφές, µε έµφαση στους καλοκαιρινούς µήνες, όπου οι πιέσεις είναι εντονότερες λόγω της αυξηµένης επισκεψιµότητας στο Δρυµό. Αρχικά, εντοπίζονται οι θέσεις (σηµεία και διαδροµές) που εµφανίζουν την µεγαλύτερη πίεση/υποβάθµιση, οι οποίες στη συνέχεια χαρτογραφούνται και ταξινοµούνται µε βάση τον βαθµό της πίεσης που δέχονται. Παράλληλα, διατηρείται φωτογραφικό αρχείο για την καλύτερη παρατήρηση των µεταβολών σε βάθος χρόνου. Τέλος, εξετάζεται η ανάγκη υιοθέτησης µέτρων πρόληψης ή αντιµετώπισης των επιπτώσεων, ανάλογα µε το βαθµό πίεσης που δέχεται το κάθε σηµείο. Το Πρόγραµµα Επόπτευσης- Φύλαξης της περιοχής, το οποίο κατά ένα µέρος συµπληρώνει το Πρόγραµµα Παρακολούθησης, αφορά στο πρόγραµµα επόπτευσης της προστατευόµενης περιοχής που έχει σκοπό την καθηµερινή συλλογή δεδοµένων των πιέσεων του οικοσυστήµατος. Οι φύλακες θα εκτελούν τα καθήκοντά τους σύµφωνα µε το Σχέδιο Φύλαξης της περιοχής του Φορέα. Στα πλαίσια αυτά δηµιουργείται αρχείο στο οποίο καταχωρούνται οι αρνητικές επιπτώσεις από ανθρώπινες δραστηριότητες στα δοµικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά της περιοχής και καταγραφή προβληµάτων. Η καταγραφή των προβληµάτων θα τεκµηριώνεται και µε φωτογραφική τους απεικόνιση, καθώς και µε τα σχετικά έγγραφα που θα εκδίδονται από τις συναρµόδιες υπηρεσίες (Δασικές Υπηρεσίες, Πολεοδοµικές Υπηρεσίες νοµών Πιερίας και Λάρισας κλπ).

3) Πρόγραµµα ενηµέρωσης ευαισθητοποίησης

Ο Φορέας Διαχείρισης υλοποιεί πρόγραµµα ενηµέρωσης-ευαισθητοποίησης στο πλαίσιο του οποίου ξεναγεί οµάδες επισκεπτών στην προστατευόµενη περιοχή. Οι οµάδες αυτές αφορούν σε µαθητές, ηλικιωµένους, οικοτουρίστες κλπ. Πολλές φορές οι οµάδες επιθυµούν ξεναγήσεις εκτός εργάσιµων ηµερών. Επίσης, στα πλαίσια του προγράµµατος είναι και η συµµετοχή σε ηµερίδες, συνέδρια, σεµινάρια, εκθέσεις κλπ., η οποία είναι απαραίτητη για την εκπροσώπηση του Φορέα, την επιµόρφωση του προσωπικού, τα οποία πιθανόν να διενεργούνται σαββατοκύριακα. Τέλος, το Πρόγραµµα ενηµέρωσης-ευαισθητοποίησης, το οποίο κατά ένα µέρος συµπληρώνει το Πρόγραµµα Παρακολούθησης όσον αφορά την καταγραφή ανθρωπογενών πιέσεων από δραστηριότητες αναψυχής οι οποίες τυχαίνει να λαµβάνουν χώρα σαββατοκύριακα.