Μια σπάνια, αρχαία τεχνική βρίσκεται σε παρακμή καθώς ο πληθυσμός των ψαριών έχει μειωθεί δραστικά τα τελευταία χρόνια

Κολυμπώντας σε κύκλους δίπλα στην ψαρόβαρκα, δύο βίδρες περιμένουν να πιαστούν τα ψάρια σε ένα ποτάμι του νότιου Μπαγκλαντές. Όταν τα ζώα μεσ' το νερό αρχίσουν να τσιρίζουν, οι ψαράδες χαμηλώνουν το δίχτυ στο ποτάμι, μέσα στην καρδιά του Sundarbans, του μεγαλύτερου δάσους με μαγκρόβια στον κόσμο. Στη συνέχεια, η μία μετά την άλλη, οι κοντότριχες βίδρες βουτάνε με φόρα κάτω από το νερό, κυνηγώντας ένα κοπάδι ψάρια προς τις όχθες του ποταμού.

Η αλιεία με ενυδρίδες αποτελεί μια παράδοση αιώνων στο Μπαγκλαντές, όπου οι ψαράδες χρησιμοποιούν εκπαιδευμένες βίδρες για να οδηγήσουν τα ψάρια μέσα στα δίχτυα τους - μια σπάνια τεχνική που περνά από πατέρα σε γιο και βασίζεται στο συντονισμό ανάμεσα στον άνθρωπο και την ενυδρίδα.

"Τις χρησιμοποιούμε επειδή πιάνουν περισσότερα ψάρια απ' ότι θα μπορούσαμε μόνοι μας" δήλωσε στο AFP ο πενηντράχρονος Shashudhar Biswas, η οικογένεια του οποίου εκπαιδεύει ενυδρίδες εδώ και πολλές γενιές. Ο Biswas εξηγεί ότι οι ενυδρίδες δεν πιάνουν τα ψάρια οι ίδιες, αλλά τα κυνηγούν προς τα δίχτυα.

"Οι βίδρες καταφέρνουν να εντοπίσουν τα ψάρια ανάμεσα στα φυτά, στη συνέχεια τα ψάρια κολυμπούν μακριά και εμείς τα παρακολουθούμε με τα δίχτυα μας. Αν προσπαθούσαμε χωρίς αυτές, δεν θα ήμασταν σε θέση να πιάσουμε τόσα ψάρια," λέει ο Vipul, γιος του Shashudhar. Ο Vipul πρόσθεσε ότι είναι πολύ πιο εύκολο να τα βγάλουν πέρα χάρη σ' αυτή την τεχνική.

Το ψάρεμα γίνεται συνήθως τη νύχτα, και οι βίδρες βοηθούν τους αλιείς να πιάσουν ακόμη και 12 κιλά ψάρια, καβούρια και γαρίδες.

Όμως η συνεργασία αυτή μεταξύ του ανθρώπου και της ενυδρίδας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. Έχει ήδη εκλείψει σε άλλα μέρη της Ασίας, καθώς οι πληθυσμοί των ψαριών φθίνουν, λένε οι ειδικοί Άγριας Ζωής. Οι κοντότριχες ενυδρίδες έχουν χαρακτηριστεί απειλούμενο είδος στο Μπαγκλαντές και οι

Συντάκτης: Κυνηγετικές σελίδες