ornithologiki.gr
σμίκρυνση

ΟΡΝΙΘΟΤΟΥΡΙΣΤΑΣ (φώτο αρχείου)

Πριν το κυρίως άρθρο, ας ρίξουμε μια κλεφτή ματιά στο Βήμα και τα...

Μεγαλεία στις Κυκλάδες

Νάξος, Πάρος, Τήνος και Ανδρος ετοιμάζονται να υποστούν τα φαραωνικών διαστάσεων αιολικά πάρκα του κ. Μανιάτη

Τεράστιο λάθος η τοποθέτηση του Γιάννη Μανιάτη ως υπουργού Περιβάλλοντος. Αυτός έπρεπε να αναλάβει τον Τουρισμό. Για να μην πούμε ότι έπρεπε να του φτιάξουν νέο «υπουργείο Φαραωνικών Υποθέσεων». Ο φιλόδοξος πολιτικός ετοιμάζει το όγδοο θαύμα, ένα μνημείο που θα φαίνεται με γυμνό μάτι από τη Σελήνη (εντάξει, υπερβάλλουμε λίγο, αλλά θέλουμε να τον παινέψουμε τον άνθρωπο). Ο Γιάννης Μανιάτης θα φυτέψει τα αιολικά πάρκα των Κυκλάδων. Φιλοδοξεί δηλαδή να αλλάξει το τοπίο διά παντός σε Νάξο, Πάρο, Τήνο και Ανδρο. Θα πετύχει το ακατόρθωτο: όπου και αν σταθεί κανείς στα παραδοσιακά νησιά, θα βλέπει τα πτερύγια των γεννητριών στα βουνά.
Ολόκληρο το άρθρο

Και τώρα ας χαλαρώσουμε με το κυρίως άρθρο. Ε Υ Τ Υ Χ Ε Ι Τ Ε !

(Πάντως, οι κυνηγοί, ΧΑΛΑΡΑ χαρακτηριζόμαστε ως ΟΡΝΙΘΟΤΟΥΡΙΣΤΕΣ, κατά την ταπεινή μας άποψη... χο)

Η Άνδρος ως προορισμός για ορνιθοτουρισμό

Τα αποτελέσματα του προγράμματος «Διαχείριση της Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) της Άνδρου με σκοπό την επίτευξη ικανοποιητικής κατάστασης διατήρησης 4 ειδών πτηνών προτεραιότητας» παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες σε εκδήλωση στα γραφεία της αντιπροσωπείας της Ε.Ε. στην Ελλάδα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο δήμος Άνδρου και η Εταιρεία Συμβούλων Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού NCC.ΕΠΕ.

Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Πάνος Καρβούνης, Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Γιάννης Γλυνός, Δήμαρχος Άνδρου και Παναγιώτης Βασιλείου, πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ.

Αναφορικά με τους ομιλητές, ο Ισίδωρος Νικολάου, συντονιστής του προγράμματος, παρουσίασε τις δράσεις του LIFE Άνδρου, επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα μεταναστεύει το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού Μαυροπετρίτη (182 ζευγάρια στην Άνδρο), ενώ στην χώρα μας βρίσκονται 100-140 ζευγάρια Σπιζαετού (3 ζευγάρια στην Άνδρο), 350-500 ζευγάρια Αιγαιόγλαρου (25-30 ζευγάρια στην Άνδρο) και 1.000 έως 1.200 ζευγάρια Θαλασοκόρακα (60 ζευγάρια στην Άνδρο). Ενδεικτικό της επιτυχίας του προγράμματος είναι ότι η αναπαραγωγή Μαυροπετρίτη αυξήθηκε κατά 70% την τελευταία διετία.

Στην ομιλία του ο Τάσος Δημαλέξης, επιστημονικός υπεύθυνος προγράμματος εκ μέρους της Nature Conservation Consultants ΕΠΕ, αναφέρθηκε στις δυνατότητες ανάδειξης του νησιού της Άνδρου ως οικοτουριστικού προορισμού, με έμφαση στην παρατήρηση πουλιών. Τόνισε μάλιστα ότι ήδη έχουν τις πρώτες κρούσεις από tour operators και αρχίζουν να θέτουν τις βάσεις για ορνιθοπαρατήρηση στο νησί. Ο Θάνος Καστρίτης, επιστημονικός συντονιστής των δράσεων διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, παρουσίασε τη συνολική εικόνα της κατάστασης των πληθυσμών και των απειλών που αντιμετωπίζουν ο Μαυροπετρίτης, ο Θαλασσοκόρακας, ο Αιγαιόγλαρος και ο Σπιζαετός στην Άνδρο, τις παρεμβάσεις του προγράμματος που σχετίζονται με την προστασία τους, με έμφαση σε εκείνες που λαμβάνουν χώρα στις βραχονησίδες όπου βρίσκονται οι αποικίες του Μαυροπετρίτη.
Ολόκληρο το κυρίως άρθρο